Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 5. szám
Kiemelt hírek

Ákos hétvége Szentgotthárdon

Ákos hétvége Szentgotthárdon
2023. március 28. kedd, 18:31

Egyetlen hétvégén két szentgotthárdi eseményen is találkozhattak az ország minden pontjáról érkező érdeklődők Kovács Ákos Kossuth-díjas előadóművésszel. Március 18-án a szintén Kossuth-díjas Szigethy Gábor irodalomtörténésszel tartott egyedileg összeállított Krúdy-estet a Színházban, másnap pedig a „Magunk maradtunk" című kisjátékfilmjét vetítették a Csákányi László Filmszínházban, ahol a vetítés után Szép Renáta, az önkormányzati hivatal munkatársa beszélgetett Ákossal, a film írójával és rendezőjével.

A téli kényszerű zárvatartás után, 2023-ban most először nyitotta meg kapuját a Színház. Hrabovszky-Orth Katinka köszöntötte az előadókat és a közönséget. Szigethy Gábor az előadás elején röviden ismertette, hogy 15 évvel ezelőtt miként született meg a közös est ötlete Ákossal, majd a böjti időszakra emlékeztetve közölte, böjtösre tervezték a szentgotthárdi műsort, mivelhogy Krúdy ahhoz is kiválóan értett, hogyan tartson böjtöt, miközben jól is lakhat. Kovács Ákos az első novella (Kaland a régi királlyal) előadásával rögvest rabul ejtette a nézőket. Arc- és hangjátékával, gesztusaival érzékeltette, hogy az éjszakai Dunán csónakázó hölgyeknek miként jelenhetett meg oly sokféle alakzatban az errefelé gyakran vadászgató Mátyás király. A felcsattanó nevetések és apró kuncogások jelezték, hiába múltak el évtizedek, értik ma is a női lélek rejtelmeit. Krúdy novelláiban szemléletes leírást kapunk utazásokról, kisvárosi környezetről és arról is, ha Szinbád valahol egy merengő női tekintettel találkozik, azonnal tudnia kell, mi van mögötte („Az embernek soha nem lehet elég nőismerőse"). Hallhattunk aztán lányszöktetésről, a Szinbád szíve fölött hordott szentkép kalandos történetéről, két modern középkori lovagról, mint könyvhandléról („Az élet oly rövid, és a pénz mindig elfogy"). A novellák előadása között Szigethy Gábor avatta be a közönséget az író világába, s a Rakott krumpli című novellát - benne azzal a meghökkentő állítással, hogy „A krumpli mérgezte meg a házasságukat." - ő maga olvasta föl. S hogy a böjtnél maradjunk: 29 böjtös ételcsodáról, elszomorító levesekről, és a böjt rafinált kijátszásáról is értesülhettünk. A közönség vastapssal köszönte meg a másfélórás előadást, majd a Pannon Kapu Kulturális Egyesület fogadással kedveskedett a jelenlévőknek.

Másnap a „Magunk maradtunk" című 27 perces kisjátékfilm vetítésével folytatódott a sorozat. A film története részben Kovács Ákos „A taxis" című novelláján alapul, nagyrészt 1972-ben játszódik, de 1956-os emlékeket is megidéz (a 2006-os évfordulót is). A vetítést követő beszélgetés kezdetén Ákos fontosnak tartotta kiemelni, hogy milyen nagyszerű mozija van a városnak, igazán büszkék lehetnek rá a szentgotthárdiak. Az egyik legjobb képi és hangi megjelenítéssel itt találkozott azon helyek közül, ahol eddig járt a filmjével, de amúgy is kincs ez a régi, kis filmszínház, amire vigyázni kell. Szép Renáta kérdésére, vajon a közös Krúdy-esteknek közük van-e az első filmjéhez, az író-rendező azt válaszolta, hogy Krúdy a fél életét meghatározta, a Huszárik rendezte Szinbád, Latinovits Zoltán főszereplésével hatalmas élményt jelentett számára. A budapesti Fazekas Gimnáziumban érettségizett, falta a könyveket, gyermekszínészként foglalkoztatták a Magyar Rádióban, hangoskönyvben és rádiójátékban is szerepelt. „Izgága ember vagyok, többféle dologgal szeretek foglalkozni, huszonegynéhány éve írok novellákat, izgalmas, kreatív közös munka volt a filmezés, harcedzett filmes stábot kaptam Hábermann Jenő producertől." Ákos elárulta, kezdetben mindössze érdekes arcú statisztákat keresett, mivel nevetségesen kevés pénzből készült a film, aztán megtalálta a főszereplő Papp Jánost (ő meséli az életet taxizás közben), később pedig profi színészek is igent mondtak a felkérésére (Cseke Péter, Eperjes Károly, ifj. Vidnyánszky Attila, Pindroch Csaba, Piros Ildikó, Trill Zsolt, Pápai Erika, Vecsei H. Miklós, stb.). „55 éves vagyok, a szüleim generációjának is emléket szerettem volna állítani." A kort idéző berendezés megtalálásához rengeteget segített Einhorn Zsuzsa, aki - mint ahogy erre Szép Renáta is emlékeztetett - a Brenner-film berendezője is volt, de Juhász Viktor operatőr is kiváló munkát végzett. Kisjátékfilm-kategóriában számos díjat nyertek, Milánótól Shanghajig bezárólag. A rendező a további terveiről elárulta, hogy a zenei vonalon túl formálódik még egy verseskötete és később talán a filmes műfajjal is lesz még módja foglalkozni.

A közönség nagy tapssal köszönte meg a jó hangulatú beszélgetést, amelyet - hasonlóan az előző estéhez - hosszú sorú dedikálás követett: a hétvége főszereplője egy aláírás, egy fotó és egy jó szó erejéig mindenki rendelkezésére állt.

Fotó: Kóbor Szonja

 

Szerző: Treiber Mária
Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal