Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 2. szám
Hírek

Tíz éve alakították újjá a filmklubot a városban

Tíz éve alakították újjá a filmklubot a városban
2020. november 05. csütörtök, 14:46

Szentgotthárdon már a kilencvenes évek végétől működött filmklub, aztán megszakadt a hagyomány, majd 2010-ben újra életre keltették lelkes filmbarátok. A Csákányi László Filmszínház felújítása, technikai váltása és Talabér Ernőnek, a mozi előző vezetőjének a kezdeményezése is kellett hozzá. A klubéletet immár tíz éve dr. Frank Róza nyugalmazott egyetemi docens és Jakab Anikó a gimnázium tanára szervezi, a filmek beszerzése Sebestyén Dénes feladata, a mozit a SZET üzemelteti.

Jakab Anikó elmondta, tudomása szerint 1997 óta van filmklub Szentgotthárdon. Ő ugyan csak 2001-ben érkezett a városba, de nem sokkal utána már viszonylag rendszeresen járt a klubba, akkor még nézőként. Ott ismerkedett meg az akkori vezetővel, Pápes Éva pszichológus, mesekutató, újságíróval. Közös ötletük volt egy gimnáziumi filmklub szervezése, ami egy-két évig működött is Anikó vezetésével, amíg meg nem született a gyereke. Éva 2007-ig vezette a klubot, majd elköltözött, később, a klub különböző okok miatt szünetelt. Az „igazi", mostani klubélet 2010 óta éledt újra, a mozi 2013-as felújítása után pedig szinte elvárás volt. Ekkortól dr. Frank Rózával közösen szervezik a tavaszi, őszi, téli sorozatokat. A DVD-k világa némi visszaesést hozott a mozi általános látogatottságában, de szerencsére a felújítás után az emberek rájöttek, hogy moziban más élmény filmet nézni, mint képernyőn, továbbá a színvonalasabb, elgondolkodtatóbb művészfilmekre is volt igény. Az első időben egy őszi és egy tavaszi, 2019 óta pedig egy őszi, téli és tavaszi sorozatot is szerveznek 6-8 alkalommal, általában egy adott téma köré illeszkedő filmekkel.

A filmeket Rózával közösen választják ki. Van egy „gördülő", listájuk: folyamatosan figyelik az adott évben megjelenő alkotásokat, és az arra érdemeseket felírják a listájukra. A filmeket sajnos különböző jogi- és finanszírozási okokból csak az elmúlt két év terméseiből válogathatják ki, de szerencsére egyre több jó film jelenik meg a piacon, sokszor a bőség zavarával küzdenek.

Többször előfordult, hogy nézői szavazatok alapján állítanak össze sorozatot, illetve a filmklubnak van levelezőlistája, FB csoportja, ott is örömmel veszik az ajánlatokat. Sok filmet a javaslatok alapján vesznek lajstromba, illetve építenek be az adott tematikába.

Kérdésünkre, hogy milyen korosztály érdeklődik, be tudják-e vonni a fiatalabbakat, Jakab Anikó kifejtette, a középiskolásokat is beleértve általában minden korosztály megjelenik a vetítéseken, bár a fiatalok kevesebben vannak, egyéb elfoglaltságaik miatt. (Az egyetemisták sajnos éppen akkor nincsenek itthon, amikor klubnapokat tartanak, pedig lenne érdeklődés).

A film előtti bevezető előadások és film utáni beszélgetések egészen a legutóbbi, 2020 tavaszi sorozatig megvoltak. Eleinte Rózával ketten tartották, az elmúlt évek gyakorlata viszont az volt, ha találtak egy adott témához jobban értő „szakembert”, akkor megkérték a bevezetőre és a film utáni beszélgetés moderálására. Szerencsére ezt sokan el is vállalták, ezzel is színesítve az eseményeket.

Idén a vírushelyzet okozta veszélyhelyzet miatt, igyekszenek csökkenteni az egy térben tartózkodás idejét, ezért az idei sorozat filmjei előtt nem tartanak bevezetőt. Ebből nem szeretnének hagyományt kialakítani, viszont bátorítanak mindenkit a film utáni rövid beszélgetésre, ezúttal nem a megszokott galérián, hanem maradnak a nézőtéren, ahol több a hely, így biztonságosabb.

Létrehoztak egy FB csoportot nyáron a levelezőlistájuk mellé, itt bárki leírhatja a véleményét, illetve küldhet érdekességeket az adott filmmel kapcsolatban, ha a beszélgetésen nem akar részt venni, vagy utólag, vagy előtte jut eszébe valami.

A pandémia miatt tavasszal bezárt a mozi, így elmaradtak a tavaszi programok. A vírus érezhető hatást gyakorolt a nézők számára. A filmklub indulásakor átlagosan 30 ember jelent meg a vetítéseken, az elmúlt három-négy évben ez 50 körül alakult, de volt már TELTHÁZAS (Könyvklub, 2018. 09.18.) és többször 80 feletti nézőszámos előadás is, erre nagyon büszkék! Jelenleg 20-30 néző alkotja a törzsközönséget.

Kérdésünkre, hogy kik segítenek, mennyire lehet pályázni? – Jakab Anikó elmondta, a filmek beszerzése a mozi részéről Sebestyén Dénes hatásköre, anyagiakkal és technikai dolgokkal ők nem foglalkoznak. Kapcsolatban állnak Papp Bálinttal, az önkormányzat stratégiai és fejlesztési ügyintézőjével, aki mindig tájékoztatja őket, a filmklubot érintő pályázati lehetőségekről. Most is fut éppen egy Leader pályázat, amelynek kapcsán év végéig 10 filmre kaptak támogatást, ezért van most hetente (és nem kéthetente) a filmklub-vetítés. A környékről és távolabbról is járnak látogatók a

szentgotthárdi moziba. Állandó mozi nézők érkeznek az Őrség és a Vendvidék különböző településeiről, akik viszik tovább a hírt és újabb rendszeres, vagy alkalmi vendégeket hoznak. Körmendről is jöttek már látogatók.

Szerző: Treiber Mária
Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés