Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
XI. évfolyam 5. szám
Kiemelt hírek

A 25. Adventskranzot Szentgotthárdon tartották a kórusok

A 25. Adventskranzot Szentgotthárdon tartották a kórusok
2019. december 05. csütörtök, 13:05

A Vas megyében és Zala megyében működő német nemzetiségi kórusok minden év adventjén találkozót tartanak. A 25. Adventskranzot ezúttal Szentgotthárdon rendezték november 30-án.

A találkozó előtt német nyelvű misét mutatott be Bodorkós Imre a Nagyboldogasszony templomban. A mise előtt a vendéglátó Szentgotthárdi Német Önkormányzat nevében Paukovits Helmut, az önkormányzat elnöke németül és magyarul köszöntötte a kórusokat és a vendégeket, köztük V. Németh Zsolt országgyűlési képviselőt, Tausz Istvánt a Vas Megyei Közgyűlés tanácsnokát, Friedl Tamást a Vas Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökét, Unger Ilonát a Zala Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökét, dr. Haragh Lászlót a szentgotthárdi önkormányzat Erőforrások és Szociális Ügyek Bizottságának elnökét és dr. Sütő Ferencet a szentgotthárdi önkormányzat Nemzetiségi, Ifjúsági és Egyházi ügyekért is felelős tanácsnokát.

A szentgotthárdi önkormányzat nevében dr. Haragh László köszöntötte a kórusokat a felújítás alatt álló barokk templomban.

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő beszédét azzal kezdte, hogy jó helyre jött, mivel, idézte Pilinszky János költőszavait „a gonoszok sosem énekelnek”. Az advent ideje a várakozásnak, a befelé fordulásnak. Jó azoknak, akik dallal teszik szebbé ezt az időszakot, azt is mondják, aki énekel, kétszer imádkozik. A vasi és zalai német nemzetiségi kórusok tovább tudják adni őseik karácsonyváró énekeit, ragaszkodnak hagyományaikhoz. Beszéde befejezéseként azt mondta: ünnepi lélekkel éljék meg az Advntskranz 25. évi jubileumát és az idei karácsonyt.

A mise után a kórusok és kísérőik átvonultak a szentgotthárdi önkormányzati hivatal Refektóriumába.

Friedl Tamás, a Vas Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke örömét fejezte ki, amiért ismét összejöttek a kórusok, jó együtt lenni, jó együtt énekelni. Nehéz időszakon vannak túl, nemrégen zajlottak a nemzetiségi választások is. Az advent időszakán, Jézus születésére készülődve kellemes együttlétet kívánt az ünnepség résztvevőinek.

Az alsószölnöki, a kőszegfalvi, a rábafüzesi, a pornóapáti, vaskeresztesi, a kőszegi és szepetneki (Zala megye) kórusok három, vagy négy német dalt adtak elő. Előadások között röviden ismertették a kórusok történetét.

Este a Club 3-ban vendéglátással fejeződött be a 25. Adventskranz.

Fotó: Horváth R. László

Szerző: Treiber Mária
Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Képek