Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 5. szám
Kiemelt hírek

A fúvósok örömzenélése magával ragadta a közönséget is

A fúvósok örömzenélése magával ragadta a közönséget is
2023. május 08. hétfő, 15:21

Április 30-án tartotta tavaszi koncertjét Szentgotthárd Város Fúvószenekara a Színházban. Igazi örömzenélést hallhatott a közönség, a tavalyi minősítésen – koncert kategóriában arany, szórakoztatózene kategóriában kiemelt arany minősítést szerzett zenakartól, melyet Rápli Róbert karnagy vezényelt.

Kóborné Kocsis Viktória, a Pannon Kapu Kulturális Egyesület munkatársa köszöntötte a közönséget és konferálta az előadást.

Jan van der Roost belga komponista Arsenal indulójával indították a műsort. Két félidőre osztották az előadást, az első részben a tradicionális fúvószenét megidéző darabokat játszottak, melyek ugyanakkor mind mai, modern hangszerelésű művek.

Kevés zenemű helyezi előtérbe az eufóniumot, közismertebb nevén a baritont. André Waignein belga zeneszerző ezen kívánt változtatni, és megkomponálta az eufónium szólóra épülő hangulatos ragtime zenét. Szólót játszott Szűcs Bálint. Még egy szólónak is tapsolhattak, a Puerto Ricó-i Rafael Hernández Marin „El Cumbanchero” című sláger fúvós átiratát a japán Naohiro Iwai készítette. Szólót játszott fuvolán Völker Dóra.

A hagyományok szerint köszöntötték a zenekarban 15-25-30 éve muzsikáló tagokat. Bedőcs Gábor, a Szentgotthárd Fúvóskultúrájáért Egyesület elnöke és Rápli Róbert karnagy adta át az emléklapokat. Az elnök megköszönte a szentgotthárdi önkormányzat és a Pannon Kapu Kulturális Egyesületnek a támogatását, majd bejelentette, hogy a zenekari tagok titkos szavazása alapján a 2022-es év zenésze Dancsecs Balázs lett.

Huszár Gábor polgármester is elismerését és köszönetét fejezte ki a zenekarnak és Rápli Róbert karnagynak, azért is mert az utóbbi félévben a fűtési gondok miatt ritkábban és rosszabb körülmények között (a zsidai kultúrházban) tudtak próbálni, mégis kitűnő műsort adtak.

A koncert második félidőjében vérbeli pop-rock slágereket, azok fúvós-átdolgozásait szólaltatták meg. A közönség mindvégig lelkes tapssal jutalmazta a produkciókat. A koncert befejezése előtt még jobban felforrósodott a hangulat., Máté Péter nagy slágere, a „Zene nélkül mit érek én?” hangzott el, fúvószenekari átiratát Balázs Attila jegyzi, énekes-szólistaként közreműködött Hrabovszky-Orth Katinka, a Pannon Kapu Kulturális Egyesület elnöke. A koncert zárószáma Máté Péter és S. Nagy István „Reptér” című szerzeménye volt. A fúvószenekari hangszerelést Rápli Róbert készítette, a karnagy együtt vokálozott korábbi tanítványával, Hrabovszky-Orth Katinkával.

Az elsöprő sikerre való tekintettel újráztak a zenészek, a közönség kitartó tapsának és éneklésének kíséretében.

Fotó: Kóbor Szonja

Szerző: Treiber Mária
Képek