Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 2. szám
Hírek

Szentgotthárdon mintegy 20 cég kapott kormányzati támogatást

Szentgotthárdon mintegy 20 cég kapott kormányzati támogatást
2020. július 09. csütörtök, 21:15

A koronavírus-járvány okozta gazdasági gondok enyhítésére Szentgotthárdon közel 500 munkavállaló bértámogatásához járult hozzá a kormány, hangzott el ma azon a rendezvényen, amelyet a Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal Refektóriumában tartottak. Dr. Horváth Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium munkaerőpiacért felelőshelyettes államtitkára itt adta át a Leadec Kft. ügyvezetőjének a támogatási okiratot.

Huszár Gábor Szentgotthárd polgármestere köszöntötte a vendégeket, majd elmondta a szentgotthárdi önkormányzat, miután felocsúdott a járvány okozta első sokkból, a városban lévő 32 vállalkozásnak küldött kérdőívet, olyan kérdésekre vártak választ, hány munkahelyet vesztettek, részlegesen álltak-e le, vagy teljesen, mi lenne az, amivel az önkormányzat segíthet. A 32 gazdasági társaságból szinte mindegyik válaszolt, mintegy 20 vállalkozás kapott segítséget a gazdasági akcióterv révén. Szentgotthárd speciális helyzetbe került, több mint száz, Ausztriában munkát vállaló érkezett haza, aki itt kaphatott álláskereső támogatást. A járási hivatal munkaügyi hivatala járt el az ügyükben. V. Németh Zsolttal, a térség országgyűlési képviselőjével együttműködve kértek segítséget a kormánytól. A polgármester köszönetet mondott a cégeknek, az állami szerveknek a járvány idején tanúsított helytállásért.

 

Dr. Horváth Tamás az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára elmondta, a kormány eltökélt szándéka a munkahelyek megvédése, ezért indította a munkahely megőrző, támogató programját. A bértámogatási programban országosan 17 ezer vállalkozás nyújtott be kérelmet, eddig 200 ezer ember munkahelyének megvédését, új munkahelyek létrejöttét segítették (augusztus végéig még pályázhatnak erre a cégek). Vas megyében 8 ezer, Szentgotthárdon 500 munkavállaló részesült a kormányzati támogatásban, dolgozóként átlagosan 165 ezer forintra pályáztak a cégek. Vas megyében 1,4 milliárd forintra érkezett igény, ebből 1,3 milliárdról már döntés született. A gazdaságvédelmi akciótervre 37 milliárd forintot fordítanak, ennek köszönhetően, június második felétől ismét csökkent a regisztrált munkanélküliek száma is.

V. Németh Zsolt, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos mondandóját azzal kezdte, nem volt még ilyen rendkívüli helyzet az országban, a járvány idején is emberpróbáló feladat volt a munkahelyek megtartása. A kormány és a frakció gyorsan reagált. Szentgotthárdnak speciális a helyzete, Ausztria közelsége miatt is. Az eltelt 2,5 hónapban sokan fordultak hozzá segítségért, munkavállalók és kisebb nagyobb cégek is. Közvetítette a kéréseket, igényeket. A kormánynál értő fülekre találtak, a kamaráktól érkezett kritikákra is gyorsan reagáltak. Köszönetet mondott a segítségért az Információs és Technológiai Minisztériumnak is.

Huszár Gábor, mielőtt átadta a szót a Leadec Kft. ügyvezetőjének, elmondta néhány éve van jelen a városban a kft., az egyik legdinamikusabban fejlődő gazdasági társaság.

Dákai Ferenc a Leadec Kft. ügyvezetője elmondta: cégük két pályázaton több mint 45 millió forintnyi, a munkahelyek védelmét szolgáló támogatást nyert el, aminek köszönhetően 118 munkahelyet sikerült megőrizni. A Leadec Kft. jelenleg 680 embert foglalkoztat, Győrben, Kecskeméten, Szentgotthárdon, Szombathelyen, Miskolcon és Makláron vannak telephelyei. Autóipari cégek szolgáltatásait végzik. Az ügyvezető hangsúlyozta, a válság idején fölértékelődött az állam szerepe. A szaktudás nagy érték, a munkahelyvédelmi támogatás iskolapéldája a válságra adott érzékenységnek, gyors válaszadásnak, cselekvőképességnek. Megköszönte a minisztériumnak, az országgyűlési képviselőnek, a polgármesternek a segítséget, majd átvette az államtitkártól a munkahelyvédelmi támogatási okiratot.

Szerző: Treiber Mária
Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Képek
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés