Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
XI. évfolyam 6. szám
Kiemelt hírek

Gyakorlat előtt álló diákok látogatása és fejlesztések az Opel Tudásközpontban

Gyakorlat előtt álló diákok látogatása és fejlesztések az Opel Tudásközpontban
2020. január 10. péntek, 12:51

A téli időszak egyik fő feladata a Tudásközpontban az új gyakorlatos diákok toborzása, a környék műszaki középiskoláival együttműködve. December elején a helyi III. Béla és a szombathelyi Puskás Szakképző Iskola gyakorlati képzőhely-választás előtt álló gépi forgácsoló és villanyszerelő tanulói látogattak el az Opel tanműhelyébe.

A vállalat képző központjában 2015 óta folyik csoportos duális közép- és felsőfokú gyakorlati képzés. A villanyszerelő, gépi forgácsoló, automatikai és mechatronikai technikus diákok a legkorszerűbb körülmények között sajátíthatják el a szakmák rejtelmeit képzett és tapasztalt szakoktatók segítségével. A központ egyben a szombathelyi ELTE duális gépészmérnök-képzésének gyakorlati oktatóbázisa is.

„A műszaki szakmák oktatásában különösen fontos a folyamatos innováció, hiszen az iparban alkalmazott technikák fejlődése az utóbbi években nagyon felgyorsult. A szakképzést most elkezdő fiatalok 5-10 év múlva munkavállalóként a most alkalmazott technikákhoz képest már nagyrészt eltérő vagy teljesen új alkalmazásokat kell, hogy ismerjenek. Elengedhetetlen, hogy a jelen ismeretei mellett a jövő rendszereit is megismertessük a jövő szakembereivel. Ennek jegyében folyamatosan igyekszünk fejleszteni eszközparkunkat, részben önerőből, a gyakorlatos diákokat is bevonva: létrehoztunk egy mobil-bemutatófalat, amely az ipari automatizálásban alkalmazható legmodernebb informatikai- automatikai rendszereket szemlélteti. Ilyen vezeték nélküli intelligens eszközöket ma még nagyrészt csak filmekben látunk, de néhány év múlva már az otthonokban is el fognak terjedni, ezért pl. egy villanyszerelő számára is elengedhetetlen lesz a szerelésük ismerete. A gépi és CNC forgácsolást tanuló diákokkal a következő tanévtől már a 3D nyomtatást is meg fogjuk ismertetni, hiszen az alkatrészgyártás területén is egyre elterjedtebbek ezek az eszközök.” – mondta el Pénzes Tibor, a központ vezetője.

Az Opel Tudásközpont már fogadja a jelentkezéseket a 2020 nyarán vagy szeptemberében kezdődő Tanulószerződés-alapú szakmai gyakorlatokra a szakmákban.

Előre egyeztetett időpontban, januárban is fogadják a gyakorlati lehetőségek és az ismertetett szakmák iránt érdeklődő tanulókat és szüleiket. További információ: 06 94 551 215, e-mail: opelgyakorlat@opel.com

Forrás: Opel Tudásközpont
Képek