Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 5. szám
Kiemelt hírek

Gotthárd napja rajz- és videópályázattal, előadással, nyílt nappal és vetélkedővel

Gotthárd napja rajz- és videópályázattal, előadással, nyílt nappal és vetélkedővel
2024. május 09. csütörtök, 11:20

Szentgotthárd Város Önkormányzata idén is megszervezte - immár hagyományosnak számító - rendezvényét Gotthárd napja alkalmából, amely egy sikeres Hungarikum-pályázatnak köszönhetően több, nagyobb volumenű programmal valósulhatott meg.

Az elmúlt években általában vetélkedő és épületlátogatás várta a diákokat Gotthárd napján, azonban az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság 1 111 000,- Ft-os pályázati támogatása lehetővé tette azt, hogy minden iskolai korosztályt, sőt még a város felnőtt lakosságát is megszólítsuk a város névadójának ünnepéhez kapcsolódóan. A programok a helyi értékek, és azok megismerése, megismertetése köré épültek, s nem titkolt szándékunk volt, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsük a települési értéktárban fellelhető értékeket.

Az általános iskolák alsó tagozatos diákjainak meghirdetett rajzpályázatra számtalan, jobbnál jobb alkotás érkezett be, amelyek között olyan értékeket is találhattunk, mint például a kormin szőlő, a Brenner-kápolna, vagy a mozi. A rajzpályázaton az 1-2. osztályos kategóriában első helyezett lett Ficzkó Kolos, második lett Nagy Lili, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Ignácz Hanna léphetett. Különdíjban részesült Demeter Luca, Keszthelyi Kinga és Kristály Zselyke. 3-4. osztályos kategóriában első helyezést ért el Dömötör Bálint, második lett Rosenits Márton, a harmadik helyezést pedig Bognár Lara érte el. Különdíjat kapott Vigh Leoni, Merkli Zsombor és Fekete Marcell. A gyerekek oklevelet, könyvet és színesceruzát kaptak jutalmul.

A középiskolások számára meghirdetett videópályázatra két munka érkezett be a Szent Gotthárd Gimnáziumból. A Facebookon a legtöbb lájkot a 11.b osztály Boldog Brenner Jánosról készített videója kapta, a második pedig a 9.b osztály Mathiász Artúrról szóló kisfilmje lett. Az első helyezett az osztálykiránduláshoz 150.000,- Ft összegű hozzájárulást nyert, míg a második helyezett a szentgotthárdi tekézőben tölthet majd el egy délutánt, amelyhez pizzázás és fagyizás is jár.

Április 30-án különleges helyszínen került sor Dr. Zágorhidi Czigány Balázs történész-muzeológus előadására "Szentgotthárd a magyar ciszterciek történetében - a kezdetektől a XX. századig" címmel. Az egykori kolostorépület Reutter Marian termében összegyűlt közönség érdekes és értékes információkat hallhatott a ciszterekről, sőt, az előadó néhány könyvet is az érdeklődők figyelmébe ajánlott, amelyeket kézbe is vehettek.

A május 3-i nyílt napon több helyszínen várták a szentgotthárdi iskolásokat. A már megszokottak - Színház, barokk templom, kolostorépület - mellett új lehetőségként választhatták az osztályok a TimeTourist Időutazó Múzeumot, illetve az egykori kaszagyár épületét is. A ciszter tanösvényhez tervezett látogatást elmosta az eső, de így is tartalmas időt tölthettek el a gyerekek a különböző helyszíneken.

Május 6-án helytörténeti vetélkedővel zárult a programsorozat, amelyre idén 22 csapat jelentkezett. A Szent Gotthárd Általános Iskola és Gimnázium, valamit a Szentgotthárdi Arany János Általános Iskola tanulói a helyi értékekről megszerzett tudásukat mérték össze a Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal Refektóriumában. A Honismereti Klub tagjai - Molnár Piroska, Szerzőné Mikos Magdolna, Horváth Zsuzsanna és Magyarics István - által összeállított feladatokat lelkesen és ügyesen oldották meg a három fős csapatok. Szoros küzdelemben a legjobb eredményt a „Nárciszok" csapata érte el, Turda Alexandrát, Krajczár Hédit és Grebenár Juliannát Katona Beáta és Katona Dániel készítette fel. Második helyezést ért el az „Időutazók" csapata, Bajzek Fanni, Kertész Adél és Németh Lilla felkészítő tanára Soós Zoltán volt. A harmadik a BOJTA-3 csapat lett, Ligetvári Donátot, Tóth Benedeket, Librecz Lénárdot Agg Richárd készítette fel a versenyre. Az első helyezettek könyvet és JBL hangfalat, a második helyezettek egy-egy powerbankot, míg a harmadik helyezettek fülhallgatót nyertek.

 

 

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal