Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
XI. évfolyam 5. szám
Kiemelt hírek

A kialakult helyzetről és a további teendőkről egyeztettek az intézményvezetők

A kialakult helyzetről és a további teendőkről egyeztettek az intézményvezetők
2020. március 12. csütörtök, 15:20

 

Miután a nemzetközi helyzethez és az európai országok eljárásrendjéhez igazodva Magyarországon is kihirdették a veszélyhelyzetet, ma délelőtt a koronavírus terjedésével, valamint a megelőző intézkedésekkel kapcsolatban a Hivatal összehívta az önkormányzati intézmények vezetőit.

 

Az Önkormányzat, illetve az intézményvezetők már az elmúlt hetekben megkezdték a felkészülést a vírus terjedésének megelőzésére, valamennyi intézményben óvintézkedéseket vezettek be, növelték a fertőtlenítések számát és a takarítások gyakoriságát, a bejáratokhoz pedig kézfertőtlenítő készülékeket helyeznek ki.

A fentieken túl a Család- és Gyermekjóléti Központ intézkedési tervet készített, amely elérhető a honlapjukon is, rendszeresen tájékoztatják a szolgáltatást igénybe vevőket a fejleményekről.

A Városi Gondozási Központban is gyakoribbak a fertőtlenítések, az idősek klubját egyelőre nem zárják be, de természetesen, ha erre vonatkozó utasítást kapnak, ez is megtörténhet.

A SZEOB Játékvár Óvodájában és a Tótágas Bölcsődében a vezetők összehívták a kollégákat és megbeszélték a teendőket, szükséges intézkedéseket, és tájékoztatják a szülőket az esetleges változásokról. A bölcsőde és az óvoda egyelőre nem zár be.

Szentgotthárdon a színház és a mozi előadásait határozatlan időre felfüggesztik, illetve az önkormányzati tulajdonú helyiségekben a kisebb létszámú egyéb eseményeket sem tartják meg a továbbiakban. Ez alól kivételt képeznek a sportesemények (pl.: kézilabda bajnokság), amelyeket további intézkedésig zárt kapuk mögött rendeznek meg.

A Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeum egyelőre nem korlátozza a látogatókat, a megszokott nyitvatartási időben várják az olvasókat és az érdeklődőket.

A Rendelőintézetben a dolgozók oktatáson vettek részt, amelynek keretében az országos tisztifőorvos legfrissebb ajánlását ismerték meg. Igyekeznek előjegyzéssel megszervezni a betegek ellátását annak érdekében, hogy minél kevesebben tartózkodjanak egy időben az intézményben.

A Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatalban is történtek megelőző intézkedések, kétóránként fertőtlenítik a kilincseket és a mosdókat, az emeleti bejáratnál pedig kézfertőtlenítő készüléket is kihelyeztek.

Az általános iskolák és a középiskolák egyelőre nem zárnak be, erről csak az állam dönthet, de itt is megtették a szükséges óvintézkedéseket: rendszeresen fertőtlenítenek, az iskolai rendezvényeket, osztálykirándulásokat nem tartják meg, illetve külföldre nem utaznak.

A szentgotthárdi háziorvosi rendelőkben is folyamatosan figyelemmel kísérik az országos tisztifőorvos ajánlásait. Fokozott takarítást rendeltek el az épület minden helyiségében.

A kistérség területén a háziorvosi ügyeleti ellátást biztosító szolgáltató is megtette a szükséges intézkedéseket és a Kormány és az általa megbízott egészségügyi szervek által kiadott utasítások és tájékoztatások alapján vészforgatókönyvet alakított ki, felkészülve minden eshetőségre.

A városban a közétkeztetést ellátó szolgáltató is minden óvintézkedést végrehajt a gyermekek és a közétkeztetést igénybe vevők érdekében.

A fentieken túl a tegnap hatályba lépett Kormányrendelet alapján beutazási tilalom lépett érvénybe Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból, ezekből az országokból senki nem léphet be Magyarországra, kivéve, ha magyar állampolgárokról van szó. Nekik otthoni karantént rendelnek el 14 napra. A határokon visszaállítják a határellenőrzést. A lejáró okiratokat (például személyigazolványok, jogosítványok) nem kell addig megújítani, amíg fennáll a vészhelyzet, azok érvényesek továbbra is. Bezárnak a felsőoktatási intézmények, egyetemi oktatás legfeljebb távoktatás formájában működhet. Nem lehet megrendezni 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket.

Mind a helyi intézményvezetők, mind a városvezetők azt kérik a lakosoktól, hogy tartsák be az előírásokat, figyeljenek egymásra és a járvánnyal kapcsolatos információkról megbízható forrásokból, elsősorban a www.koronavirus.gov.hu oldalról tájékozódjanak. Kérik továbbá, hogy hogy a személyes találkozások számát lehetőség szerint csökkentsék le, a hagyományos köszönési formákat (pl.: kézfogás, puszi stb.) mellőzzék, a higiénés szabályok betartására pedig fokozottan figyeljenek.

Ha bárki észleli magán, vagy hozzátartozóján a koronavírus ismert tüneteinek bármelyikét, úgy telefonon keresse háziorvosát, vagy hívja a 0680/277-455 vagy 0680/277-456-os ingyenesen hívható zöldszámot.

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Képek