Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
XI. évfolyam 5. szám
Kiemelt hírek

Karácsonyváró ünnep a Szlovének Házában

Karácsonyváró ünnep a Szlovének Házában
2019. december 04. szerda, 11:34

A Rábavidéki Szlovén Nyugdíjas egyesületnek több nagyobb programja van. Az egyik legnagyobb az év végi „Karácsonyvárás a Rábavidéken”, amelyet Szentgotthárdon tartottak.

November 14-én délután kezdődött az ünnepség a Szlovének Házában. Fodor Lászlóné elnök, a rendezvény házigazdája kedves szavakkal üdvözölte a meghívott vendégeket, és a szlovén nyugdíjasokat. Köszöntőjében békés, szeretetteljes karácsonyi ünnepeket kívánt. Kérte, érezzék jól magukat, beszélgessenek sokat egymással. Elmondta, hogy már az ablakon kopog a karácsony, ők is készülnek az ünnepre. Gasztronómiai foglalkozás keretében nyugdíjasaik az apátistvánfalvai gyerekekkel közösen mézes süteményeket sütöttek Apáton a régi paplakban. Adventi koszorút, asztaldíszeket készítenek majd a Szlovének Házában.

A találkozón 138-an vettek részt. Jelen volt Metka Lajnšček főkonzul, Kissné Köles Erika szlovén nemzetiség országgyűlési szószóló, dr. Sütő Ferenc szószólói asszisztens, Kovács Andrea a Magyarországi Szlovének Szövetsége elnöke, Mukicsné Kozár Mária a Szombathelyi Szlovén Önkormányzat elnöke, Rogán Valéria Szakonyfalu polgármestere. Szlovéniából a Muraszombati és Puconci Nyugdíjas Egyesület elnökei, apátistvánfalvai iskola igazgatója Holecz Károlyné és a mézes süteményeket sütő tanulók, valamint a Hármashatár Baráti kör vezetősége.

A program szlovén nyelvű szentmisével kezdődött. A szentgotthárdi Nagyboldogasszony plébánosa Bodorkós Imre szlovén nyelven köszöntötte a hívőket. A jelenlevők örömmel hallgatták, látván, hogy a Plébános Úr tiszteli a szlovén hagyományokat.

Szlovén misét Lojze Kozár Odranci pap celebrálta. Bevezetőben elmondta „a Szlovének Háza most Isten háza lett, itt tartja a misét.” Prédikációban a karácsonyvárásról, adventi időszakról beszélt, ki hogyan készül Jézus Krisztus születésére. Jézus eljövetele a legnagyobb öröm, utána jöhetnek a földi javak. A liturgián közreműködött az Egyesület énekkara Gáspár Lászlóné vezényletével. Nagyon szépen énekeltek, érdemes volt sokat gyakorolni.

Utána kulturális műsorok következtek Nuskovai tambura zenekar egyházi énekeket, karácsonyi dalokat adott elő. Az amatőr zenekarban több generáció játszik együtt. A végén közösen magyar és szlovén nyelven énekelték el a Csendes éjt.

Már hagyománnyá vált a 75 év feletti nyugdíjasok köszöntése. Ez a Trio Vetrnica együttes közreműködésével történt. Az ünnepelteket Metka Lajnsek konzul, Andrea Kovács, Fodor Lászlóné fehér szegfűvel és pezsgővel köszöntötte, jó egészséget kívánva méltatta őket, hiszen Ők tették le az egyesület alapjait.

Az estig tartó karácsonyváró ünnepség nagyon tartalmas, hangulatos volt a vendégelőadók közreműködésével. Talpalávalót Lajcsi Nemec és a Trio Vetrnica szolgálta.

Mindenki jól érezte magát. A háromfogásos estebéd mindenki számára ajándék volt, azt a szervezők pályázati pénzből fedezték. Fodor Lászlóné elnöknek köszönet a jól szervezett karácsonyváró rendezvényért és mindenkinek, aki segítette munkáját.

Köszönet jár a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Határontúli Szlovének Hivatala, Kissné Köles Erika szlovén nemzetiség országgyűlési szószóló, Szlovén Nemzetiségi Önkormányzat Szentgotthárd, Rábatótfalu támogatásának.

Az ünnepség során mindenki lelkében karácsonyi hangulat volt, nagyon jó volt együtt lenni.

Szerző: Csuk Mihlyné
Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal