Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
XI. évfolyam 6. szám
Kiemelt hírek

Herczeg János bácsi 100 éves!

Herczeg János bácsi 100 éves!
2019. szeptember 26. csütörtök, 18:50

Szentgotthárd díszpolgárának 100. születésnapját ünnepelte a város tegnap délután a Színházban. János bácsi szerint a hosszú élet titka egymás szeretetében és megbecsülésében rejlik, ezért azt javasolta a jelenlévőknek – akiknek többször is megköszönte, hogy eljöttek az ünnepségre –, fogadják meg a tanácsát.

 

„Száz éve világít egy fény, Isten csodálatos egén, 

Egy ember csillagának fénye, múltunk nagy büszkesége”

Herczeg János, a Szentgotthárdi Nyugdíjas Egyesület tiszteletbeli elnöke szeptember 23-án töltötte be 100. életévét, s e jeles alkalomból sokan összegyűltek a két nappal később rendezett születésnapi ünnepségen. A Szentgotthárdi Nyugdíjas Egyesület, Szentgotthárd Város Önkormányzata, civil szervezetek és természetesen János bácsi családja összefogott, hogy egy megható ünnepség keretében köszöntse fel a város díszpolgárát.

János bácsi Rábatótfaluban született, és ott végezte el az elemi iskolát, majd lakatosnak tanult. Nem volt könnyű élete, a háború idején hadifogságba is került. Onnan visszatérve tovább képezte magát, és a selyemgyár szövödéjében gépmester lett. 1979-ben innen ment nyugdíjba.  

Nyugdíjasként is nagy volt benne a tenni akarás, a lelkesedés. Az akkor már 10 éve működő Szentgotthárdi Nyugdíjas Klub elnökének elhalálozása után a klub tagjai János bácsit választották elnöknek, hisz sokan ismerték már a gyári időkből vezetési stílusát és rátermettségét. Vezetése alatt nagy fejlődésen ment át a klub. Megalakult az elnökség munkáját segítő Bizalmi testület, együttműködési megállapodás szövődött a Vöröskereszt Területi Szervezete és Nyugdíjas Klub között, mely által megszaporodtak az egészségügyi előadások, lehetőség nyílt a havonkénti vérnyomás ellenőrzésekre, évenként az egyedülálló, egyedül élő nyugdíjasok egy hetes  Balatoni üdültetésére, valamint a rászorulók időszakos adományozására is. 

Évről-évre folyamatosan emelkedett a Klub taglétszáma. Megszaporodtak az egy és több napos kirándulások, a csoportos gyógyfürdős lehetőségek. Színvonalasabbak lettek a közösségi programok, melyben nagy szerepe volt az Ifjúsági Vöröskereszt Nefelejcs Színjátszóinak, akik a Nyugdíjas klub valamennyi kulturális rendezvényét megszervezték, és előadásukkal színesítették. János bácsi a klubon belül olyan rendezvények alapjait is megteremtette, mint a batyus bállal összekötött farsangi délután, a nyárköszöntő juniális, vagy a gyalogos és kerékpáros túrák. Ő volt az, aki szorgalmazta a kézimunka szakkör beindítását, melynek a Gondozási Központ adott otthont. A kézimunkásoknak még ő maga is nyomtatott elő mintákat a hímzésekhez. János bácsi volt az, aki a klub 30 éves jubileumára készülődve felvetette egy kórus létrehozásának gondolatát. Kérését tett követte, és örömünkre szolgál, hogy a klubon belül működő Békefi Antal Népdalkör már fennállásának 20 éves évfordulóját is megünnepelhette egy színvonalas gálaműsorral.

János bácsi elnöksége alatt a tagok nemcsak a megyei, dunántúli nagyvárosokba látogattak el, és az Alföld nevezetességeit tekintették meg, hanem Lendvára, Muraszombatba, Radenci fürdőbe és Mariacellbe is ellátogattak. Akkoriban 414 fő körül mozgott a klub taglétszáma, akik nemcsak az egyesület programjaiban vettek részt, hanem bekapcsolódtak a városi rendezvényekbe,  a tisztasági mozgalmakba. János bácsi kapcsolata révén a Szentgotthárdi Nyugdíjas Klub alapító tagja lett a Budapesten 1989-ben megalakult, immár 30 éves „Életet az éveknek” Nyugdíjasklubok és Idősek Országos Szövetségnek.

Szerény, visszafogott, de határozott vezetői stílusával, legendásan türelmes és figyelmes hozzáállásával vezette a Szentgotthárdi Nyugdíjas Klubot 25 éven keresztül. Figyelme mindenkire és mindenre kiterjedt, ezért mindenkivel sikerült a jó viszonyt nemcsak kialakítania, hanem fenntartania is.

János bácsi kerek 60 évet élt szeretett feleségével, Paula nénivel, akinek halála nagyon megviselte őt, de a nehézségen átsegítette szeretett családja, 3 gyermeke, 3 unokája és 2 dédunokája, akik szilárd bástyaként állnak mögötte, és akikre mindig és mindenben számíthat.

János bácsi napjainkban is aktív, érdeklődő életet él.  Meglepő részletességgel mesél egykori élményeiről, életének részleteiről. Rendszeres újságolvasó, és TV híradó néző. Rendkívül tájékozott és nagyon következetes. Fittsége ugyan már nem a régi, de egészsége érdekében még minden nap sétál a kertjében.  

Huszár Gábor polgármester köszöntőjét követően átadta Magyarország Kormányának emléklapját, amellyel a szépkorúakat köszöntik, majd pedig egy emléklappal kedveskedett János bácsinak, amelyben Szentgotthárd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete köszöntötte a város díszpolgárát.

Ezt követően Horváth József, a Szentgotthárdi Nyugdíjas Egyesület elnöke ismertette János bácsi életútját és egy oklevelet adott át részére.

A kulturális program Lugosi Iringó előadásával vette kezdetét, majd a Szivárvány kórus is népszerű dalokkal köszöntötte az ünnepeltet.

János bácsi megköszönte mindenkinek, hogy megtisztelték őt születésnapja alkalmából, s kedves, de itt-ott humorral átitatott történeteket mesélt az életéről. Elmondta, szeretné, ha többen is megérnék ezt a szép kort a városban és szeretne részt venni majd az ünnepségükön.

Az aulában sokan megajándékozták János bácsit, s a torták felszelése előtt a Békefi Antal népdalkör elénekelte János bácsi kedvenc dalát is, amely tulajdonképpen visszaadja életfilozófiáját is: Szeressük egymást gyerekek.

 

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Képek