Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 5. szám
Hírek

Verses performansz a Magyar Kultúra Napján

Verses performansz a Magyar Kultúra Napján
2023. január 23. hétfő, 11:49

Rendhagyó módon emlékezett meg a város a Magyar Kultúra Napjáról a tegnapi nap folyamán. Délelőtt az önkormányzat Facebook oldalán, délután pedig a Nagyboldogasszony templom előtti téren zajlott a program.

A koronavírus-járvány alatt már bevált módon, Szentgotthárd Város Önkormányzata Facebook oldalán vette kezdetét a Magyar Kultúra Napjának ünneplése. A Takács Jenő AMI diákjai Páliné Herczeg Anita zongorakíséretével énekelték el a Himnuszt, majd Sebestyénné Németh Eszter intézményvezető köszöntője hangzott el. Beszédében hangsúlyozta, hogy Szentgotthárdon is több lehetőség van arra, hogy felnőttek, gyerekek a válságos idők ellenére is foglalkozzanak a kultúrával. „Sok mindent lehet örökölni, de ha csak ülünk a babérjainkon, az öröklött dolgokon, akkor az egyszercsak elfogy. Így van ez a kultúrával is, elfogy és nem gyarapszik. A megörökölt hagyományokhoz meg kell teremtenünk a saját kultúránkat is, és meg kell adni ezt a lehetőséget gyermekeinknek is. Mert bizony a kultúrát minden nemzedéknek meg kell teremtenie.”

Délután a Nagyboldogasszony templom előtti téren Hrabovszky-Orth Katinka, a Pannon Kapu Kulturális Egyesület elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Emlékeztett arra, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Kiemelte, hogy nem csupán e jeles évfordulóra emlékezhetünk, hanem Petőfi Sándor és Madách Imre születésének 200. évfordulóját is megünnepelhetjük idén.

A verses performansz során Petőfi Sándor: Anyám tyúkja című versét, majd Pilinszky János: Apokrif című művének részletét olvasták fel a jelenlévők. A program zárásaként Szentgotthárd Város Vegyeskara, a Békefi Antal Népdalkör és a Szivárvány kórus elénekelte Petőfi Sándor: A Távolból című megzenésített versét, legvégül pedig felcsendült a Himnusz is.

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Képek
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés