Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 4. szám
Hírek

Száz vallomás, száz tusrajz és ihletett irodalmi szövegek Vas megyéről

Száz vallomás, száz tusrajz és ihletett irodalmi szövegek Vas megyéről
2022. május 24. kedd, 08:35

Szentgotthárdon május 17-én az önkormányzati hivatal Refektóriumában mutatták be – Vas megyében elsőként – a „100 X Szép Vas Megye” című kötetet, amely a megye építészeti, szakrális és természeti értékeit örökíti meg diótus technikával, száz, különböző életutat bejárt szerző vallomását rögzíti az ország legnyugatibb megyéjéről. A könyvet a Vas Megyei Önkormányzat adta ki, Majthényi László szerkesztette, Ferkovics József festőművész illusztrálta.

A programot zenével indítottak, a Zeneiskola növendékei Jakosa Anna, Soós Ceceilia, Pécsi Luca léptek fel Páliné Herczeg Anita vezetésével.

Horváth Tiborné a szentgotthárdi Móra Ferenc Könyvtár és Múzeum igazgatója köszöntötte a vendégeket, köztük Majthényi Lászlót a megyei közgyűlés elnökét, Huszár Gábor polgármestert, Labritz Béla alpolgármestert, Bauer Károlyt a város díszpolgárát, korábbi polgármesterét, Alexa Károly irodalomtörténészt, Farkas Csabát a Szülőföld Kiadó ügyvezetőjét, Ferkovics József festőművészt.

A megyei önkormányzat által kiadott kötetben Szentgotthárdról Huszár Gábor, Bauer Károly és Kissné Köles Erika írása kapott helyet.

Huszár Gábor köszöntőjében elmondta, a város az utóbbi 12 évben kiemelten támogatta a kultúrát, számos könyv megjelenését segítette elő, hangsúlyt fektetett a nemzeti értékek őrzését szolgáló rendezvények tartására, megőrizte, fejlesztette a mozit, felújította a múzeumot, támogatta a barokk templom felújítását, őrzi Boldog Brenner János emlékét. A szentgotthárdi csata évfordulóján megidézik a történelmi eseményeket, új kulturális színfoltként bevezették a nyári Szerelmesek Fesztiválját. A polgármester végül köszönetét fejezte ki a megyei önkormányzatnak a gyönyörű kiadványért.

Majthényi László a megyei önkormányzat elnöke elmondta 2,5-3 éve született az ötlet, a hagyományok tisztelete és a megyei identitás erősítése volt a cél. Felkérték Ferkovics Józsefet, járja be a megyét, diótus technikával örökítse meg a történelmi és szakrális értékeket. A szombathelyi Berzsenyi Dániel Megyei Hatókörű Könyvtár munkatársai pedig összegyűjtötték a megyéről szóló verseket, prózai írásokat. A szöveges szerzők a kultúra, a művészet, a közélet, a hitélet, az orvostudomány szakemberei, akiket felkértek, írják meg kötődésüket Vas megyéhez. A szerkesztést nehezítette, hogy a szerzők közül többen jóval terjedelmesebben írtak, mint amit előre meghatároztak, az elvük az volt, hogy egy kép, egy oldal.

Ferkovics József festőművész 12 éve él Szombathelyen, számos kiállítása volt, a bemutatón elmondta, nem ismerte annyira Vas megyét, nemcsak a városokat, a kisebb településeket is végigjárta, jómaga is elcsodálkozott azon, mennyi értéket, milyen sok kincset rejteget ez a vidék.

Bauer Károly Szentgotthárd korábbi polgármestere arról szólt, hogy meglepte és megtisztelte a felkérés. Jól ismeri, bejárta a megyét, a képek és a versek, prózai idézetek is magukkal ragadták. A változatos táj, a környezet mindig is idekötötte ebbe a Nyugat-pannon térségbe, ahol magyarok, szlovénok, németek, romák békében élnek együtt.

Alexa Károly irodalomtörténész, az Életünk főszerkesztője, Ambrus Lajos író hívására, 30 éve költözött Berzsenyi Dániel szülőfalujába, Egyházashetyére. A környék, Csönge szülötte Weöres Sándor, Bérbaltaváré Nagy Gáspár költő, ihletett ez a vidék. Jánosházától Szentgotthárdig autózva most is úgy érzi elvarázsolt ez a táj, ez a megye. Síkságok és dombok, ahol templomtornyok sokasága tárul elé, és az itt élők barátságosan befogadják a távolból érkezőket is.

Majthényi László elmondta azt is, hogy a könyv a Szülőföld Kiadó gondozásában jelent meg, minden járásban és a megyeszékhelyen is bemutatják.

Szerző: Treiber Mária
Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés