Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 5. szám
Városunk

Dr. Ettre László

vegyészmérnök

Ettre László 1922. szeptember 16-án született Szombathelyen. Iskolai tanulmányait az elemi iskolától az érettségiig Szentgotthárdon végezte. 1924 és 1949 között itt élt a család. Eredeti családi neve Frühwald, édesapja 25 évig Szentgotthárdon volt orvos.
Szakmai karrierjének kezdete a Budapesti Műszaki Egyetemen folytatott vegyészmérnöki tanulmányaihoz nyúlik vissza. 1945-ben itt szerzett vegyészmérnöki diplomát. Előbb a Richter Gedeon Gyógyszergyárban, majd a veszprémi Nehézvegyipari Kutatóintézetben, később a budapesti Műanyagipari Kutatóintézetben dolgozott. 1956 és 1958 között Frankfurtban dolgozott, 1958 óta az Amerikai Egyesült Államokban él, ahol a Perkin-Elmer Corporation munkatársa lett. 1968 és 72 között a New York-i John Wiley kiadónál a 20 kötetes Ipari kémiai enciklopédiát szerkesztette. A Perkin-Elmertől-tól 1990-ben ment nyugdíjba, de ezt követően a Yale Egyetemen tanított még NewHavenben adjunct professzorként 2004-ig. Szakmai tevékenységét a gázkromatográfia számos területén végezte, komoly eredménnyel.
Ettre László munkáját a világban számos kitüntetéssel ismerték el. Rendszeresen publikál magyarországi szakmai lapokban, folyamatos kapcsolatot tart velük. Néhány, az ötvenes években kiadott könyve antikváriumokban fellelhető. Több mint ötven éves távollét után, nemzetközi hírű tudósként is megmaradt magyar patriótának, aki ma is szívesen emlékezik a Szentgotthárdon töltött időre.

Születési adatok: Szombathely, 1922. -