Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 4. szám
Hírek

Több mint 100 millió eurós beruházás Szentgotthárdon

Több mint 100 millió eurós beruházás Szentgotthárdon
2024. február 12. hétfő, 19:43

Újra élettel telik meg a jelenleg használaton kívüli első motorgyártó csarnok. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Arnaud Deboeeuf, a Stellantis globális gyártásért felelős elnökhelyettese ma bejelentette, hogy – évi 630 ezer darab kapacitással – elektromos autókba szerelhető villanymotor gyártása indul el a szentgotthárdi üzemben.

 

A bejelentéssel párhuzamosan fontos hír, hogy 10 millió eurós K+F projekt is indul, amelynek köszönhetően a fejlesztő központ erősítése is megvalósul. 110 új munkahelyet is teremtenek a vasi városban. 

-Nekünk, szentgotthárdiaknak nagyon fontos hír, hogy ezzel egyidejűleg megmarad a belsőégésű motorok gyártása is, így a szentgotthárdi Opel gyár – történjen bármilyen változás az autógyártásban – már két erős stabil lábon fog állni hosszú éveken keresztül. Tudjuk jól, hogy ezt a projektet sokan szerették volna magukénak tudni, így külön büszkének kell lennünk azért a kétéves munkáért, amit a szentgotthárdi gyárvezetés véghez vitt. De különösképpen köszönet jár a gyár dolgozóinak, akik kiváló teljesítményükkel bizonyították a Stellantis igazgatótanácsának, hogy ezt a projektet csak Szentgotthárd kaphatja - mondta a beruházás kapcsán Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere. 

V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő is jelen volt a sajtótájékoztatón, amelyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette a nagyszabású szentgotthárdi beruházást. 

A képviselő kiemelte: ha az ipartörténeti jelentőségnek lenne fokmérője, akkor Szentgotthárd komoly értéket tudhatna magáénak. A város ipari gyökerei régre nyúlnak vissza, nagynevű kaszagyár, óragyár és dohánygyár is működött a településen. Ez hosszú távra meghatározta a térség munkakultúráját, így nem véletlen, hogy a rendszerváltás után az Opel autógyár is Szentgotthárdot választotta. 

A mostani, 45 milliárd forint összértékű beruházáshoz 10 milliárd vissza nem térítendő támogatást nyújt a Magyar Kormány. Száztíz új munkahely jön létre, Szentgotthárd az elektromobilitási stratégia fontos állomása lesz, elkezdődik az elektromos motorok gyártása, emellett kutatásfejlesztési és tesztelési tevékenységet is végeznek majd. 

 

-Biztos vagyok abban, hogy a befektető nem bánja meg a beruházást, hiszen szorgalmas, szakértelemmel bíró munkaerőt talál a térségben. Az önkormányzat szerepe rendkívül nagy, hiszen évek óta biztosítja és fejleszti az infrastrukturális, közlekedési és képzési hátteret. A Tudományos és Technológiai Park címmel is rendelkező Szentgotthárdi Ipari Park a város és a nemzetgazdaság szempontjából is kulcsfontosságú területi egység, ezt felismerte az önkormányzat, ennek tudatában dolgozik, építkezik - fűzte hozzá a képviselő. 

 

Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés