Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
XI. évfolyam 6. szám
Hírek

Tájékoztató adózással kapcsolatos változásokról

Tájékoztató adózással kapcsolatos változásokról
2020. december 23. szerda, 11:35

Tájékoztató a kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA) szerinti adóalap-megállapítást alkalmazó adóalanyok részére a helyi iparűzési adóban bekövetkezett jogszabályi változásokról: 

Tájékoztatjuk a helyi iparűzési adóban a kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adóalap-megállapítást alkalmazó kisadózó vállalkozásokat (továbbiakban KATA adóalanyokat), hogy a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban Htv.) 39/B. § (6) bekezdése értelmében „a kisadózó vállalkozás a naptári év egészére (mint adóévre) egy adóbevallást nyújt be az adóévet követő év január 15-ig, ha 

a) az adóévre fizetendő adó az adóévre ténylegesen megfizetett adóösszegnél azért kevesebb, mert a kisadózó vállalkozások  tételes adójában az adófizetési kötelezettség - egy vagy több alkalommal - szünetelt, 

b) az önkormányzat rendelete alapján az adóévben adóalap-mentességre, adókedvezményre, a 40/A. § alapján az adó csökkentésére jogosult és a fizetendő adót csökkenteni kívánja.”

A fentiek figyelembevételével az a KATA adóalany, aki az adóévben a fentiek szerint adócsökkentést kíván érvényesíteni, akkor azt adóbevallás formájában, csak az adóévet követő év január 15. napjáig teheti meg. Az adócsökkentés érvényesítése kizárólag a bevallás határidőre történő benyújtásával lehetséges! Ha a KATA Adóalany az adóéven belül többször is szüneteltette tevékenységét, akkor is csak egy iparűzési adóbevallást kell benyújtania. 

Nem szükséges iparűzési adóbevallást benyújtani annak a KATA Adóalanynak, aki nem kíván a fentiek szerinti adócsökkenést érvényesíteni és ebből kifolyólag fix összegű (50.000 Ft/ év) iparűzési adó megfizetésére köteles. 

A bevallás kitöltése során kérjük, legyenek figyelemmel a Htv. 39/B § (3) bekezdésében foglaltakra, mely szerint „a kisadózó vállalkozások tételes adója hatálya alá tartozó vállalkozónál az adó adóévi alapja – a székhelye és telephelye szerinti önkormányzatonként 2,5-2,5 millió forint.” Ha a KATA adóalany e minősége szerinti adókötelezettsége valamely településen az adóév egészében nem áll fenn, akkor az adó önkormányzatonkénti alapja a 2,5 millió forintnak az adókötelezettség időtartama naptári napjai alapján arányosított része. 

Ilyen esetben az adócsökkentést érvényesíteni kívánó adóalany a KATA bevallásban nem a tényleges árbevétel szerinti, hanem a fenti rendelkezés szerinti iparűzési adóalap (a 2,5 millió forint) időarányos részét köteles szerepeltetni. 

Tájékoztatjuk, hogy az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény 9.§ (1) bekezdés a) pontja értelmében egyéni vállalkozó elektronikus ügyintézésre köteles. A fentiek illetve az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. tv. 36. § értelmében a bevallás kizárólag elektronikus úton nyújtható be.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban bármilyen kérdése merülne fel, ügyfélfogadási időben a 94/553-013 illetve a 94/553-016-os telefonszámon szívesen állunk rendelkezésére! 

 

Köszönjük az együttműködést!

 

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
Gotthard Therme Hotel & Conference****Andante RestaurantHotel LipaSt. Gotthard Spa & Wellness
hirdetés