Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
XI. évfolyam 5. szám
Hírek

Rendhagyó nyílt nap és partnertalálkozó a szakképző iskolában

Rendhagyó nyílt nap és partnertalálkozó a szakképző iskolában
2019. december 04. szerda, 08:49

Nyílt napot szervezett a Vas Megyei Szakképzési Centrum III. Béla Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája november 19-én. Koszár András, a szentgotthárdi önkormányzat alpolgármesterének javaslatára és szervezésével, a nyílt napon a város gazdasági szereplőit partnertalálkozóra hívták az iskolába. Az önkormányzat képviselői, az iskola vezetősége arra is választ várt Szentgotthárd munkaadóitól, milyen szakemberekre lenne szükségük jelenleg és a jövőben.

A nyílt napra zsúfolásig megtelt az iskola tornacsarnoka, szülőkkel, diákokkal. Korpics Ferenc az intézmény igazgatója tájékoztatta őket a szakképzés változásáról, 2020. januárjától a szakképzés rendszerszintű átalakításával, a technikum – a szakgimnázium helyett – és a szakképző iskola – a szakközépiskola helyett – lesz választható. A névváltozás mellett a képzési struktúra átalakulásáról, az iskola adottságairól, képzési szakirányairól is beszámolt vetítettképes előadásán. Technikusi képzés, nyelvtanulás, felnőttképzés, új szakmák is várják a tanulókat. A diákok és szülők kisebb csoportokban végiglátogathatták a tanműhelyeket, kérdezhettek a tanároktól. A gyakorlatban a 21. századi ipari újdonságokba is bepillantást kaphattak, számítógép-vezérelt fémipari megmunkáló-gépekkel (CNC-vezérelt eszterga és maró), PLC-vel összekapcsolt számítógépes rendszerekkel, robottecnikával és 3D-s nyomtatóval (pályázaton nemrégen nyerte az iskola) is találkoztak a tanműhelyekben.

Az önkormányzat és a partnercégek képviselői is megnézhették a gyakorlati oktatás iskolai terepét, majd külön megbeszélést tartottak. (Dömötör Tamás önkormányzati képviselő (az iskola testnevelő tanára) is részt vett a tanácskozáson.)

Koszár András, a szentgotthárdi önkormányzat alpolgármestere (mérnök-tanárként az iskola oktatója), elmondta, az önkormányzat, az iskola és a cégek közötti információcsere rendkívül fontos, a szakképzés és a munka világa szorosan kapcsolódik, közös érdekük, hogy olyan szakembereket képezzenek, akik megállják a helyüket, és tudniuk kell, milyen elvárásaik vannak a szentgotthárdi cégeknek. Huszár Gábor polgármester emlékeztetett rá, hogy választási programjának egyik sarkalatos pontja volt az ipari park fejlesztése, s ehhez nélkülözhetetlen, hogy a legmodernebb eszközökkel is bánni tudó szakembereket találjanak a cégek helyben, s ha szükséges, akár távolabbról érkező fiatalok is itt kaphassanak felkészítést az iskolában és a munkahelyeken.

Szakmák tűnnek el és új szakmák, szakmacsoportok képzésére kell felkészülni – hangsúlyozta Korpics Ferenc. Jelenleg 9-13 szakma sajátítható el az iskolában.

A gazdasági társaságok vezetői az osztrák piac elszívó hatásáról, a hiányzó munkaerőről, az új munkavállalói nemzedék igényeiről, gyors továbbállásáról, a nyelvtudás és a szakmai tudás buktatóiról is beszámoltak. Konkrét javaslatként megfogalmazták, kisfeszültségű villamossági képzésre is szükség volna, kérték, hogy az önkormányzat évente gyűjtse össze, és továbbítsa az oktatási intézményeknek, milyen szakmák képzésére, és milyen szakemberekre lenne igényük.

A találkozó célja az együttgondolkodás, az elvárások és igények felmérése volt. A közös stratégia kialakítása a város és térsége gazdaságának is hasznára válhat. A találkozó résztvevői egyetértettek abban, hogy hasznos volt az érdekegyeztetés és javasolták, a jövőben rendszeresen találkozzanak az önkormányzat, az iskola és a gazdasági társaságok képviselői.

(Az új szakképzési törvényt, november 20-án elfogadta az Országgyűlés. A szerk.)

 

Fotó: Támis Gábor

Szerző: Treiber Mária
Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
Gotthard Therme Hotel & Conference****Andante RestaurantHotel LipaSt. Gotthard Spa & Wellness
hirdetés