Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
XI. évfolyam 5. szám
Hírek

Támogatások érkeznek Szentgotthárdra és környékére

Támogatások érkeznek Szentgotthárdra és környékére
2021. február 26. péntek, 10:09

Százhúszmillió forint kormányzati támogatás érkezik a Nagyboldogasszony templom felújításának befejezéshez. Erről – és további támogatásokról – tájékoztatta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Soltész Miklós a jelenlévőket csütörtökön a Nagyboldogasszony templomnál azon a sajtótájékoztatón, amelyet V. Németh Zsolt országgyűlési képviselővel, Bodorkós Imre plébános atyával és Kissné Köles Erika szlovén országgyűlési szószólóval közösen tartottak.

Soltész Miklós elmondta, hogy a Rába-vidéki szlovénok vezetőivel egyeztetve, kérésükre 5 millió forinttal támogatják a magyarországi szlovén rádiót, újabb 25 millió forint támogatást kap további fejlesztésekre Felsőszölnökön a Kossics József Kéttannyelvű Általános Iskola, 6 millió forintot a Keresztelő Szent János-templom, valamint 29 millió forintot szánnak a Kühár emlékház és tájház felújítására.

Hozzátette, hogy Apátistvánfalva sem marad ki a támogatásból: itt 8,5 millió forinttal segítik az általános iskola és óvoda fejlesztéseit, valamint 20 millió forintot fordítanak a Hardig Szent István-templom felújítására.

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében kiemelte: az élet a koronavírus-járvány okozta nehézségek ellenére sem állt le, ezt jelzi az is, hogy a kormány a rendkívüli helyzet közepette is döntött az újabb segítségről.

Bodorkós Imre, a szentgotthárdi Nagyboldogasszony templom plébánosa felidézte, hogy a templom külső rekonstrukciója még a kétezres évek elején kezdődött meg, majd 2010-ben hozzáfoghattak a belső felújításhoz is, amelyhez a most megítélt 120 millióval együtt a kormány eddig több mint 720 millió forint támogatást nyújtott. Bejelentette, hogy elkészült a templom főhajójának egyik részén látható, a szentgotthárdi csatát ábrázoló Dorfmeister-freskó restaurálása is.

Kissné Köles Erika, az Országgyűlés szlovén nemzetiségi szószólója úgy fogalmazott: ha a Magyarországon élő, nem túl nagy lélekszámú szlovénség támogató hozzáállást lát hazája és az anyaország kormánya részéről is, akkor az ereje megsokszorozódik, mindez pedig javára válik nemcsak a helyi szlovénoknak, hanem a térség többi lakójának is.

Fotók: Szlovén szószóló / Zagovornica Slovencev Facebook oldala

 

 

Forrás: MTI
Képek
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
Gotthard Therme Hotel & Conference****Andante RestaurantHotel LipaSt. Gotthard Spa & Wellness
hirdetés