Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 6. szám
Kiemelt hírek

Átvették megbízóleveleiket az októbertől felálló képviselő-testületek tagjai

Átvették megbízóleveleiket az októbertől felálló képviselő-testületek tagjai
2024. június 19. szerda, 18:51

A mai napon Bedics Sándor, a Helyi Választási Bizottság (HVB) elnöke a Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal Refektóriumában átadta az újraválasztott polgármester úrnak és az újonnan megválasztott, leendő települési önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati képviselőknek a mandátumukat igazoló megbízólevelüket.

A HVB elnöke köszöntőjében emlékeztetett rá, hogy az Európai Parlament tagjainak megválasztásával egy napra, 2024. június 9-re tűzte ki köztársasági elnök úr a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választását. Ugyanezen időpontra tűzte ki a Nemzeti Választási Bizottság a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását is.

A Szentgotthárd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által megválasztott tagokból, továbbá jelölő szervezetek és jelöltek által delegált tagokból álló szavazatszámláló bizottságok 13 szentgotthárdi szavazókörben várták a választópolgárokat.

Településünkön a választás rendben zajlott, rendkívüli esemény nem történt.

Szentgotthárdon 6543 fő volt a névjegyzékben lévő választópolgárok száma. Szavazóként 4287 választópolgár jelent meg, a névjegyzékben szereplő választópolgárok 65,52 %-a.

A választás eredményes volt mind a polgármester-, mind a települési képviselő-, mind a nemzetiségi önkormányzati képviselő-választás tekintetében.

Polgármester-választás

A polgármester jelöltekre 4234 érvényes szavazólapot adtak le a választópolgárok.

A polgármester választás esetében a három polgármester jelölt közül Bana Tibor független jelölt 1066 érvényes szavazatot kapott, dr. Sütő Ferenc független jelölt 1522 érvényes szavazatot kapott, míg Huszár Gábor, a Fidesz, KDNP közös jelöltje 1646 érvényes szavazatot kapott, így 2024. október 1-jétől továbbra is Huszár Gábor lesz a polgármester.

Helyi önkormányzati képviselők választása

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény szerint Szentgotthárdon egyéni listás választási rendszerben történt a települési képviselők választása. E törvény értelmében a településünkön megválasztható önkormányzati képviselők száma 8 fő.

A képviselőjelöltekre 4227 érvényes szavazólapot adtak le a választópolgárok.

Az egyéni listás képviselő választáson az induló 17 képviselőjelöltből egyéni listán képviselők azok a jelöltek lesznek, akik a megválasztható képviselők száma szerint a legtöbb érvényes szavazatot kapták.

Így Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselő-testületének tagja lesz 2024. október 1-jétől:
2428 szavazattal Papp Bálint független jelölt,
2189 szavazattal Orbán Viktor független jelölt,
2138 szavazattal Korpics Ferenc független jelölt,
1824 szavazattal Gaál Ákos független jelölt,
1808 szavazattal Bartakovics Andrea független jelölt,
1544 szavazattal Vörös Gábor független jelölt,
1516 szavazattal Monek László, a Fidesz, KDNP közös jelöltje és
1419 szavazattal dr. Haragh László, a Fidesz, KDNP közös jelöltje.

Szlovén nemzetiségi önkormányzati képviselők választása

A nemzetiségek jogairól szóló törvény értelmében a településünkön megválasztható szlovén nemzetiségi önkormányzati képviselők száma 5 fő, akiket szintén egyéni listáról lehetett választani.

A névjegyzéken szereplő 178 szlovén nemzetiségi választópolgár közül 140 jelent meg a választáson, ez 78,65 %-os részvételt jelent. A szlovén nemzetiségi képviselőjelöltekre 138 érvényes szavazólapot adtak le a választópolgárok.

A települési szlovén nemzetiségi önkormányzati képviselő-választáson annyi jelölt volt, ahány tagú képviselő-testületet kellett választani, így a szentgotthárdi Szlovén Nemzetiségi Önkormányzat képviselő-testületének tagja lesz 2024. október 1-jétől:
Bartakovics Ilona 128 szavazattal,
Meggyes Ferenc Józsefné 109 szavazattal,
Dr. Dancseczné Kovács Tünde Irén 101 szavazattal,
Németh Ferenc 100 szavazattal és
Domiter Istvánné 96 szavazattal,
valamennyien a Magyarországi Szlovének Szövetsége jelöltjei voltak.

Német nemzetiségi önkormányzati képviselők választása

A nemzetiségek jogairól szóló törvény értelmében a településünkön megválasztható német nemzetiségi önkormányzati képviselők száma 3 fő, akiket szintén egyéni listáról választhattak.

A névjegyzéken szereplő 57 német nemzetiségi választópolgár közül 45 jelent meg a választáson, ez 78,95 %-os részvételt jelent. A német nemzetiségi képviselőjelöltekre 45 érvényes szavazólapot adtak le a választópolgárok.

Az induló 5 német nemzetiségi képviselőjelöltből egyéni listán képviselők azok a jelöltek lesznek, akik a megválasztható képviselők száma szerint a legtöbb érvényes szavazatot kapták, így a Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselő-testületének tagja lesz 2024. október 1-jétől:
Kurtz Helmut 35 szavazattal, valamint
Nagyné Unger Brigitta és
Dr. Schultz Antal János 21-21 szavazattal,
valamennyien a Német Nemzetiségi Önkormányzatok Vas-Zala Megyei Szövetsége jelöltjei voltak.

Roma nemzetiségi önkormányzati képviselők választása

A nemzetiségek jogairól szóló törvény értelmében a településünkön megválasztható roma nemzetiségi önkormányzati képviselők száma 3 fő, akiket szintén egyéni listáról választhattak.

A névjegyzéken szereplő 23 roma nemzetiségi választópolgár közül 8 jelent meg a választáson, ez 34,78 %-os részvételt jelent. A roma nemzetiségi képviselőjelöltekre 8 érvényes szavazólapot adtak le a választópolgárok.

A települési roma nemzetiségi önkormányzati képviselő-választáson annyi jelölt volt, ahány tagú képviselő-testületet kellett választani, így a szentgotthárdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviselő-testületének tagja lesz 2024. október 1-jétől:
Kozák Lajos 7 szavazattal,
Kozákné Horváth Marianna 6 szavazattal és
Lakner Dzsenifer 4 szavazattal,
valamennyien a Cigány Közösségek Szövetsége jelöltjei voltak.

A képviselő-testületek alakuló üléseire és az eskütételekre októberben kerül sor.

 

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal