Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 5. szám
Hírek

XIII. Éjszakai zarándoklat Szentgotthárdon

XIII. Éjszakai zarándoklat Szentgotthárdon
2022. december 05. hétfő, 21:46

2022. december 10-én – Ádvent harmadik vasárnapja előtti szombaton a Keresztény Megmozdulásokért Egyesület Szentgotthárd és a Szentgotthárdi Római Katolikus plébánia szervezésében tizenharmadik alkalommal indul gyalogos zarándoklat Boldog Brenner János tiszteletére. 

1957. decemberében ugyancsak Ádvent harmadik vasárnapja előtti szombat éjszaka gyilkolták meg Brenner János rábakethelyi káplánt 32 késszúrással, brutális kegyetlenséggel. Éjszakai zarándoklatunkon erre a tragikus eseményre emlékezünk és emlékeztetünk.

Ugyanazon a decemberi éjszakán, ugyanazon az úton megyünk a rábakethelyi templomtól az erdőn keresztül Zsida városrész irányába, ahol a meggyilkolt Vértanú is ment - miután beteghez hívták Zsidára. Gyilkosai azon az útvonalon várták, ahol a zarándoklatunk is vezet. Zarándoklatunk azonban ebben az évben a Szentgotthárdi Nagyboldogasszony templomban püspöki szentmisével kezdődik 2022. december 10-én 18:00 órakor. A szentmise után a Barokk templom elől indul a zarándokmenet. (Szentgotthárd, Széll K. tér 9.). A zarándokok a szentmisét követő gyülekezés után kb. 19:00 órakor indulnak Rábakethelyre (az út kb. 1,5 km ). A Rábakethelyi templomba annak felújítása miatt idén nem lehet bemenni. 19:45 -kor a rábakethelyi temetőben - ami a templomot veszi körül (Dr. Kozma F. utca 9.) - a templom északi oldalánál Brenner János emlékére felállított és most nagyon szépen felújított Piéta-szobor megáldására kerül sor.

20:00-kor a rábakethelyi templomtól indul a hagyományos zarándoklat. Az út érinti a Brenner János tiszteletére emelt Brenner Kápolnát (Jó Pásztor kápolna). Zsidán a gyilkosság helyszíne közelében felállított Brenner János emlékkeresztnél záró imával ér véget a zarándoklat. A távolság kb. 2 km.

Zsida városrész lakossága szerény agapéval várja a zarándokokat.

Azok számára akik a Barokk templomtól jönnek velünk a visszajutás Szentgotthárd központjába a templomhoz, az otthagyott autókhoz esetleg buszokhoz az emlékkereszttől kb. 25-30 perces gyaloglást igényel.

A zarándoklaton mindenki saját felelősségére vesz részt. Gyertyát, fáklyát, zseblámpát kérjük, hogy mindenki hozzon magával. Készülni kell arra, hogy az erdőn keresztül vezető útszakasz sáros, csúszós lehet és télies körülmények várnak bennünket. Túracipő, téli cipő, meleg ruházat ajánlott. Kérünk mindenkit, hogy vigyázzon magára és vigyázzon másokra is. Az eseményt az időjárási körülményektől függetlenül megtartjuk!

Az eseményen való részvétel ingyenes, előzetes jelentkezés nem szükséges!

További információk e-mailben az info@kemesze.org címen kérhetők.

 

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés