Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 3. szám
Hírek

Tanácsok kutyatartóknak - 1. rész

Tanácsok kutyatartóknak - 1. rész
2022. március 05. szombat, 01:33

Egyre nagyobb az állattartási kedv Szentgotthárdon is, egyre többen tartanak házi kedvencnek nevezett kisállatot. Kutyát, macskát, egyéb állatokat. Úgy tapasztaljuk, hogy nem mindig, nem mindenki van tisztában az állatok tartásának szabályaival. Mostantól több részből álló sorozatot indítunk, amelyben felhívjuk az állattartók figyelmét a legfontosabb előírásokra. 

A tájékoztatókban lévő információk segítséget nyújtanak abban, hogy felelős állattartóként, biztonságban és szeretetben tudjuk megvalósítani ember és kutya együttélését városunkban.
A tájékoztatókkal fel szeretnénk hívni a figyelmet többek között arra, hogy az állattartásra vonatkozó jogszabályok és előírások figyelmen kívül hagyása nemcsak a kutyát veszélyeztetheti, hanem a körülötte élőket is, veszélyt jelenthet közegészségügyi, köztisztasági és közbiztonsági szempontból egyaránt.

A felelős állattartás mindannyiunk közös érdeke: kutyával és kutya nélkül élőké, a városé, és az ide látogatóké. Ebben a részben a témánk:

Kutyasétáltatás közterületen

A kutyasétáltatás során figyelemmel kell lenni néhány alapvető szabályra.
Belterület közterületén - kivéve az ebek futtatására kijelölt területet - kutyát csak pórázon lehet vezetni.
A játszótér a gyerekeké, oda nem vihetik a kutyájukat - ezzel szabálysértést követnek el. A legtöbb játszótéren tábla is tiltja a kutyák odavitelét.
Póráz nélkül kizárólag a kijelölt kutyafuttatón lehet lemozgatni a kedvenceket.
Szentgotthárd belterületén az erre a célra kijelölt területek, ahol ebet futtatni csak felügyelet mellett lehet:
- Akasztódomb térsége, Szentgotthárdról Apátistvánfalva felé haladva jobb oldalon található rét területe.
- vápa csatorna töltésén, a Lahn patap jobb oldali töltésén (Szentgotthárd felől érkezve jobb oldali töltés)
- a Rába part e célra kijelölt területén, a folyó bal partján, a Penny Market mellett induló töltésen
lehet.
A szájkosár általánosan nem kötelező, de ha a gazda úgy ítéli meg, hogy kutyája jelleme, habitusa ezt indokolja, akkor tegyen fel rá a szájkosarat vagy szájhámot. Ezzel nemcsak saját kutyáját, hanem a többi kutya és ember, kisgyermek testi épségét is védi.
Figyeljenek arra, hogy nyáron nagyon felforrósodik az aszfalt, a legmelegebb órákban ne sétáltassa a kutyáját, kerüljék a napos járdákat, így elkerülhetik az égési sérüléseket és a hőgutát!
Mit vigyenek magukkal a sétára?
- Póráz, kutyaszett (kutyaürülék összeszedéséhez). Mindenhol szedjék fel a kutyájuk után az ürüléket. Amennyiben, ezt nem teszik meg, köztisztasági szabálysértést követnek el, ami szabálysértési bírság kiszabásával büntethető.
A közterületen kutyát sétáltatók jogszabályban előírt kötelességeik betartását, kutyaürülék felszedéséhez használatos eszköz - zacskó - meglétét a közterület felügyelők a kutyát sétáltatónál ellenőrizhetik.

A szabálysértésekről a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012 évi II. törvény szabályozza, hogy a kedvtelésből tartott állat ürülékét az állattartó a közterületről köteles eltávolítani.
Aki a közterületet, a közforgalom céljait szolgáló épületet, vagy a közforgalmú közlekedési eszközt beszennyezi, a felügyelete alatt lévő állat által az előzőekben megjelölt helyen okozott szennyezés megszüntetéséről nem gondoskodik, az köztisztasági szabálysértést követ el.

Nem vonatkozik ez a szabály a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény alapján fogyatékos személynek minősülő személyre, aki a fentiekben meghatározott cselekményt a felügyelete alatt lévő vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutyára vonatkozóan követi el.
- kisállat-egészségügyi könyv (az éves oltás megtörténtét tanúsító oltási könyv, hogy ellenőrizni lehessen az állat beoltottságát abban az esetben, ha az megharap valakit),
- esetleg víz, itatóedény,
- esetleg jutalomfalat.

Csak az sétáltathat kutyát, aki a kutya irányítására, kezelésére és féken tartására képes.
Vegyék figyelembe, hogy nem mindenki szereti a kutyákat, vannak, akik félnek tőlük. Tartsák ezt tiszteletben!! Nem kielégítő, ha a kutyáját sétáltató gazdi az arra járó, futó vagy kerékpározó másik ember felé a póráz nélkül lévő kutyája kapcsán azt kommunikálja, hogy „nem kell félni a kutyától, nem bánt" Különösen ügyelni kell erre közeledő gyerekek eset.

Legyenek felelős állattartók!

Fontos ismerniük a kutyájuk természetét - figyeljenek arra, hogy hogyan jön ki más kutyákkal, ha zavarja az állatot az idegen felnőttek, gyerekek közelsége, használjanak szájkosarat, szájhámot és jelezzék ezt sárga szalaggal.
Sárga szalag a pórázon - „Óvatosan közelíts!" A sárga szalaggal jelzett kutyának nagyobb térre van szüksége. A jelzés utalhat például egészségügyi problémára, arra, hogy a kutya nevelés vagy rehabilitáció alatt áll, esetleg arra, hogy félős, ideges, de jelentheti azt is, hogy az állat agresszív az emberekkel vagy a kutyákkal szemben.

Következő tájékoztatónkban a felelős állattartás egy másik területével foglalkozunk.

 

 

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés