Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 3. szám
Hírek

Tündöklő, régi szépségében az újraszentelt barokk templom

Tündöklő, régi szépségében az újraszentelt barokk templom
2022. március 17. csütörtök, 10:09

Húsz évig tartó, külső és belső felújítás után dr. Székely János megyéspüspök újraszentelte a szentgotthárdi Nagyboldogasszony templomot március 16-án. Az időpont napra pontosan megegyezik a barokk templom felszentelésével, amit 243 éve, 1779. március 16-án végzett Szily János Szombathely első püspöke. Az ünnepi misét a Gotthard TV közvetítésében kivetítőn a Színházban is figyelemmel kísérhették a hívek.

 

Fényárban tündökölt a Nagyboldogasszony templom, s már kora délután megtöltötték a hívek. Akik nem fértek be, a Színházban nézték az ünnepi misét, követték a liturgiát, imádkoztak, énekeltek és áldoztak is. Az állványerdő elbontása után most olyan gyönyörűnek látjuk a felújított barokk templomot, ahogyan még sohasem láthatták a ma élő nemzedékek. A templomszentelésre eljött Peter Štumpf muraszombati püspök, Pápai Lajos nyugalmazott győri megyéspüspök és Maximilian Heim heiligenkreuzi apát is. Az ünnepi misét dr. Székely János megyéspüspök celebrálta, énekkel a szentgotthárdi egyesített kórus kísérte, a példabeszédet és a Miatyánkat magyarul, németül és szlovénul is elmondták

Elsőként Pácz Gábor, az egyházközség elnöke köszönte meg a templom külső és belső renoválását, s hogy sikerül megőrizni ezt a nagyszerű történelmi örökséget. Dr. Székely János püspök a templom történetét, újjáépítését elevenítette fel. 1183-ban III. Béla király ciszterci apátságot alapított, amit a heiligenkreuzi ciszter apátok hittel és élettel töltötték meg. A hit teremt, életet ad, ha betölti az emberi szívet, a nemzetet, meghozza az áldozatot, újjászületést. A magyar kormány nagylelkűségének köszönhetően újulnak meg templomok iskolák. A szentgotthárdi templom felújítását az itt szolgáló plébánosok Horváth Lajos, Németh Zoltán, Rimfel Ferenc kezdték el, a befejező évek tennivalói Bodorkós Imrére hárultak. A restaurátorok és segítőik nagyszerű munkát végeztek.

Bodorkós Imre átadta a templom kulcsát a megyéspüspöknek, aki újraszentelte, az egyházmegye templomainak soraiba iktatta Isten házát.

Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök beszédében kiemelte: a templom jel, amely Istenre mutat, az Isten utáni vágyódás az ember szívébe van írva.

Bodorkós Imre személyes élményeit is megosztotta, amikor 2019-ben Jánosházáról az ország legnyugatibb városába került, csak állványokat látott, a templomot nem, hiszen 2012-től 2022-ig zajlott a belső restaurálás. Megköszönte az egyházmegye, Soltész Miklós államtitkár, V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló támogatását, köszönetet mondott a híveknek is, akik adományukkal, munkájukkal, türelmükkel is segítettek.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár az 1664-es szentgotthárdi csatát ábrázoló freskóról szólt, amely a törökök legyőzését, a keresztény seregek győzelmét ábrázolja. Száz évvel később az itt élő magyarok, szlovének, németek megépítették a templomot, Szentgotthárd ékkövét. „Az elmúlt 12 évben több mint háromezer templomot újítottunk meg a Kárpát-medencében. Az összefogásra, a keresztény értékek megőrzésére továbbra is nagy szükség van."

V. Németh Zsolt miniszteri biztos, országgyűlési képviselő Orbán Viktor miniszterelnök üdvözletét tolmácsolta. „A mai nap nem csak ünnepi esemény, hanem bátor kiállás amellett, amit hiszünk. A keresztény Európa sorsdöntő csatát vív, nekünk 150 éves török elnyomás, 40 év kommunista uralom után ma is fontos, hogy keresztény és nemzeti gyökereinket megerősítsük."

Kissné Köles Erika igazi örömünnepnek nevezte a márciusi napot a gyönyörű oltárok, képek, szobrok előtt. Hosszú éveken át a templomba lépve, a lelki békén túl egy kívánságot dédelgetett, hogy újra régi szépségében láthassa, eredeti pompájában ragyoghasson a magyar, szlovén és német hívek örömére. Megköszönte a Magyarország Kormánya, Soltész Miklós, az egyházmegye, Bodorkós Imre és mindazok segítségét, akik hozzájárultak az építészeti remekmű megújításához.

 

 

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Képek
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés