Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
XI. évfolyam 5. szám
Kiemelt hírek

Kitüntetések átadására is sor került az ünnepi szentmisén

Kitüntetések átadására is sor került az ünnepi szentmisén
2019. augusztus 20. kedd, 11:22

Ma délelőtt a Nagyboldogasszony templomban ünnepi szentmisével vette kezdetét az augusztus 20-i program, amelynek keretében városi kitüntetéseket és elismeréseket adott át Huszár Gábor polgármester. A nap folyamán az érdeklődők számára a Pannon Kapu Kulturális Egyesület további színes programokat kínál. 

Szentgotthárd Város Fúvószenekara fogadta az ünnepi szentmisére érkezőket a Nagyboldogasszony templom előtt. A hagyományos szentmise végén Huszár Gábor polgármester megszegte az új kenyeret, majd a kitüntetések átadása előtt ünnepi beszédet mondott. 

Hangsúlyozta, hogy az államalapítás és a város napjának ünnepe mellett megemlékezünk az új kenyérről is. A kenyér, a kovászolt kenyér szakrális jelkép, az ételek között olyan, mint az imádságok között a Miatyánk. Éppen ezért külön öröm, hogy az első elismerést a "Gotthárdi kétkilós kenyér" kapta. Szentgotthárd Város Önkormányzatának döntése alapján a Ferrosüt Sütő- és Édesipari Kft. Szentgotthárdi üzeme által előállított helyi termék a Zöld Szentgotthárd címet és a hozzá tartozó logót 2019. augusztus 20. napjától határozatlan ideig viselheti. Az elismerést a szentgotthárdi üzem vezetője, Kern László vette át. 

A Gotthárdi kétkilós kenyér egy hagyományos kovászos kenyér, amelyet kézzel készítenek. Semmiféle adalékanyagot, térfogatnövelőt, illetve tartósítószert nem tartalmaz. Az előkészített tésztát 6-8 órán át pihentetik, majd erre dagasztanak rá, ezt követően sózzák. Gépesítve csak a dagasztás történik, minden egyéb műveletet kézzel, hagyományos módon végeznek. A kemencében samott-téglákon sül, ez is hozzájárul a különleges ízéhez.  Napi 600-800 db kenyér készül el így Szentgotthárdon, amelyeket szentgotthárdi üzletekben és Szentgotthárd környéki települések boltjaiban vásárolhatnak meg. A Gotthárdi kétkilós kenyeret  az 1960-as évek elején fejlesztették ki és azóta folyamatosan gyártják. Az eltelt időszakban a kenyér összetevőin és az előállítás módján gyakorlatilag semmit nem változtattak, a hagyományos ízeket nem csupán a Szentgotthárdiak ismerik és szeretik, hanem a városba látogató turisták is megkedvelték.

Idén a Szentgotthárd Testnevelési és Sportdíját Somogyi Gábor hosszútávfutó vehette át. Somogyi Gábor hosszútávfutó a Synergy Fitness Szentgotthárd SE kiemelkedő versenyzője. Az egyesület alapításának egyik kezdeményezője és szervezője, aki edzőként és versenyzőként is fontos szerepet tölt be Szentgotthárd városának atlétikájában. Az országban korosztályának legjobb hosszútávfutója, kilencszeres országos bajnok. Edzői munkája is eredményekben gazdag. Legnagyobb sikere a 2009-ben Csákváron, Koszár Zsolttal elért Felnőtt Országos Bajnoki cím. A bajnoki címen kívül – a mai napig – még 12 további országos bajnoki dobogót szereztek együtt városunknak, külföldi sikereik mellett. Németh Kevin felkészítésében is jelentős szerepet játszott, aki az Országos Mezeifutó Diákolimpián nyert ezüstérmet a korábbi években. Sportolóként rendkívül komoly munkabírású, aki minden nap ugyanazzal az erőbedobással végzi edzéseit, mint fiatal éveiben. A csatafutás alkalmával is többször állt dobogón, korosztályos csúcsa pedig szinte megdönthetetlennek tűnik. Kitartása, szorgalma, elszántsága példaértékű városunk összes sportolója számára.

Rangos elismerésben részesült Variné Trifusz Mária és Bene Krisztina is, mindketten Szentgotthárd Városért kitüntetést vehettek át Huszár Gábor polgármestertől. 

Variné Trifusz Mária 40 évig tanított Szentgotthárdon, generációk kerültek ki gondos és segítő kezei alól. Nem csupán az iskolában eltöltött évek alatt, hanem nyugdíjba vonulását követően is segített felkészülni a felvételire magyarból és ének-zenéből mindazoknak, akik pedagógus pályára készültek. Tanítványai rendszeres résztvevői voltak a Kazinczy versenyeknek és nyugdíjas éveiben is szívesen segített a szép magyar beszéd megmérettetésre készülő diákoknak. Gazdag szakmai életútjában kiemelt helyet foglal el a Rába-menti szlovénség érdekében végzett munkája. Rengeteg időt töltött el azzal, hogy szlovén dalokat, szlovén egyházi énekeket tanuljon meg szlovén nyelven, utánajárt a megfelelő dallamoknak, a szlovén kiejtésnek és hangsúlyozásnak. A szentgotthárdi szlovén misék zenei szolgálatában is kiemelkedő munkát végzett. Megszerzett tudását mind a mai napig a fiatalabb és idősebb generáció tagjainak is átadja.

Bene Krisztina az elmúlt 30 évben példamutató hivatástudattal dolgozott nemcsak a pedagógus pályán, hanem Szentgotthárd városáért is. Kiemelkedő munkájának köszönhetően növendékei számos figyelemre méltó eredményt érek el. Regionális és országos versenyeken ismerték meg Szentgotthárd várost a zeneoktatás révén. Növendékei és kamaracsoportjai rendszeresen lépnek fel a különböző városi és térségi rendezvényeken, valamint a tanárnő is aktív közreműködője a város kulturális életének. A 30 éves Rábavölgyi Vonószenekarnak szinte az alapítás óta tagja, 16 éve pedig művészeti vezetője, karnagya. A zenekarnak nagy jelentősége van a határ melletti közösség életében, a zeneiskolák történetében és Szentgotthárd város kulturális életében is. A megyében Szombathelyen kívül csak a szentgotthárdi zeneiskolában működik gyermek vonószenekar, ami azért is jelentős, mert Bene Krisztina a hegedűsöket egyedül neveli ki az utánpótláshoz. A zeneoktatás során elért kiváló eredményeinek, a 30 éves Rábavölgyi Vonószenekar karmestereként végzett kiemelkedő szakmai munkájának, továbbá magas színvonalú művészeti tevékenységének méltó elismerése e díj.

Az augusztus 20-i rendezvény további programelemeiről a Pannon Kapu Kulturális Egyesület honlapján tájékozódhatnak. 

Fotók hamarosan!

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Képek