Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 5. szám
Kiemelt hírek

Megjelent Dr. Kozma Ferenc, egykori rábakethelyi plébános naplója

Megjelent Dr. Kozma Ferenc, egykori rábakethelyi plébános naplója
2021. december 13. hétfő, 09:50

Dr. Kozma Ferenc egykori rábakethelyi plébános 1945-től 1959-ig vezette a rábakethelyi plébániát. A visszaemlékezések szerint fellendítette a helyi hitéletet, látogatta a családokat, újjászervezte a vallási közösségeket.

Aktív lelkipásztori munkája nem tetszett az akkori kommunista hatóságnak, szeretett káplánjának, Brenner Jánosnak meggyilkolása után pedig több alkalommal is érte atrocitás. 1945 augusztusától 1956 novemberéig naplót is vezetett a tevékenységéről, amelynek az ad különös jelentőséget, hogy egy addig sosem volt egyház-, vallás- és kereszténységellenes kor rábakethelyi eseményei olvashatók benne egy nagyon képzett, művelt plébános szemüvegén keresztül. A kéziratot a máriaújfalui származású Dallos (Dancsecs) Imre plébános őrizte meg, az ő hagyatékából került elő a közelmúltban és Horváth Zsuzsanna nyugdíjas történelemtanár vitte számítógépre és látta el jegyzetekkel.
A könyv kiadására az önkormányzati hivatal nyújtott be támogatási kérelmet az Agrárminisztérium Hungarikum Főosztályához, amely alapján a Hungarikum Bizottság 1.380.180,- Ft támogatást biztosított a kiadvány megjelentetéséhez.  A keményfedeles Historia Domus ezer példányban készült el. Jelentőségét mutatja, hogy Brenner József, Dr. Gyürki László, Dr. Soós Viktor és Bodorkós Imre is írt hozzá előszót.
A bemutatót december 11-én tartották a rábakethelyi templomban. Bodorkós Imre és Huszár Gábor mellett V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője is méltatta a kiadványt, egykori ministránsaként személyes emlékeket is megosztott az egykori plébánosról. Horváth Zsuzsanna tanárnő a könyv keletkezéséről beszélt, majd Záveczné Tóth Judit és Lang Márk részleteket olvastak fel belőle a jelenlévő érdeklődőknek. Az eseményen tiszteletét tette Dr. Gyürki László pápai prelátus és Brenner József nagyprépost is, továbbá Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló és Dr. Dancsecs Zsolt, a város jegyzője is.
Egy átvételt igazoló aláírás fejében a kiadvány mostantól ingyenesen elérhető a szentgotthárdi önkormányzati hivatal titkárságán, a Móra Ferenc Városi Könyvtárban és a rábakethelyi plébánián a készlet erejéig. 
Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal