Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 4. szám
Hírek

Rendhagyó kiállításon emlékeztek meg a város két díszpolgáráról

Rendhagyó kiállításon emlékeztek meg a város két díszpolgáráról
2023. augusztus 01. kedd, 16:52

Már hagyomány, hogy a Szentgotthárdi Történelmi Napok előestéjén kiállítást nyitnak a városban. Az idén a Honismereti Klub, a Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeum és a Szentgotthárdi Nyugdíjas Egyesület szervezésében a Színház aulájában a két díszpolgár, néhai Csuk Ferenc és Herczeg János emlékét idézték meg.

A Színház aulájába kitehették volna a megtelt táblát, családtagok, barátok ismerősök és ismeretlenek is eljöttek a rendhagyó kiállításra.

Csuk Ferenc Szentgotthárd című versét Horváth Tiborné, a Móra Ferenc Városi Könyvtár igazgatója mondta el, majd Huszár Gábor polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelve, hogy nagy megtiszteltetés két olyan emberről beszélni, mint Csuk Ferenc és Herczeg János, akik példát mutatva mindenki előtt jártak. „Két olyan lokálpatrióta személyről szól az emlékkiállítás, akik teljes odaadással dolgoztak Szentgotthárdért: Herczeg János nélkül például nem lenne ilyen aktív civil élet a városban, elég, ha csak a nyugdíjas klub szerteágazó tevékenységére – a kártyaklub, kézimunka szakkör, tánccsoport, énekkar létrejöttére, a közös kirándulások ünnepek szervezésére is gondolunk. Herczeg János humorát sem felejtjük el soha, ugyanúgy azt sem, hogy mennyi tudást kaptunk Csuk Ferenctől, aki a maga határozott, ugyanakkor kimért módján belopta magát mindenki szívébe. Ritka dolog, hogy egy város életében egyszerre két a közelmúltban elhunyt díszpolgárának állíthat ilyen emléket.

A beszéd után a kiállítás emlékkönyvébe Huszár Gábor tette az első bejegyzést, és erre kérte a jelenlévőket is.

Csörnyi Zoltánné, a Szentgotthárdi Civil Fórum elnökségi tagja a két díszpolgár sokoldalú életútját ismertette, hangsúlyozva, hogy Csuk Ferenc és Herczeg János tevékeny, különleges személy volt, érdeklődve, határtalan bölcsességgel szemlélték az életet, valamint a körülöttük zajló eseményeket. (Csörnyi Zoltánné a Vöröskereszt helyi szervezeténél dolgozott, amikor kapcsolatba került mindkettőjükkel, később a nyugdíjas szervezet alelnöként is szorosan együttműködött Herczeg Jánossal.)

„Két tartalmas életút tárul most az érdeklődők elé, hiszen Csuk Ferenc meghatározó alakja volt a helytörténeti munkának, valamint a város kulturális és művészei életének, tanulmányai, szépirodalmi kötetei és képzőművészeti alkotásai is maradandók. Számos kiállításon mutatkozott be a városban és máshol is. A szentgotthárdi TV-ben írt és szerkesztett műsorai is nagyban hozzájárultak Szentgotthárd múltjának és értékeinek feltárásához. Herczeg János pedig – aki az idén lett volna 104 éves – a Szentgotthárdi Nyugdíjas Egyesület vezetőjeként dolgozott óriási lelkesedéssel, tenni akarással 25 éven át. Élete alkonyán is még tevékeny volt, esernyőket javított otthonában.

Csörnyi Zoltánné megköszönte a kiállítás szervezőinek munkáját, majd meglepetésként Csuk Ferenc unokája Emília és Cecília zongorán és fuvolán játszott.

Ezek után Károly Andrea, a könyvtár és múzeum munkatársa bejelentette két rövid részletet vetítenek a Gotthard TV portréműsorából. Hacsak percekre is de újra köztünk lehetett Csuk Ferenc és Herceg János. A kiállítás augusztus 20-ig nyitva lesz.

Az érintett két család nevében Herczeg János lánya Zsuzsa megköszönte a kiállítók munkáját, virágcsokrot adott át Molnár Piroskának, Horváth Zsuzsának és Csörnyi Zoltánnénak.

Szerző: Treiber Mária
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés