Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 2. szám
Hírek

Új távlatok a szentgotthárdi szakképzésben – a Pannon Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást Szentgotthárd Város Önkormányzata

Új távlatok a szentgotthárdi szakképzésben – a Pannon Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást Szentgotthárd Város Önkormányzata
2021. június 08. kedd, 12:16

A Pannon Egyetem és Szentgotthárd Város Önkormányzata között hónapok óta folynak azok a háttértárgyalások, amelyek az egyetem képzési struktúrájának biztosítása és eredményeinek felhasználása mellett a város szakképzési rendszerének fejlesztését tűzték ki célul.

Bár a keretszerződésben főként a helyi szakképzési rendszer fejlesztésén van a hangsúly, általa a helyi gazdaságfejlesztési célok is elérhető közelségbe kerülnek: a település előbbre léphet a helyi munkaerőpiaci igények kielégítésében és az újabb vállalkozások letelepedéséhez szükséges, szakképzett humánerőforrás biztosításában is.

Az egyeztetések eredményeképpen egy olyan együttműködés körvonalai rajzolódtak ki, amelynek központi szereplője a szentgotthárdi szakközépiskola, vagyis a Vas Megyei Szakképzési Centrum III. Béla Technikuma, ahol többek között egy új képzési forma, az okleveles technikus képzés is elindulhat hamarosan. Ebben a tanulók az együttműködő szakképzési és felsőoktatási intézmény közös, emelt szintű szakmai programja alapján szerezhetnek majd szakmát és érettségit, és tanulmányaikat felvételi nélkül folytathatják a Pannon Egyetemen. A képzés lehetővé tenné, hogy a legmagasabb szintű szaktudást/egyetemi diplomát – az előre meghatározott kreditek beszámításával – akár rövidebb idő alatt is megszerezhessék a tanulók. A diákok számára az okleveles technikusképzés tudatosan tervezhető életpályát, munkalehetőséget, a gazdálkodó szervezetek számára pedig hatékonyabb utánpótlási, toborzási eszközt, a városnak fejlődési lehetőségeket jelent hosszútávon. Az együttműködést az iskola fenntartója, a Vas Megyei Szakképzési Centrum is támogatja.

Az együttműködést a Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal Refektóriumában Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora, Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja és Huszár Gábor, Szentgotthárd város polgármestere írták alá, amely keretszerződés a fentiek szerint új távlatokat nyithat meg a szentgotthárdi szakképzés előtt.

„A Pannon Egyetem a hazai felsőoktatás legtöbb hozzáadott értéket termelő és az egyik legszélesebb vállalati kapcsolatrendszerrel rendelkező szereplőjeként a híd szerepét kívánja betölteni a szakképzés és az egyre magasabb szintű tudást igénylő munkaerőpiac között. Bízunk benne, hogy a Szentgotthárd városával most megkötött példaértékű együttműködésünk az itt élő fiatalok egyéni karrierútjának kikövezése mellett a szakképzés iránti érdeklődés felkeltését és a legkorszerűbb szakmai ismeretek képzésbe integrálását is elő fogja segíteni. Reményeink szerint ezzel hozzá fog járulni ezen értékes régió munkaerő megtartó képességének javításához, ami a XXI. században a további fejlődés záloga.” – mondta el köszöntőjében Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora.

„A Pannon Egyetem – mint a Közép-Dunántúl meghatározó egyeteme – célul tűzte ki, hogy a felsőoktatásban kínált graduális képzések, a nemzetközi szintű kutatási tevékenység, valamint a piaci partnerekkel végzett kutatás-fejlesztési projekteken túl a régió motorja kíván lenni a gazdaságfejlesztés tekintetében is. Egy város vagy régió gazdasági teljesítményét hosszútávon meghatározza, hogy milyen képzési portfóliót tud kínálni az ottlakóknak, és a vonzáskörzetében élőknek. A most aláírásra kerülő együttműködési keretmegállapodás egy olyan partnerség első lépése, aminek eredményeképpen erősödik a helyi szakképzés, az okleveles technikusképzésen keresztül pedig új lehetőségek nyílnak meg a Szentgotthárdon tanulni kívánók számára a felsőoktatás irányába. Bízom benne, hogy a közös munka eredményeiből hosszútávon a város és a régió gazdasága szintén profitálni fog.” – emelte ki Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja.

„Ez a mai megállapodás egy áttekinthető, több éves munka jelentős mérföldköve. Már a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ létrehozásakor alapgondolat volt a szakképzés fontossága. Ezért is ösztönöztük az ipari parkban lévő vállalatok oktatási, valamint kutatás-fejlesztési együttműködéseit – ennek eredménye lett a Tudományos és Technológiai Ipari Park cím elnyerése. A duális mérnökképzés gyakorlati bázisának átadóján Dr. Németh István rektorhelyettes úrral egy egyetemi kapcsolat kiépítését határoztuk meg középtávú feladatként. Egy kisváros életében hasonló jelentőségű események csak nagyon ritkán adódnak. Ez most egy ilyen pillanat. Köszönöm minden szereplőnek a segítő munkáját! – zárta gondolatait Huszár Gábor, Szentgotthárd város polgármestere.

Az újságírói kérdésekre Dr. Németh István, a Pannon Egyetem stratégiai rektorhelyettese és Koszár András, Szentgotthárd város alpolgármestere válaszolt, akik az együttműködés folyamatában - már az előkészítéstől kezdődően - kulcsszerepet játszanak. 

Fotó: Pap Eszter (Sztiphoto)

 

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal | Pannon Egyetem
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés