Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 5. szám
Városunk

Lipováczi Desits Gyula

ügyvéd

1839-ben született Szentgotthárdon. 1869-ben itt, a szülőhelyén lett ügyvéd. 1874-ben a körjegyzőség vezetője. Ő is sokat fáradozott a gimnázium és a selyemgyár megvalósításáért. 1898-ban a közéletért végzett munkásságáért Ferenc József magyar nemességet, a Lipováczi nemesi előnevet és címert ajándékozta Desits Gyulának. 1903-ban tanácsosi címet kapott. Képviselő-testületi tagként, a szegénység felszámolása érdekében húszezer pengő értékű ház és földingatlant hagyott szülőfalujára, hogy azt népjóléti célokra fordítsák. 1904-ben halt meg Szentgotthárdon. Lakóházát a város lakói ma is Desits-háznak nevezik a József Attila utcában. Felesége, a svájci származású engweileni Eglow Matild 1909-ben tízezer pengőt adott az evangélikus templom területének megvételére, majd később még további jelentős összegekkel segítette a templom felszerelését. 1925-ben hunyt el.
Fiatalabb lányuk, Desits Zsófia, férje Dennevitzi Bülow Vilmos gróf volt, Münchenben tanult, festőakadémiát végzett. Szentpéterváron és Münchenben is volt kiállítása. 1929-ben halt meg Szentgotthárdon, férje, aki ugyancsak jelentős összeggel támogatta az építkezést, 1927-ben hunyt el.
Idősebb lányuk, Desits Valéria, dr. Vargha Gábor felesége lett. Pénzadományukkal ők is segítették az építkezést.
Az élet fintora, amire nem lehet büszke a múltunk, hogy a Desits család kriptája a régi temetőben fel lett számolva. Az 1950-es évek elején nem tartották érdemesnek az új (jelenlegi) temetőbe átvinni a hamvakat.

Születési adatok: Szentgotthárd, 1839. - Szentgotthárd, 1925.