Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 5. szám
Hírek

Városi séta Szentgotthárd régi temetőjében

Városi séta Szentgotthárd régi temetőjében
2023. november 02. csütörtök, 08:51

A Muraba ETT és a Szentgotthárdi Honismereti Klub évek óta szervez városi sétákat Szentgotthárd nevezetes helyeinek bemutatására. Halottak napja előtt, október 26-án Horváth Zsuzsa vezetésével a város régi temetőjében nyugvó nevezetes személyek sírját látogatták meg.

Papp Bálint, a Muraba igazgatója és Horváth Zsuzsa, a Honismereti Klub tagja köszöntötte a szép számú résztvevőt a régi temető bejáratánál. Elmondták, hogy számos nevezetes személy nyugszik a temetőben. Nemrég civil szervezetek, intézmények, szervezetek fogadtak örökbe védett sírokat. Ezek meglátogatására volt lehetőség a temetői sétán. A két szervezet célja, hogy akár a helyi lakosok, akár az ide látogató idegenek minél jobban megismerjék Szentgotthárd nevezets helyeit, így a régi temető védett sírjait.

Horváth Zsuzsa elmondta, hogy a régi temetőt 1930-ban nyitották meg. Elsőként a ciszter síremlék előtt emlékezett meg az ott nyugvó hét szerzetesről. Majtényi Erik, Unger Román, Kassuba Domonkos, Szántó Kamill, Berger Máté, Saád Henrik és Légár Hugó életéről beszélt. Bemutatta a síremlék alakjait: a Jézus feltámadását ábrázoló szoborcsoportot, majd a két oldalon Szent Benedek és Szent Bernát szobrát. A monumentális emlékmű alkotója nem ismert, a síremléket azonban felvették a Nemzeti Sírkert védett sírjai közé.

Majd a díszsírsor nevezetes sírjairól tartott érdekes előadást. Elsőként Hambek Alajos 1848-as honvédtiszt és egykori királyi járásbíró sírja előtt emlékeztek a látogatók. A díszsorban található Mathiász Artúr gimnáziumi igazgató és dr. Vargha Gábor egykori országgyűlési képviselő sírja. Mindkét síremléket a városi önkormányzat felújíttatta, adózva a neves személyek emléke előtt. Itt látható Sokoray Elek nagyközségi főjegyző, Szentpéteri Horváth Pál főszolgabíró, Bagula István építőmester, Gubicza Ákos felkelő sírja. Tánczos Tibor sírja a közelben található, a látogatók ott is lerótták kegyeletüket. Bár a színész Veszprémben lett ismert, édesanyja kívánságára itt temették el. További két 48-as honvédtiszt sírja is a régi temetőben látható: Szücs Iván és Koller György is itt nyugszik. Kicsit távolabb Kolossa Ferenc tűzoltóparancsnok és Vakarcs Kálmánné sírja is látogatásra érdemes.

A temetői séta a Temetőkápolnánál folytatódott. A heiligenkreuzi és zirci apátság idején a ciszterek temetkezési helye volt. Itt nyugszik Matthias Gusner és Kaspar Schrezenmayer laikus fráter, Lóskay Bekény egykori 48-as honvédtiszt, később ciszter szerzetes is. Lehetőség volt bemenni a kápolnába is, ahol Bodorkós Imre plébános, Kollerné Loós Zsuzsanna evangélikus és Sisakné Páll Klára református lelkész ökumenikus áldásával zárult a városi séta.

Szerző: Molnár Piroska
Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés