Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
XI. évfolyam 6. szám
Kiemelt hírek

Helyben a jövőd - Online sajtótájékoztató a pályaorientációs videókról

Helyben a jövőd - Online sajtótájékoztató a pályaorientációs videókról
2020. december 08. kedd, 10:10

A versenyképesség megtartása, illetve fokozása, a fiatalok helyben tartása és a vonzó városi lét kialakítása is célja annak a programnak, amelyet Papp Bálint stratégiai és fejlesztési ügyintéző és Koszár András alpolgármester közösen hívtak életre. A kezdeményezés lényege, hogy a fiatal generáció a bennük rejlő tudást és kreativitást helyben bontakoztathassa ki, kezdetben helyi középiskolákban, később pedig helyi munkahelyek vonatkozásában.

2020 februárjában indult útjára a Helyben a jövőd elnevezésű program célja a Szentgotthárdon működő vállalkozások és a helyi képzőintézmények, iskolák közti együttműködés elősegítése, ezáltal pedig egy kiegyensúlyozott gazdasági környezet megteremtése városunkban.

Az elmúlt hónapokban a program igyekezett felmérni azokat a releváns szakmai igényeket, amelyek hatékony párbeszéd mellett kezelhetőek és így megfelelő választ biztosíthatnak a szakemberhiány kérdésére is. A korábban két alkalommal megvalósult Vállalkozói Fórum egységesen foglalt állást arról, hogy a szakma és pályaválasztás egyik legfontosabb területe a pályaorientáció, melyre bár évről évre nagyobb hangsúly helyeződik, mégsem éri el minden esetben a célt, tehát a fiatalokat nem szólítja meg sikeresen, nem kapnak megfelelő képet a különböző szakmákról.

Koszár András alpolgármester, illetve Papp Bálint stratégiai és fejlesztési ügyintéző ezekre a valós igényekre alapozva dolgozták ki azt az újszerű pályaorientációs programot, amelyre még korábban nem került sor a városban. Nem csak a szakmát, hanem egyúttal a helyben való elhelyezkedés és karrier lehetőségét is szerették volna megmutatni a pályaválasztás előtt álló fiataloknak. Így 3 ipari és 3 turisztikai cégről készült el egyenként 5 - 5 perces videót, melynek keretében bemutatásra kerülnek a náluk alkalmazott munkakörök és ezáltal betekintést nyerhet mindenki ezeknek az adott szakmáknak a munkakörnyezetébe is. Ezzel a megoldással pedig nem csak a szakma tulajdonságait tudják átadni, hanem a gyerekek egyúttal azt is láthatják, milyen további jellemzői vannak egy - egy munkakörnek, amelyet így a valós környezetében tudnak ismertetni számukra. De nem csak a cégek, hanem a két

helyi középiskola számára is biztosítttunk egy rövid bemutatkozási lehetőséget, hiszen fontos feladat a vonzó középfokú oktatás megteremtése is helyben, amely szintén közös munkával érhető csak el.

Ezzel az új innovatív pályaorientációval lehetőség nyílik arra is, hogy diákok ne csak szakmát, hanem akár egy szakmai karrier útra is rálátást nyerhessenek a videókban megszólaló szakembereknek köszönhetően. A cégek kiválasztása olyan szempont szerint történt, hogy rendelkezniük kellett élő és aktív kapcsolattal diákok gyakorlati képzésének vonatkozásában, hiszen csak ezáltal lehet hiteles információkkal megszólítani a fiatalokat. A 8 db film egyenként legfeljebb 5 perc hosszúságúak, és így az összesen 40 perces videóanyag alkalmas egy - egy tanórán való levetítésre is.

A filmek elkészítését a M.A.D. Studio munkatársai végezték, a narrációért Papp György a szentgotthárdi VMSzC III. Béla Technikum tanára volt a felelős, a videókhoz kapcsolódó narrációs anyagokat a Szentgotthárdi Szlovén Rádió Stúdiójában vették fel, míg az elkészült logó és arculat pedig Csejtei Péter szentgotthárdi grafikus munkáját dicséri. Az elkészült 8 db videó:

- Gotthard Therme Hotel & Conference
- St. Gotthard Spa & Wellness
- Lipa Hotel és Étterem
- Opel Szentgotthárd Kft.
- Kiswire Szentgotthárd Kft.
- AMES Hungaria Kft.
- VMSzC III. Béla Technikum Szentgotthárd
- SZTI Vörösmarty Mihály Gimnáziuma

A videók Szentgotthárd Város Önkormányzat Youtube csatornáján tekinthetőek meg ide kattintva

Az elkészült videók 4K minőségben elérhetőek közvetlenül az Önkormányzaton keresztül, melyet az iskolák és cégek számára egyaránt örömmel hozzáférhetővé teszünk díjmentesen.

Párbeszéd, együttműködés, siker.

Bővebb információ:

Papp Bálint
+36-94-553-074
palyazat1@szentgotthard.hu

 

 

Indexkép: Vasidrón légifotó és videó

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal