Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
XI. évfolyam 6. szám
Hírek

Rendhagyó, online program keretében köszöntötték a pedagógusokat

Rendhagyó, online program keretében köszöntötték a pedagógusokat
2020. június 07. vasárnap, 16:54

Szentgotthárdon az idei pedagógusnapi rendezvény rendhagyó módon - a jelen helyzethez igazodva - az önkormányzat Facebook oldalán zajlott le. A délelőtt folyamán több videóban versekkel, köszöntővel és méltatásokkal ünnepelhettük meg e jeles napot. 

A műsor felvezetéseként Donászy Magda: Pedagógusnapra c. versét Dobos Zorka előadásában hallhaták azok, akik követik Szentgotthárd Város Önkormányzata Facebook oldalát. Zorkának a verset édesanyja, Dr. Dobos Adrienn tanította be. (A szavalat ide kattintva tekinthető meg.)

Ezt követően Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere köszöntötte a pedagógusokat. Beszédében hangsúlyozta, hogy a pedagógusok munkája, feladata, mennyire embert próbáló, felelősségteljes és akár egy életre meghatározó lehet. Elismerését fejezte ki, hogy egy hétvége alatt felkészültek egy új szituációra és a gyerekekkel, szülőkkel együtt vették az akadályt, még a nehézségek ellenére is.

A pedagógusok mellett köszönetet mondott a szülőknek is, akik az elmúlt két és fél hónapban tanítókká, tanárokká avanzsálódtak. 

Megköszönte az óvó nénik, tanítók és tanárok munkáját, hálával gondol arra, hogy Szentgotthárdon elhivatott, szeretettel tanító pedagógusok nevelik, oktatják a gyerekeket. (A beszéd ide kattintva tekinthető meg.) 

Huszár Gábor beszéde után az idén jubiláló pedagógusokat méltatta: 

Tóth Andorné és Kovács Gyuláné idén „Arany Díszoklevélben”, Huszár Ferencné, Unger Magdolna és Kovács Elemérné „Gyémánt Díszoklevélben”, Labritz Béláné, Aporfi László és Glóbits Jenőné pedig "Vas Díszoklevélben" részesül. 

Tóth Andorné részére a Pécsi Tudományegyetem „Arany Díszoklevelet” adományoz.

Pedagógiai munkáját 1966-ban kezdte, 1975-től magyar és történelem szakfelügyelőként is tevékenykedett, amely meghatározta későbbi szakmai munkáját is. 1976 és 2007 között az Arany János Általános Iskolában dolgozott, ahol szaktárgyai mellett osztályfőnöki teendőket is ellátott és két évtizeden keresztül az iskola ifjúságvédelmi felelőse volt. Iskolai, városi ünnepségek előadásainak lelkes szervezője volt, tanítványai ma is jó szívvel emlékeznek rá. Nyugdíjba vonulását követően még visszatért a katedrára, mint egész pályafutása alatt, ekkor is a szakma és a gyerekek szeretete vezényelte.

Kovács Gyuláné részére a Szegedi Tudományegyetem „Arany Díszoklevelet” adományoz.

Kovács Gyuláné 1970-ben szerzett diplomát a Szegedi József Attila Tudományegyetem Természettudományi Karán, matematika-földrajz szakon. Pályáját ugyanebben az évben kezdte a szentgotthárdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban, ahol 28 éven át tanított, majd 1998. augusztus 1-jétől a III. Béla Szakképző Iskola tanáraként folytatta pedagógusi pályáját. A tanítással párhuzamosan munkaközösség-vezetői, osztályfőnöki, minőségbiztosítási, továbbtanulási feladatokat is ellátott. Munkáját mindig az igényesség, a következetesség jellemezte. Megszámlálhatatlan sikereket értek el diákjai a matematika versenyeken, példáját követve több tanítványa is a matematika tanári pályát választotta hivatásul. Kollégái, diákjai, volt tanítványai mind a mai napig tisztelik.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Huszár Ferencné részére „Gyémánt Díszoklevelet” adományoz.

Huszár Ferencné 1958. november 16-án kezdte pályáját Rönökön képesítés nélküli nevelőként. Tanítói oklevelet 1960. október 14-én kapott az Állami Tanítóképzőben Szombathelyen. 1970 óta Szentgotthárdon tanított egészen nyugdíjba vonulásáig. Eredményes, jó színvonalú munkát végzett, munkájára mindig nagyon igényes volt. A nevelői közösségben mindig megtalálta a helyét, aktívan részt vett a munkaközösség tevékenységében, rendszeresen tovább képezte magát. Kollégái, az iskola vezetői, a szülők és tanítványai mindig tisztelettel vették körül fegyelmezett, lelkiismeretes munkájáért, gyermek- és emberszerető egyéniségéért.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Unger Magdolna részére „Gyémánt Díszoklevelet” adományoz.

Pedagógiai munkáját 1958 novemberében kezdte Rábafüzesen, 1960-ban a Szombathelyi Tanítóképzőben folytatta tanulmányait, majd a Pécsi Tanárképző Főiskolán levelező hallgatóként szerzett német szakos tanári diplomát 1976-ban. A Rábafüzesi Általános Iskola felső tagozatán német nyelvet tanított, majd 1985-től, a Rábafüzesi Általános Iskola körzetesítése után, a Szentgotthárdi 2. sz. Általános Iskolában szintén igazgatóhelyettesként dolgozott egészen nyugdíjba vonulásáig, 1993. december 30-ig. Gyermekszeretete, szakmai képzettsége emberileg humánus vezetési felfogása példa értékű. A német nemzetiségiekért végzett munkája, a gyermekek identitás tudatának erősítése országosan is példa értékű.

A Pécsi Tudományegyetem Kovács Elemérné részére „Gyémánt Díszoklevelet” adományoz.

Kovács Elemérné 1960-ban a Pécsi Pedagógiai Főiskolán biológia-földrajz szakos általános iskolai tanári képesítést szerzett. Pályáját a csörötneki Általános Iskolában kezdte, 1960-1968-ig tanított ott.  1968-1969 nevelőtanár volt a szentgotthárdi Leánykollégiumban, majd 1969-től nyugdíjba vonulásáig biológia-földrajz szakos tanárként dolgozott a szentgotthárdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban. Egész pályafutását a diákjai iránti empátia és problémáik mély átélése jellemezte. Munkáját mindig lelkiismeretesen végezete. Éveken keresztül sikeresen készítette fel tanítványait a tanulmányi illetve vöröskeresztes versenyekre.   Pedagógia munkáját mind a mai napig nagyra becsülik volt kollégái és tanítványai is.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Labritz Béláné részére „Vas Díszoklevelet” adományoz.

Labritz Béláné, Ilus néni 1954-ben kezdett tanítani, 1955-ben szerzett tanítói oklevelet a Kőszegi Állami Tanítóképző Intézetben. Pályája elején Rábatótfaluban tanított, majd 1985-től nyugdíjba vonulásáig a Széchenyi István Általános Iskola tanítójaként tevékenykedett. Ilus nénit annyira szerették a szülők, a diákok és kollégái is, hogy nyugdíjazását követően még három évig tanított. Generációk kerültek ki gondos kezei közül, tanítványai a mai napig szeretettel és hálával emlékeznek rá, hiszen nem csupán írni, olvasni tanította meg őket, hanem biztos alapokat adott nekik későbbi tanulmányaikhoz. Ilus néni nyugdíjas évei alatt is aktívan részt vett a város közéletében, több klubnak is tevékeny tagja volt hosszú éveken át, számos rendezvényre hívták meg kollégái, amelyeken örömmel részt is vett. Hivatástudata, munkájának szeretete végigkísérte pályáját, aktivitásának, naprakészségének köszönhetően akár ma is felállhatna a katedrára.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Aporfi László részére „Vas Díszoklevelet” adományoz.

Aporfi László 1955-ben szerzett német-magyar szakos diplomát, egészen 1987-ig a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban tanított. Laci bácsira megszámlálhatatlan tanítványa gondol hálával és megbecsüléssel, a gimnázium jelenlegi és korábbi pedagógusai is úgy tartják, pedagógusi munkájával nagyban hozzájárult a gimnázium hírnevének öregbítéséhez. Pályafutása során osztályfőnöki teendőket látott el, iskolai és városi ünnepségeket szervezett, népszerűsítette a német nyelvet, sokakat felkészített a nyelvvizsgára, segített a pályaválasztásban és bekapcsolódott a felsőoktatásba is. Magyar és német szakos tanárként igyekezett jó útravalót adni a tanítványainak.

Laci bácsi egyszer azt mondta: „Ajándék volt minden óra, amit a katedrán tölthettem”. Tanítványainak pedig ajándék volt az a rengeteg tudás, ismeret, amelyet több évtizedes aktív pályafutása alatt és nyugdíjazását követően is átadott.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Glóbits Jenőné, a Magyarlak-Csörötnek Általános Iskola egykori tanítója részére „Vas Díszoklevelet” adományoz.

1955-ben tanítói képesítést szerzett. Három évet Rönökön, majd kettőt Szakonyfaluban tanított. 1959-től 1991-ig, nyugdíjba vonulásáig, Magyarlakon, illetve a Csörötneki Körzeti Általános Iskolában összevont osztályokat, majd 3. és 4-es gyermekeket tanított. Munkáját mindig lelkiismeretesen végezete. Az általa okított gyerekek a felsőbb osztályokban is megállták helyüket. Kiváló pedagógiai érzékkel megáldott pedagógus volt. Tanítványai hosszú évek után is szeretettel emlékeznek az általa tartott tanórákra, Irénke néni kedves személyiségére. Kollégáival való viszonyát a barátságos, őszinte közvetlenség jellemezte. Példaértékű pedagógus és közösségi tevékenysége mellett mindig nagy gondot fordított családjára. Lánya a pedagógus pályát választotta hivatásának és 40 éves tanítói munkájában örök példaképe volt az édesanyja. (A méltatások ide és ide kattintva tekinthető meg.) 

A programot Labritz Béla alpolgármester zárta, aki megható, bevezető gondolatait követően Kosztolányi Dezső: Tanár az én apám c. versével fejezte ki köszönetét minden pedagógusnak. (A köszöntő és a vers ide kattintva tekinthető meg.) 

 

 

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
Gotthard Therme Hotel & Conference****Andante RestaurantHotel LipaSt. Gotthard Spa & Wellness
hirdetés