Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 5. szám
Kiemelt hírek

Két jelentős beruházáshoz nyert közel 866 millió forintot Szentgotthárd

Két jelentős beruházáshoz nyert közel 866 millió forintot Szentgotthárd
2024. április 16. kedd, 15:01

Ma délelőtt a Városi Gondozási Központban tartott sajtótájékoztatót Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere és Majthényi László, Vas Vármegye Közgyűlésének elnöke két TOP Plusz forrásra benyújtott, támogatásban részesülő pályázatról. A Városi Gondozási Központ infrastrukturális fejlesztésére közel 128 millió Forint, míg a Szentgotthárd Spa & Wellness fürdő energetikai fejlesztésére nem egészen 738 millió Forint támogatást nyert a város.

Majthényi László, Vas Vármegye Közgyűlésének elnöke köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy Szentgotthárd sikeres település, ami a TOP és TOP Plusz források felhasználását illeti, hiszen a korábbi programozási időszakban is már 8 db TOP-os pályázaton nyert jelentős összegeket.

Huszár Gábor polgármester elmondta, azért választották a sajtótájékoztató helyszínéül a Gondozási Központot, mert bár ez a kisebb beruházás, hosszú távon fontos mérföldkövet jelent mind az idősekkel, mind a fiatalokkal kapcsolatos gondolkodásban. Az idősek ellátásának folyamatos fejlesztése összekapcsolódik a fiatalok számára biztosítható lehetőségekkel. Ha a jövőben sikerül bentlakásos idősek otthonát létrehozni a városban, ahova az akár önkormányzati lakásokból igény esetén át tudnak költözni az ellátásra szorulók, az úgy megüresedő lakásokat fiatal házasok, vagy pályakezdők részére biztosíthatná a város.

Az elnyert 127 841 072,- Ft-ból egy komplex infrastrukturális fejlesztés valósul meg a Városi Gondozási Központban. A meglévő intézmény tetőfedésének cseréje, az épület homlokzatának felújítása, ezzel összhangban a járda felújítása, radiátorok cseréje, gépészeti munkák megvalósítása, vizesblokk felújítás, valamint a külső nyílászárók cseréje történik meg. A kivitelezés a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően még az idén elindul.

A Szentgotthárd Spa & Wellness fürdő energetikai fejlesztését konzorciumban valósítja meg Szentgotthárd Város Önkormányzata és a Gotthárd Therm Kft. A 737 982 999,- Ft támogatásban részesült projekt fő célkitűzése, hogy a szentgotthárdi fürdő működtetése üzembiztosabb, energetikai szempontból fenntarthatóbb és környezetbarátabb legyen. Ennek szükségességét az épületben fellépő jelentős energiaigény, valamint a járvány időszak okozta nehézségek is alátámasztják. A fürdő a járványhelyzetben a lecsökkent látogatószám hatására jelentős bevételkiesést szenvedett el. Ezen kívül a medencék vízellátását biztosító egyetlen termálkútja sincs jól hasznosítható állapotban. Egy új termálkút fúrásával és termálvizes hőszivattyús rendszerrel hazánk geológiai adottságait kihasználva növelni tudjuk a geotermikus hőenergia-potenciál kiaknázását. A helyben megtalálható termálvíz energetikai hasznosítása nagymértékű földgázkiváltást eredményez, továbbá csökkenti a fosszilis energiahordozótól való importfüggőséget. A tervező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás lefolytatása már folyamatban van - az engedélyezési és kiviteli tervdokumentáció elkészítését követően indulhat el a konkrét a kivitelezés. A beruházás megvalósításának eredményeként csökkenteni tudják a létesítmény energiaköltségeit úgy, hogy közben jelentősen hozzájárulnak az ÜHG kibocsátás csökkentéséhez és a fürdő üzembiztonságának növeléséhez egyaránt. Továbbá emelni tudják a fürdő szolgáltatásainak minőségét és annak színvonalát is.

A tájékoztatón elhangzott, hogy már társadalmi egyeztetés alatt áll az a TOP_Plusz-2.15-24 azonosítószámú, Fenntartható energiahatékonyság című felhívás is, amelynek segítségével a fürdő nyertes épületenergetikai pályázatát napelemek beszerzésével tudja kiegészíteni a város, így a beépített hőszivattyúk működéséhez szükséges villamosenergiát is saját maguk, a fürdő területén tudják majd előállítani, napelemek által. Előzetes becslések alapján ez nagyságrendileg újabb 300 milliós beruházást jelent. A hamarosan megjelenő pályázati konstrukció keretén belül a

finanszírozás 50 %-os vissza nem térítendő támogatás és 50 % kamatmentes hitel lehet. Az EON-nal már előzetesen megkötötték a hálózatcsatlakozási szerződést, 499 kw kiserőmű létesítésére vonatkozóan. A pályázat összeállítása folyamatban van, bíznak benne, hogy a benyújtást követően ez a pályázat is kedvező elbírálásban részesül.

Huszár Gábor polgármester azt kérte Ropos-Csató Melinda intézményvezetőtől, illetve Vig Balázs ügyvezetőtől, hogy mind az intézmény szolgáltatásait igénybe vevő ellátottak, mind pedig a fürdő vendégei számára amennyire csak lehet, a lehető legkevesebb kényelmetlenséggel járjanak a beruházások.

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal