Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
XI. évfolyam 5. szám
Kiemelt hírek

Kormánytámogatással 190 szentgotthárdi munkahelyet védenek meg

Kormánytámogatással 190 szentgotthárdi munkahelyet védenek meg
2020. december 07. hétfő, 14:13

December 4-én, Szentgotthárdon a Kiswire Szentgotthárd Kft. üzemében rövid ünnepség keretében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter adta át Támis János ügyvezető igazgatónak a kutatás-fejlesztésen alapuló új beruházásuk támogatási szerződését. Az 560 milliós költségből 238 milliót vállalt a kormány, ezzel 190 munkahelyet véd meg a cég. A szűk körű ünnepségen részt vett V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő és Huszár Gábor Szentgotthárd polgármestere.

Támis János a cég ügyvezetője elmondta, a gazdasági társaság 2014-től a dél-koreai Kiswire csoport része, az eltelt években jelentős technológia fejlődés valósult meg, több mint 14 millió EUR értékben, elkészült többek között a 2.400 m2-es kiszállítási csarnok, valamint a legújabb fejlesztésű gépeket telepítették. A radial gumiabroncsok megerősítésére szolgáló acélszövet termékük gyártása során, több mint 20 éves tapasztalatot gyűjtöttek, ez kiegészülve a Koreai központ 70 éves gyakorlatával, jó kiinduló helyzet a pályázatban is szereplő versenyképesség növeléshez. „A hazai gumiabroncs gyártás gyors ütemben fejlődik, az Apollo, Bridgestone, Hankook beszállítójaként büszkén vesszük ki részünket ebben a növekedésben, a minőségi mutatóink mellett kihasználva azt az előnyünket, hogy egy napon belül rugalmasan képesek vagyunk szállítani a magyarországi illetve a környező országokban működő gumiabroncs gyárakba, az említett vevőinken kivül még a Continental, Michelin, Nokian gyáraiba, levéve vevőink válláról a készletezés terhét. „ – mondta az ügyvezető. Jövőre újabb fejlesztéseket indítanak a galvanizáló üzemben, IT beruházás keretében új vállalatirányítási rendszert vezetnek be, és 32 koreai automata dróthúzó berendezéssel javítják a termelékenységet. A tavaszi járvány idején a fejlesztések felgyorsítása mellett döntöttek, a Külgazdasági és Külügyminisztérium által nyújtott 238 millió forintos vissza nem térítendő támogatás kiváló lehetőséget teremtett a tervezett beruházások megvalósításához.

Támis János beszéde végén megköszönte a Magyar Kormány és a Kiswire csoport vezetőinek támogatását.

V. Német Zsolt országgyűlési képviselő kiemelte, kevés példát látunk arra, hogy az embert próbáló időben, a gazdaság további fejlesztése mellett állnak ki a kormányok. Az egészségügyi és rendészeti feladatok megoldása mellett, a válság utáni időre készülnek hazánkban. Szentgotthárdnak évszázados ipari múltja van. Ismét tanúi lehetünk a munkakultúra váltásának, a kormány keleti nyitás politikájának része a fejlett dél-koreai innováció adaptációja a Kiswire üzemében.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a világjárványra utalva kezdte beszédét. A rendkívüli körülmények között az állam feladata az élet-és egészség megvédése, és a munkahelyek megtartása.

– Mivel a munkanélküliség helyett a munkanélküliséggel szembeni harc finanszírozása mellett döntött a kormány, ezért ebben a harcban szükségünk van szövetségesekre, azokra a szövetségesekre, amelyek ezen rendkívül nehéz időszakban is bátran döntenek arról, hogy beruháznak, fejlesztenek, és újabb munkahelyeket hoznak létre.

A miniszter beszédében kitért arra is, hogy a világgazdaság jó részén ma negatív híreket hallani, gyárak bezárásáról, kapacitások visszafogásáról, emberek tömeges elbocsátásról, Ezzel szemben ma Magyarországon nap mint nap tudnak új beruházásokat bejelenteni az ország különböző részein.

Ez pedig a miniszter szerint azt bizonyítja, hogy Magyarország az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozik.

– Tavaly fordult elő először Magyarország történetében a rendszerváltás óta, hogy nem nyugatról, hanem keletről érkezett több beruházás. 2019-ben nem a németek, hanem a koreaiak hozták a legtöbb beruházást Magyarországra Az összes Magyarországra érkezett beruházás 48 százaléka Koreából jött, és a létrehozott munkahelyek egyharmada is koreai beruházáshoz kötődött. A harmadik legnagyobb

beruházó közösséget alkotják Magyarországon – hívta fel a figyelmet Szijjártó Péter. Majd így folytatta: – Kilencven koreai cég kis híján 20 ezer magyar embernek ad munkát. A két ország közötti kereskedelmi forgalom pedig az idei évben 26 százalékkal növekedett.

A mostani beruházással a Kiswire koreai vállalata a legmagasabb technológiai színvonalat hozza el Magyarországra. Komoly kutatásfejlesztési eredményekre alapul ez az új technológia, ami hozzájárul ahhoz, hogy a magyar gazdaság dimenzióváltása minél gyorsabban végbemenjen. A gumiabroncsok megerősítésére szolgáló acélszálak gyártási kapacitását növelik az 560 millió forintos beruházással, melyhez 238 millió forint vissza nem térítendő támogatást ad a kormány. Ezzel a cég 190 munkahelyet tud megvédeni.

A beszédek elhangzása után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter átadta Támis János ügyvezető igazgatónak a kutatás-fejlesztésen alapuló új beruházás támogatási szerződését.

A program üzemlátogatással ért véget.

Fotó: KKM sajtós/ Király Márton

Szerző: Treiber Mária
Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Képek