Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 4. szám
Hírek

Tájékoztató a folyamatban lévő takarékossági intézkedésekről

Tájékoztató a folyamatban lévő takarékossági intézkedésekről
2022. október 12. szerda, 13:19

Kedves Szentgotthárdiak!
Mindannyiunk előtt ismert, hogy komoly energiaválság alakult ki Európában. Ennek legfőbb oka a háború és az elhibázott szankciós politika. Mindez számos településen, vállalkozásban és az iparban okoz gondot, hiszen többszörösére emelkednek az energiaköltségek. Az elszabadult energiaárak miatt a települési önkormányzatoknak így városunknak is komoly döntéseket kell hozni.

 

A nemrég megjelent rendelet értelmében a távhő ára Szentgotthárdon a jelenlegi ár 12,88 szorosára emelkedett, a lakossági kompenzáció természetesen megmarad, azonban sok szentgotthárdi intézmény van a távhőszolgáltatásra kapcsolva, amelyik pedig nem távhővel fűt, az földgázzal. Számításaink szerint csak az önkormányzati intézmények gáz és áramszámlái akár 260 millió forinttal is megnövekedhetnek Szentgotthárdon.

A város működőképességét ugyanakkor biztosítani kell, ehhez viszont takarékossági intézkedésekre lesz szükség. Ennek érdekében az elmúlt hetekben számos egyeztetés zajlott, szakértők és intézményvezetők bevonásával. A megbeszélések kivétel nélkül konstruktív, együttműködő hangnemben zajlottak. Minden érintett a megoldások megtalálására törekedett, szem előtt tartva azt a közös célt is, hogy a szolgáltatások - ha helyenként átmenetileg csökkentett, racionalizált formában is -, de megmaradjanak.

Figyelembevéve az intézményvezetők javaslatait, a szakmai ajánlásokat és a helyi infrastrukturális lehetőségeket, takarékossági intézkedési tervet dolgozunk ki. Az általános intézkedések mellett intézményenként eltérő megoldásokat alkalmazunk. Lesz olyan intézmény, amely a fűtési szezonra átköltözik egy másik épületbe, lesz olyan, ahol a szolgáltatások tömbösítve lesznek elérhetők, de lesz olyan épület is, amelyeket a téli hónapokra bezárni kényszerülünk.

Hivatalunk működésében is lesznek változások, terveink szerint a Refektóriumot a téli hónapokra bezárjuk, elképzelhető, hogy bizonyos napokon home office-t rendelünk el, maximalizáljuk a benti hőmérsékletet, és az év végén zárva tartunk, követve az iskolai szünetet.

Az intézkedések eredményeképpen 20-25%-os energia költségmegtakarítást szeretnénk elérni. Mindezekről az októberi képviselő-testületi ülésen születik jóváhagyó döntés, a részleteket pedig ezt követően a nyilvánosság számára is ismertetjük.

Fontos kérdés a szentgotthárdi fürdő sorsa is. A múlt héten rendkívüli zárt ülést tartottunk, ahol olyan megoldási lehetőség körvonalazódott, amely biztosíthatja a fürdő részleges nyitvatartását - a hotellel közös üzemeltetésben. Ennek a rendszernek a kidolgozása jelenleg is folyamatban van. Mi csak annyi forrást engedélyezhetünk, amennyi a téli temperálást fedezné, a többletköltséget a hotel és a vendégkör kell, hogy fedezze.

A célunk az, hogy megmaradjanak a munkahelyek, adott területeken folyamatos legyen az ellátás, a szükséges és nélkülözhetetlen szolgáltatások továbbra is elérhetőek legyenek - mindezt úgy, hogy mérlegelünk és együttműködünk. Egyedül nem fog menni. Minden intézményvezető és a munkavállalók segítő és támogató hozzáállására is szükségünk van ahhoz, hogy ezt a helyzetet megfelelően kezelhessük.

Bízunk benne, hogy - a koronavírus járvány időszakához hasonlóan - összefogással, közös gondolkodással és nyílt kommunikációval átjutunk ezen a nehézségen is.

Huszár Gábor
polgármester

A tájékoztatóról videó is készült, ide kattintva megtekinthető. 

 

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés