Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 4. szám
Hírek

Városi megemlékezés a nemzeti ünnepen

Városi megemlékezés a nemzeti ünnepen
2023. október 30. hétfő, 12:34

 

Szentgotthárdon október 23-án ünnepelték az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 67. évfordulóját. Ökumenikus istentisztelettel kezdődött az ünnepség a Nagyboldogasszony templomban. A Hősi emlékműnél ünnepi beszédet mondott Szabó Tibor a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója.

 

 

Szentgotthárd Város Önkormányzata és az ’56-os Szövetség Szentgotthárdi Szervezete által rendezett ünnepségen a társadalmi és civil szervezetek, valamint az egyházak képviselői a szokásokhoz híven együtt vonultak a közös önkormányzati hivataltól a Hősi emlékműhöz. A megemlékezésen közreműködött Szentgotthárd Város Fúvószenekara Rápli Róbert karnagy vezényletével. Hrabovszky-Orth Katinka a Pannon Kapu Kulturális Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, köztük dr. Székely János megyéspüspököt, Kollerné Loós Zsuzsanna evangélikus lelkészt, Sisakné Páll Klára református lelkészt, Szabó Tibor színművészt és színházigazgatót, akit a Vas Vármegyei Közgyűlés a napokban Berzsenyi Dániel-díjban részesített (a résztvevők meg is tapsolták), Kissné Köles Erikát a szlovén nemzetiség parlamenti szószólóját, dr. Lehoczki Tímeát a Szentgotthárdi Járási Hivatal vezetőjét, Huszár Gábor polgármestert és Leopold Ferencet az ’56-os Szövetség Szentgotthárdi Szervezetének elnökét.

Az ünnepség a Himnusz eléneklésével kezdődött. Szabó Tibor ünnepi beszédében – amelyhez Füst Milánt hívta segítségül – kiemelte, hogy az 1956-os forradalommal egy kis nép a nagyvilágnak is hősiesen példát mutatott arra, hogy miként kell szeretni a szabadságot és hazájukat. „Nem futamodtak meg, küzdöttek, soha nem látott fegyelemről tanúskodott az is, hogy a sok betört kirakat ellenére, nem volt fosztogatás. Okosság, meggondoltság, emberség jellemezte a hősöketaz igazi demokráciát, az igazi szabadságot, és akik az elrabolt életüket követelték vissza. Egy megtört, megfáradt, agyon gyötört, mindenbe belenyugvó nemzet nevében küzdöttek, akik fölött az évszázadok során tatár, török, német is uralkodott és a Duna-Tisza tájékán mindig akadtak, akik hízelgéssel túlteljesítéssel keresték elnyomóik kegyét…’56 hősei és drága halottjai, akik a hazáért és szabadságért harcoltak, nem a főurak és nem a pöffeszkedő dzsentrik gyermekei voltak, hanem az egyszerű nép gyermekei, munkások és egyetemisták. A tisztaság és emberiesség nevében is harcoltak, vívták a legszebb forradalmat.”

Az ünnepi beszéd után Szabó Tibor és Bálint Éva színművészek, valamint Völgyi Attila gitárművész rendkívül megható és színvonalas előadása következett énekkel, zenével és prózával.

Az ünnep koszorúzással folytatódott, a társadalmi és civil szervezetek mellett az egyházak és az intézmények is elhelyezték a megemlékezés koszorúját a Hősi emlékmű talapzatánál.

A Szózat eléneklésével zárták a szabadtéri ünnepséget. Este a Nagyboldogasszony templomban szentmisét celebrált dr. Székely János megyéspüspök

Fotó: Bana Ferenc

 

Szerző: Treiber Mária
Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés