Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 4. szám
Hírek

Összetartozunk – Tovább erősödött a testvérvárosi kapcsolat Szépvízzel

Összetartozunk – Tovább erősödött a testvérvárosi kapcsolat Szépvízzel
2022. augusztus 03. szerda, 13:34

Szentgotthárd Város Vegyeskara és a Csíkborzsovai Férfikórus tavalyi megható és sikeres koncertje után az önkormányzat idén is pályázatot nyújtott be a Bethlen Gábor Alap testvérvárosi kapcsolatokat támogató kiírására, a pozitív elbírálásnak köszönhetően így ismét sor kerülhetett az immár teljes pompájában ragyogó Nagyboldogasszony templomban egy újabb közös koncertre. Emellett egy különleges alkotással gazdagodott a város Szépvíz település közreműködésével.

 

Erdélyi testvértelepülésével, Szépvízzel szoros kapcsolatot ápol a város, a Bethlen Gábor Alap támogatásával pedig ismét részt vehetett a csíkborzsovai férfikórus a Szentgotthárdi Történelmi Napokon. A csoport csütörtökön este érkezett a városba, másnap délelőtt pedig a SZET Szentgotthárdi Kft. munkatársaival különleges munkába kezdtek. A várkertben egy nem mindennapi installációt állítottak fel, amely egy csepp Szépvizet jelent Szentgotthárdon. A péntek esti jelmezes felvonulást követően Huszár Gábor polgármester és Ferencz Tibor, Szépvíz polgármestere megindító gondolatokkal és az összetartozás érzésével avatták fel a székely kopjafákból készült, az erdélyi települést bemutató alkotást. Miután Bodorkós Imre atya megáldotta, felcsendült a magyar és a székely himnusz is.

Szombaton késő délután a Nagyboldogasszony templomban tartotta közös koncertjét Szentgotthárd Város Vegyeskara és a Csíkborzsovai Férfikórus. Először a vendég csoport lépett a közönség elé. A Csíkborzsovai Férfikórus 2012 februárjában alakult Bíró Zsolt Imre vezetésével. Céljuk a régi énekek, népdalok, katonadalok felelevenítése, a fiataloknak való átadása, emellett hisznek az éneklés közösségépítő erejében. Rendszeresen fellépnek községük kulturális eseményein, Csíkszeredában, Csíksomlyón, Szépvízen, Csíkszentmiklóson és Borzsovában. Számos környékbeli falu rangos eseményének, ünnepének meghívott fellépői, továbbá gyakran képviselik településüket különböző rangos rendezvényeken.  A kórus 2014 óta tagja a Száztagú Székely Férfikórusnak. 2015-ben vette át a kórus vezetést Ványolós András. Műsorukban klasszikus kórusművek, népdalfeldolgozások, katonadalok, egyházi énekek egyaránt megtalálhatóak. 2018 áprilisában a kórus részt vett a X. szovátai tavaszi kórusfesztiválon, ahol a magyarországi szakemberekből álló KOTA szakmai bizottsága ezüst minősítésben részesítette őket. 2019-ben a marosvásárhelyi Forgatag keretében a száz tagú székely férfikórussal közösen a kultúrpalotában tartottak előadást. A kórus minden évben részt vesz az 1848-49-es szabadságharc emlékére szervezett ünnepségeken úgy a községben, mint a környező településeken egyaránt. Népdalokat, Kodály-műveket, de a Himnuszt és a Szózatot is hallhatták az érdeklődők.

Ezt követően a Szentgotthárd Város Vegyeskara örvendeztette meg a közönséget néhány különleges dallal. A csoport bemutatásakor elhangzott, hogy a kóruskultúra jelenléte Szentgotthárdon a helytörténeti leírásokban 1873 óta követhető nyomon, és azóta is töretlen népszerűségnek örvendenek a különböző kórusok, énekkarok előadásai a városban. Napjainkban is több csoport működik, a legrégebb óta Szentgotthárd Város Vegyeskara színesíti a kulturális palettát. A Vegyeskar méltó utódként képviseli az énekes kultúrát a városban és városon kívül is.  Jó kapcsolatot ápolnak számos magyarországi és határon túli magyar, szlovén, szlovák, osztrák, német kórussal. A kórust több karnagy igazgatta az évek során, egy ideje Offnerné Hadrik Tímea fogja össze és vezeti a csoportot, akik településünk rendezvényein, ünnepségein – és természetesen meghívásaik alkalmával is – lelkesen, szeretettel közvetítik az énekes kultúrát az érdeklődőknek. Repertoárjuk igen széles, világi és egyházi, komolyzenei művek, könnyűzenei feldolgozások egyaránt szerepelnek műsorukon. A kórus a város közművelődését szervező Pannon Kapu Kulturális Egyesület csoportja. Mellette, mint énekes kultúrát támogató szervezet a Szentgotthárd Énekegyesület is segíti tevékenységüket, programszervezés és forrásszerzés tekintetében.

A két előadást követően egy közös dallal is készültek az énekesek, Kodály Zoltán Esti dala zárta az érzelmes koncertet. Huszár Gábor polgármester megköszönte a segítségét mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ez a program megvalósulhasson, egyúttal köszönetét fejezte ki a kórusoknak is. A koncertet a szentmise követte, amelyben mindkét csoport közreműködött.

Testvértelepülésünk látogatása és a Csíkborzsovai Férfikórus fellépése a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.

Fotó: Kóbor Szonja | Bana Ferenc | Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal

 

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés