Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 2. szám
Hírek

Szűk körben köszöntötték a pedagógusokat Szentgotthárdon

Szűk körben köszöntötték a pedagógusokat Szentgotthárdon
2021. június 01. kedd, 19:43

A járványhelyzet miatt családias hangulatban, csupán a kitüntetettek és kísérőik, valamint az intézményvezetők részvételével került sor az idei pedagógusnapi ünnepségre, amelynek keretében a jubiláló pedagógusokat és a „Szentgotthárd Közoktatásáért Díjban" részesülőket köszöntötték.

Huszár Gábor polgármester köszöntötte a jelenlévőket, majd beszédében köszönetet mondott minden egykori és jelenlegi pedagógusnak. Elmondta, hogy a pedagógusoknak, szülőknek, diákoknak egyik napról a másikra kellett átállni a digitális oktatásra, és mégis milyen példaértékűen vették az akadályokat, a nehézségek ellenére is sikerekkel zárult és zárulhat az előző, illetve az idei tanév. Hangsúlyozta, hogy a pedagógusok munkája az egyik legszebb, de egyben legnehezebb feladat, azonban szem előtt kell tartani, hogy vannak olyan gyerekek, akik egy-egy inspiráló pedagógus hatására választottak maguknak hivatást, találták meg a helyes utat, vagy volt bátorságuk kiállni magukért és mindent megtenni a kitűzött céljaikért.

A program a jubileumi elismerések átadásával folytatódott, „Arany Díszoklevélben” részesült Für Katalin és Komáromi Józsefné, „Gyémánt Díszoklevelet” kapott Soós Ferencné és „Vas Díszoklevelet” vehetett át Hrabovszky Dezsőné, valamint Kocsis Antalné.

Für Katalin 1971-ben szerzett történelem-orosz szakos diplomát a Kossuth Lajos Tudomány Egyetem bölcsészkarán. Még abban az évben munkába állt a szentgotthárdi Vörösmarty Mihály Gimnázium Leánykollégiumában, amelynek 1976-tól 1987-ig vezetője is volt. 1988-tól 2000-ig a gimnázium igazgatóhelyettese volt, nyugdíjba vonulásáig az iskola köztiszteletnek örvendő tanára volt. Óriási lelkesedéssel és nagy szakmai hozzáértéssel tanította tanítványait az orosz nyelvre, majd annak háttérbeszorulása után történelemre. Pontossága, precizitása, szakmai tudása példaértékű volt. Tanítványai a szaktantárgyi versenyeken számos sikert értek el. Több évtizedes tanári pályája alatt munkájának üteme, intenzitása magas színvonalú volt. Sok év tapasztalatát szívesen adta át fiatalabb kollégáinak, de mindig nagy figyelmet fordított saját maga fejlesztésére is. Kollégái és tanítványai mindig tisztelték, pedagógiai munkáját a mai napig elismerik. 2006-ban „Szentgotthárd Közoktatásáért Díj-ban” részesült.

Komáromi Józsefné a szentgotthárdi gimnáziumban érettségizett 1965-ben, majd 1966-ban a kisegítő iskolában helyezkedett el, mint képesítés nélküli nevelő. 1967-ben kezdte meg tanulmányait a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán, ahol 1971-ben szerzett diplomát. Gyógypedagógiai munkáját mindig nagy odaadással és szeretettel végezte, nagyon fontos volt számára, hogy tanítványaiból mindig a lehető legjobbat hozza ki. Ezt mutatták a komplex versenyeken elért országos eredményei is. Gyógypedagógusként nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy folyamatosan képezze magát, de emellett szívesen vállalt közéleti tevékenységet is. Jelenleg is aktív tagja az önkormányzat munkáját segítő idősügyi tanácsnak. Pedagógiai munkáját 2000-ben „Szentgotthárd Közoktatásáért Díjjal” jutalmazták.

Soós Ferencné 1957-ben a sárvári Tinódi Gimnáziumban érettségizett. 1957 és 1961 között a keszthelyi Mezőgazdasági Akadémián folytatott tanulmányokat, ahol agrármérnöki diplomát, majd 1972-ben a gödöllői Agrártudományi Egyetem Tanárképző Intézetének mérnök-tanári szakán okleveles agrármérnök-tanári képesítést szerzett. 1962-től 1972-ig a szentgotthárdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban a mezőgazdasági elméleti és gyakorlati oktatás tanára volt. 1970-től nyugdíjba vonulásáig, 1994-ig napközis nevelőként tevékenykedett az Arany János Általános Iskolában. Kötelességtudatra nevelte a gyerekeket és az esztétikai nevelés is mindig fontos volt számára. Csendes, szerény, jóindulatú és mindenkinek segíteni kész pedagógust ismerhettünk meg személyében. Egykori kisdiákjai máig szívesen gondolnak vissza kedvességére, hatékony nevelői tevékenységére.

Hrabovszky Dezsőné, Gizi néni 1955-ben érettségizett a Kőszegi Tanítóképző Intézetben, majd ugyanitt kapta meg 1956-ban tanítói oklevelét. 1955 júliusától nyugdíjba vonulásáig, 1989-ig Szentgotthárdon dolgozott, és mindvégig az Arany János Általános Iskolában oktatott, 1975-től az alsós munkaközösség vezetőjeként is tevékenykedett. Szakmai munkáját az alapos felkészültség, az eredményes munkavégzés jellemezte, amelyet kollégái és tanítványai elismertek. A gyermekekkel mindig együttérzett, megértette problémáikat, egyik legfontosabb feladatának tekintette, hogy a tanulókat felkészítse a zökkenőmentes tovább haladásra. Pedagógusok és egykori diákok egyaránt jó érzéssel emlékeznek Gizi nénivel eltöltött időkre.

Kocsis Antalné, Juci néni 1937-ben Iváncon született, iskolái után a Kőszegi Állami Tanítóképzőben folytatta tanulmányait, ahol 1956-ban tanítói képesítő vizsgát tett. Felsőmarácon kezdett tanítani, majd 1962-ben a Szentgotthárdi Általános Iskolába helyezték. 1972-ben felvételt nyert a Pécsi Tanárképző Főiskola kémia szakára, 1974-ben szerzett kémia szakos tanári oklevelet. Nyugdíjazásáig az Arany János Általános Iskola dolgozója volt. Szakmai pályafutása során munkaközösség vezetőként, majd 1979-től igazgatóhelyettesként is tevékenykedett. 1993-tól két évig az iskola igazgatójaként fejezte be aktív tanári pályáját. Emberi, vezetői magatartására a meggondoltság, a következetesség, a segíteni akarás, az iskolai nevelő-oktató munka színvonalának emelése érdekében végzett fáradhatatlan munkálkodás volt jellemző. Gyermekszerető, jó szervezőkészséggel rendelkező, határozott nevelői egyéniség, aki munkájában mindig segítőkész és következetes volt. Kollégái, volt tanítványai a mai napig tisztelik, pedagógiai munkáját elismerik.

A „Szentgotthárd Közoktatásáért Díjat” idén három pedagógus vehette át, az oktatás és nevelés terén végzett kiemelkedő és lelkiismeretes szakmai munkája elismeréseként és Hován István Ivánné, Kovács Jánosné és Kozákné Tóth Gabriella részesült kitüntetésben.

Hován István Ivánné, Gabi néni Szentgotthárdon született, általános iskolai és középiskolai tanulmányait is itt Szentgotthárdon végezte. Német tagozatos gimnáziumba járt, valamint nagyon érdekelte az irodalom és az ének, ezért irodalom szakkörre is járt és az énekkarnak is tagja volt. Érettségi után képesítés nélküli óvónőként dolgozott a szentgotthárdi Városi Óvodában. A szakma iránti elhivatottsága arra ösztönözte, hogy 1982-ben megkezdje felsőfokú tanulmányait a Soproni Óvónőképző Intézetben. 1984-től képesített óvodapedagógusként töretlenül gyakorolja hivatását. A pályán eltöltött közel 40 éve alatt aktívan vett részt az óvodai nevelés folyamatos változásaival kapcsolatos feladatokban, innovatív tevékenységekben. Többek közt részt vett a kompetencia alapú óvodai programcsomag adaptációs lehetőségeinek kidolgozásában, oszlopos tagja volt a minőségbiztosítási feladatokat szabályozó teamnak. Elhivatottságára jellemző volt a megújulási szándék, folyamatosan vett részt továbbképzéseken, illetve különböző munkaközösségek vezetőjeként segítette a pedagógiai munkát. Nevelőmunkájában fontosnak tartja az alapos felkészülést, a korszerű szaktárgyi tudást, és a gyermeki igényekhez igazított rugalmas megvalósítást. Minden helyzetben az igényességre, eredményességre törekszik úgy, hogy közben védi a boldog kisgyermekkort. Emberi, munkatársi kapcsolatait a tisztelet, az együttműködési készség, az empátia jellemzi. Szakmai életútját az óvodapedagógusi hivatás iránti tisztelet és szeretet, a gyermekek feltétlen szeretete szegélyezi. Hován István Ivánné több évtizedes odaadó, színvonalas óvodapedagógusi munkájának méltó elismerése a „Szentgotthárd Közoktatásáért Díj”.

Kovács Jánosné a Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, ezt követően a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola tanító szakán végzett. Még a diplomaszerzés évben munkába állt a szentgotthárdi Arany János Általános Iskolában, kezdetben napközis nevelőként. Pályája során szinte folyamatosan tanult, 1990-ben matematika szakos általános iskolai tanári oklevelet, majd 1994-ben alapfokú néptáncoktatói képesítést szerzett, 2000-ben végezte el a Janus Pannonius Tudományegyetem közoktatási vezető szakirányú képzését, 2006-ban a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola rajz szakos általános iskolai szakát teljesítette sikeresen, 2010-ben pedig a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen kiadói szerkesztő végzettséget szerzett. Emellett sokoldalúságát is mutatják az általa elvégzett továbbképzések, amelyeket hosszasan sorolhatnánk. 1997-ben sikerrel pályázott az Arany János Általános Iskola igazgatói álláshelyére. Vezetői tevékenységét alapos megfontolás és távlatokba tekintő vezetési elképzelések jellemezték már ekkor is. Mindig kereste a kihívásokat, egy ideig az Apáczai Tankönyvkiadó vezetőszerkesztőjeként tevékenykedett, a tankönyvírás tartalmi és formai követelményeivel ismerkedett meg. A Klebersberg Intézményfenntartó Központ szentgotthárdi tanügyi-igazgatási referenseként pedig a fenntartó szemszögéből is megtapasztalhatta az oktatás, az iskolák és a pedagógusok helyzetét. 2016-ban pedagógusok hívására pályázta meg a Széchenyi István Általános Iskola intézményvezetői posztját. 2017-ben példát mutatva a tantestületnek – rátermettségét is bizonyítva – megszerezte a Pedagógus II. és a Mesterpedagógus fokozatot. Munkáját magas színvonalon végzi, mindenkinek segít, csak a jószándék vezérli. A tanórán kívüli közösségi programok, illetve a projektnapok szervezésében és lebonyolításában aktívan részt vesz, az iskola munkájában épít a szülők hathatós segítségére. Pályázatokat is ír, így sikerült a tanulók számára nyári táborokat megvalósítani és az informatikai eszközparkot bővíteni. Szentgotthárd oktatásügye, pedagógusok, szülők, jelenlegi és egykori tanítványok egyaránt sokat köszönhetnek négy évtizedes kimagasló és elhivatott munkásságának. A pedagógushivatáshoz nélkülözhetetlen kompetenciák birtoklása, személyisége és emberi értékei okán méltó a „Szentgotthárd Közoktatásáért Díj”-ra.

Kozákné Tóth Gabriella Mária tanítói diplomáját a Szombathelyi Tanárképző Főiskolán szerezte 1981-ben. Friss diplomásként a Gencsapáti Általános Iskolában tanított 1981-82-ig. Majd Szentgotthárdra került, a Széchenyi István Általános Iskolában 1985-től 2008-ig dolgozott, 2008-tól pedig az Arany János Általános Iskolában tanít. Munkáját magas szakmai színvonalon, lelkiismeretesen, igényesen végzi, hivatástudata példaértékű. Kiemelten figyel a sajátos nevelési igényű, a hátrányos helyzetű és a tehetséges tanulóira. Módszertani tudását folyamatosan bővíti, szívesen alkalmazza az új módszereket, a képességek szerinti differenciálásra nagy hangsúlyt fektet. Rendszeresen és eredményesen készíti fel tanulóit különböző versenyekre. Mindenkiben meglátja a jót, a kibontakoztatható értéket. Nemcsak az oktatás, de a nevelés terén is kiemelkedő munkát végez. Nagyfokú empátiával fordul a gyerekek felé, tanítványai évek múltán is visszajárnak hozzá. Harmonikus kapcsolatot ápol a szülőkkel és pedagógus társaival. Tanácsért, segítségért bizalommal fordulhatnak hozzá kollégái. Pedagógiai tevékenységén kívül számos egyéb iskolai feladatban is jelentős szerepet vállal, iskolai és városi műsorokra lelkesen és szívesen készíti diákjait. Nevéhez fűződik a Szülői Fórum kezdeményezése, melynek megvalósításában aktívan tevékenykedik. Négy évtizedes kiemelkedő munkájának, a gyerekekért végzett áldozatos tevékenységének méltó elismerése a „Szentgotthárd Közoktatásáért Díj”.

Az aktív és a nyugdíjba vonult pedagógusokat az önkormányzat levélben köszönti majd a hét folyamán, ugyanis a járványhelyzet nem tette lehetővé a hogyományos, korlátozások nélküli ünnepség megszervezését. 

 

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés