Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
XI. évfolyam 6. szám
Kiemelt hírek

Éjszakai Zarándoklat Boldog Brenner János emlékére

Éjszakai Zarándoklat Boldog Brenner János emlékére
2019. december 09. hétfő, 11:58

A Keresztény Megmozdulásokért Egyesület Szentgotthárd a 2019. évi utolsó gyalogos zarándoklatát 2019. december 14-én rendezi meg. Ezen a délutánon és éjszakán Boldog Brenner János utolsó napjának helyszíneit járjuk végig.

Az 1957-ben ezen a napon meggyilkolt rábakethelyi káplán a délutáni órákban szentmisét mutatott be Máriaújfaluban. Innen az alkonyi órán hazament a rábakethelyi plébániára, ahol az advent harmadik vasárnapjára készülhetett. Az esti órákban zörgettek a plébánia ajtaján: beteghez hívták Zsidára, Brenner János a plébániáról a dombtetőn álló rábakethelyi templomba sietett, ahol magához vette az oltáriszentséget, majd kísérőjével elindultak az erdőn keresztül Zsidára. Ezen az úton máig ismeretlenek megtámadták a papot, majd Zsida határában 32 késszúrással meggyilkolták.

Most, 62 évvel az események után ugyancsak szombaton végigzarándokoljunk ugyanezt az utat.

Ugyanabban a máriaújfalui kápolnában mondunk litániát Dr. Udvardy György veszprémi érsek és Dr. Székely János Szombathelyi megyéspüspök vezetésével este 6 órakor, ahol Brenner János utoljára misézett. Máriaújfaluból Rábakethelyre gyalogolunk Brenner János ereklyéjével (kb. 2,5 km aszfalt úton). 19:00 órakor a rábakethelyi templomban szentmise következik. Bemutatja Dr. Udvardy György veszprémi érsek és Dr. Székely János Szombathelyi megyéspüspök. A szentmise után gyalogosan Zsidára indulunk a Boldog Brenner János zarándokúton. (kb. összesen 2,5 km murvás, kavicsos úton, illetve egy részen aszfalt úton). Az út erdőn vezet keresztül, ahol vörös fényű mécsesek világítják meg utunkat. Előbb a Brenner János (Jó Pásztor) kápolnánál állunk meg, innen Zsidára megyünk, ahol emlékkereszt áll annak a helynek a közelében, ahol a gyilkosság éjszakáján megtalálták a Tisztelendő Atya holttestét. Dr, Udvardy György és Dr. Székely János végig a zarándokokkal tart. A zarándoklat a keresztnél fejeződik be kb. 22 órakor. A zarándokokat ezután Zsidán a Művelődési Házban a zsidai városrész szervezetei forró italokkal és süteménnyel várják.  Zsidáról a visszaérkezés egyénileg történik Szentgotthárd utcáin, ahol közvilágítás és aszfaltos út van.

A nem mindennapi élményért érdemes vállalni ezt a zarándoklatot.

Az eseményt az időjárási körülményektől függetlenül, mindenképpen megtartjuk.

Jelezzük, hogy Szentgotthárd központjából, a Barokk templomtól délután 17:00 órakor közös gyalogos menet indul egyesületünk tagjainak vezetésével Máriaújfaluba. Így akik autóval vagy vonattal érkeznek, könnyen ki tudnak menni Máriaújfaluba. Zseblámpát, mécsest mindenki vigyen magával. Az időjárási körülményeknek megfelelően öltözködjenek. A gyalogláshoz túrabakancs, túracipő a legjobb.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt.

Forrás: Keresztény Megmozdulásokért Egyesület