Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
XI. évfolyam 5. szám
Kiemelt hírek

Hatvanöt éve szolgálják az olvasókat a városban

Hatvanöt éve szolgálják az olvasókat a városban
2019. szeptember 03. kedd, 10:57

Szentgotthárdon augusztus 16-án emlékeztek meg a Móra Ferenc Könyvtár alapításának 65. évfordulójáról. Az ünnepségen felelevenítették az intézmény történetét, és köszöntötték az intézmény régi munkatársait, akik több évtizeden át, szolgálták az olvasókat és a várost. Az ünnepségen részt vettek és köszöntötték szentgotthárdi pályatársaikat a megyei könyvtár és a szomszédos települések könyvtárosai is.

 

A könyvtárban tartott ünnepségen Molnár Piroska, a szentgotthárdi Móra Ferenc Könyvtár és Múzeum igazgatója üdvözölte a megjelenteket. Huszár Gábor polgármester ünnepi beszédében hangsúlyozta, a városnak mindig is szívügye volt a könyvtár, külön öröm, hogy az önkormányzat kitüntetését tavasszal Horváth Tiborné, a könyvtár igazgatóhelyettese kapta, a kitüntetés részben a könyvtár kollektívájának is szólt. Ismertette, milyen fejlesztéseket, felújításokat végeztek az utóbbi években. Külön kiemelte Molnár Piroska tevékenységét, aki bújja a pályázatokat, és minden eshetőséget felkutat a könyvtár fejlesztésére (száznál több elfogadott pályázatuk volt). Az önkormányzat a pályázati önrészekkel segíti az elképzelések megvalósítását.

A polgármester beszélt a közeljövő terveiről is, mivel a könyvtár igazi közösségi hely is, az udvar nyugati oldalán új szárnnyal szeretnék bővíteni, ami üvegfallal kötné össze a teret, kis színpadot is kaphatna, ahol előadásokat, tanórákat is tarthatnának. A városi TV más épületbe költözik, a felszabaduló hellyel növelhetik az intézmény területét. A szentgotthárdi könyvtár mindig is a város és térségének egyik kulturális és közösségi központja volt és maradt, kisugárzását és tevékenységét nem lehet csupán üzleti alapon mérni. Megköszönte a könyvtár korábbi, és mai dolgozóinak a munkáját, és ígéretet tett arra, amennyiben módja lesz rá, a jövőben is támogatja az intézmény színvonalas működését.

Molnár Piroska igazgató vetített képes előadásában visszatekintett az elmúlt évtizedekre. 1954-ben jött létre az akkori nagyközségi könyvtár, 1960-tól működik a jelenlegi épületben, amely nem könyvtárnak épült, iskola volt. Négy fiókkönyvtáruk a városrészeken – Farkasfa, Rábafüzes, Jakabháza, Rábatótfalu – szolgálja az olvasókat. 1990-től a gyermekrészleg is ideköltözött, 2002-től birtokba vették az emeletet. A Szentgotthárdi Honismereti Klubnak 2010-től itt van helye, a klubnak köszönhetően számos értékes kiállításon tudták bemutatni a város gazdasági és kulturális értékeit (ciszter könyvek, Kaszagyár, Selyemgyár, kisipar, egészségügy). A helyi értéktár bizottság is otthonának érezheti az épületegyüttest. Mutatott képeket a felújításokról, a könyvtár belső tereiről, fiókkönyvtárakról, a szakmai napokról, kiállítás megnyitókról és az évfordulókról is, neves írók, költők látogatásáról. Szólt az informatikai és a pályázati fejlesztésekről. 1996-ban három számítógéppel köszönt be az új technika, 1997-től kapcsolták be az internetet, próbálják nyomon követni a technika rohamos változását, a „digitális jólét” is része a fejlődésnek, ez a munkájukat is szolgálja.

Az igazgató beszéde végén felsorolta azokat a kollégákat, akik több évtizeden át a könyvtárban dolgoztak: Puskás Sándorné, Zelles Ilona, Gáspár Boldizsár (43 év), Pintér Istvánné (36 év), Filó Terézia (22 év), Mesics Imréné (21 év).

A régi kollégák közül külön köszöntötték Pintér Istvánné Bori nénit, akinek 1957-től 1993-ig a könyvtár volt a munkahelye, az olvasószolgálatnál kezdte, és feldolgozóként folytatta tevékenységét. A 36 év alatt 37 munkatárssal dolgozott együtt, mindig segített mindenkinek. Emléklappal, virággal köszöntötték.

Bódis Gizella 1962-ben kezdte a pályát négy órásként az olvasószolgálatban, később feldolgozó munkakörben dolgozott 1969-ig.

Gáspár Boldizsár, a könyvtár legtovább dolgozó igazgatója sajnos már nincs közöttünk, helyette felesége vette át az emléklapot. Gáspár Boldizsár Felsőszölnökön járt általános iskolába, a szentgotthárdi gimnáziumban érettségizett. 1961-től 2004-ig, 43 évig szolgálta az olvasókat, végigjárta a ranglétrát, még nem volt egészen 30 éves, amikor rábízták a könyvtár vezetését. Sok átszervezést és újrakezdést kellett megélnie. A könyvtár mindig a szellemi élet központja is volt, a szakmában sokan tanultak tőle.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár nevében Dr. Baráthné Molnár Mónika igazgató gratulált a 65 éves jubileumhoz, a szentgotthárdi könyvtárosok szakmai elhivatottsággal végzett munkájához. Reményét fejezte ki, hogy az intézményfenntartó önkormányzat továbbra is elkötelezett lesz a könyvtár iránt. A megyei könyvtár két nyugalmazott igazgatója, Nagy Éva, és Pallósiné dr. Toldi Márta is részt vett az ünnepségen.

A közönség megnézhette a könyvtárról készített kiállítást és a könyvtárat, az ünnepséget fogadással zárták. 

Szerző: Treiber Mária