Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 5. szám
Kiemelt hírek

Könyvbemutató: Szentgotthárd sportváros volt és az is marad

Könyvbemutató: Szentgotthárd sportváros volt és az is marad
2023. szeptember 04. hétfő, 08:56

„Szentgotthárd sportjának 135 éve” címmel jelent meg Csuk Alajos könyve. Augusztus 18-án, nagy érdeklődés mellett mutatták be a Színház aulájában.

Szép Renáta köszöntötte a vendégeket, majd Huszár Gábor polgármester fejtette ki gondolatait. A város két legeredményesebb sportolóját és díszpolgárát – Gécsek Tibor Európa bajnok és VB-bronzérmes kalapácsvető és Pars Krisztián olimpiai bajnok, kétszeres VB 2. helyezett és 2x Európa Bajnok kalapácsvető – is meghívták, ők a párhuzamosan zajló Budapesti Atlétikai Világbajnokság miatt nem tudtak eljönni. „A városban szinte nincs olyan család, amely valahogy ne kötődne a sporthoz, természetesen nemcsak az élsportra gondolva, inkább arra, amit gyerekkortól hozunk magunkkal, testnevelőtanároknak, az edzőknek is köszönhetően. Csuk Alajos sok évig gyűjtötte az anyagot, a bőség zavarával küzdöttek a kötet szerkesztőjével dr. Frank Rózával.” A polgármester végül megköszönte mindazok segítségét, akik közreműködtek a kötet létrehozásában.

Dr. Frank Róza az előzményekről elmondta, 1986 novemberében Szentgotthárd szervezett sportjának 100 éves évfordulóján ünnepi közgyűlést tartottak, a neves sportolók élménybeszámolóit, amit bélyeg- és fotókiállítás egészítette ki. 2016-ban a 130. évfordulón fotókiállítással emlékeztek, 2019-ben pedig az önkormányzati hivatalban nyitott kiállítást a Honismereti Klub. Itt született meg a javaslat, össze kellene gyűjteni és könyvben kiadni a város sportéletét bemutató könyvet.

Kovács László testnevelőtanár, nyugalmazott sportvezető ajánlotta a közönség figyelmébe a kötetet. „A könyv írója öt éven át gyűjtötte az adalékokat, Csuk Alajos és szerkesztője dr. Frank Róza rendkívül alapos munkát végzett, sok érdekességet is közreadnak az 1886-os évtől kezdődően. A település iparosodása, polgárosodása húzta magával a korabeli sportéletét is (kerékpározás, korcsolyázás, síelés, ródlizás, vízisportok). A második világháború után az üzemek (Kaszagyár, Selyemgyár) fenntartásában működő egyesületek kedveztek a labdajátékok – futball, kézilabda – erősítésének is, országosan ismert sportolókkal lehetett találkozni. A 2003-ban indított Csatafutás, az Alpokalja Kupa (téli kispályás focitorna) mit se vesztett népszerűségéből. A város büszke lehet kiváló sportolóira, sportlétesítményeire. A kötet értéke a sok fotó, a tárgymutató (évszámok és névmutatók szerint is lehet kutakodni a szerk.) is, köszönet a kitartó munkáért.”

A Szentgotthárd életét, múltját bemutató könyvsorozatnak – helyi szerzők jóvoltából kaptak nyomdafestéket – ez a 22. könyve, a Szülőföld Kiadó gondozásában jelent meg valamennyi. Farkas Csaba, a kiadó vezetője elmondta, céljuk a vármegye településeinek minél szélesebb körű bemutatása, Szentgotthárd lélekszámához képest sok építészeti és egyéb értékkel büszkélkedhet, a sokféle témának és kiváló szerzőknek köszönhető az együttműködés. Végül a város sportéletét bemutató kötetet is jó szívvel ajánlotta a közönség figyelmébe.

Csuk Alajost, mielőtt megszólalt volna, már nagy tapssal köszöntötték. Elmondta, a sportélet bemutatása 2022. októberében a Szentgotthárdi Sport- és Szabadidőközpont átadásáig tart. A fiókjában még sok anyag maradt, de az oldalszámokat nem lehetett korlátlanul bővíteni. Megköszönte az önkormányzat, a Honismereti Klub és mindazok munkáját, akik bármi módon segítették a munkáját. A sport mindig is élete része volt, örül annak, hogy a könyvet közreadhatja. „Szentgotthárd sportváros volt mindig és az is marad!” – zárta mondandóját, amit újra nagy tapssal fogadtak.

Fotó: Molnár Piroska

Szerző: Treiber Mária
Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal