Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
XI. évfolyam 6. szám
Kiemelt hírek

Megtárgyalták a város közművelődési helyzetét

Megtárgyalták a város közművelődési helyzetét
2020. március 03. kedd, 11:54

 

A szentgotthárdi képviselő-testület a februári ülésén tárgyalta meg a város közművelődésével foglalkozó, egy oldal híján 100 oldalas anyagot, amely több fontos témát is érintett.

 

 

Az Önkormányzat és a Pannon Kapu Kulturális Egyesület közötti együttműködési megállapodás alapján az Egyesület minden évben elkészíti az előző éves beszámolót és az adott évre vonatkozó munkatervét. Tavaly az Egyesület 52 millió Ft önkormányzati támogatást kapott, ebből és saját bevételeiből működtette a színházat és szervezte a városi programokat. A beszámoló részletesen tartalmazza a megvalósított rendezvényeket, illetve a művészeti csoportok rövid beszámolóit is. A 2020. évi munkaterv elfogadása mellett módosították az Önkormányzattal kötött együttműködési megállapodást is: a korábbi és aktuális módosításaival együtt egy új, egységes szerkezetű megállapodást jött létre, amelyben az egyik legfőbb változás, hogy az intézmények és a városi civil szervezetek meghatározott időkorlátban használhatják ezentúl térítésmentesen a színházat. Az időkereten felüli térítésmentes használat csak külön megállapodás megkötése mellett lesz lehetséges számukra, amelyben egyéb közreműködések vállalásával lesz kiváltható a használati díj megfizetése.

Változtattak a helyi közművelődésről szóló rendeleten is, a színház, mint közösségi színtér nyitvatartási idejét is módosították.

Megtárgyalták a Csákányi László Filmszínház beszámolóját is, amely a város egyik meghatározó kulturális színtere továbbra is. Az összelőadás szám az előző éviekhez hasonló (387) volt. A nézők száma ugyan – elsősorban a tavalyi filmfelhozatal miatt – csökkenést mutat, de így is meghaladta a 19 ezer főt. A Filmklub vonatkozásában most már minden esztendőben három sorozat lesz: tavaszi, őszi és téli. A kölcsönös kedvezmények rendszerének kidolgozása részben megtörtént a múzeummal, a fürdővel és a színházzal. Az esztétikus, egységes arculat kialakítása vonatkozásában is történtek lépések, a mozi, a weboldal és a műsorplakátok arculati összhangja működik. Az Önkormányzat által elnyert pályázatból nyárig megtörténik a nagyterem kettő kültéri és egy beltéri – az aulát a nézőtértől elválasztó – ajtajának a cseréje. Infrastrukturálisan-műszakilag több dolog is még megoldásra vár a moziban, ezeket pályázatokból és saját forrásokból tervezi megvalósítani a tulajdonos Önkormányzat. A vetítéstechnika szerver garanciáját egy további évre még meghosszabbítják, az ehhez szükséges forrást biztosítják.

A 2020-2025 évre előkészített új közművelődési koncepciót és a hozzá kapcsolódó cselekvési tervet is jóváhagyták a képviselők. Az új koncepció elkészítésének egyik oka az volt, hogy változott a vonatkozó jogszabályi háttér, több ponton pontosítva és szigorítva a közművelődési feladatellátás feltételrendszerét. Az előterjesztés megállapította azt is, hogy az elmúlt években több fejlesztés, kedvező változás is történt a területen, ehhez leginkább a különböző pályázati projektben elnyert támogatások biztosították a forrást, de saját forrásból is megvalósult több fejlesztés, a legfontosabbak:

megújult a szabadtéri színpad környezete, bejáratot alakítottak ki a Várkert járművekkel történő megközelíthetőségére, új nyilvános WC épült, a színpad melletti kisházban kiszolgáló vizesblokk létesült,

- a sorozatban elnyert pályázati támogatások a múzeum továbbfejlesztését segítették, ma már több izgalmas és interaktív helytörténeti kiállítás is felkereshető a Pável Ágoston Múzeumban,

- a könyvtár felnőtt részlegét felújították, korszerűsítették a világítást,

- a mozi hangtechnikája is bővült, előadások-beszélgetések lebonyolítására is alkalmas,

- a színházban mind a nézőtéri vizesblokk, mind a fellépő öltözők teljesen megújultak, új színpadi függönyt szereztek be, a tűzcsap, biztonsági vészvilágítás felújítása, továbbá a látogatóközpont ajtajának hőszigetelt ajtóra cserélése is megtörtént, pályázati forrásból új elektromos zongorát is beszereztek,

pályázat keretében megújultak a Refektórium falburkolatai,

- szintén pályázati forrásoknak köszönhetően a város immáron saját mobil színpadfedéssel és már mobil színpaddal is rendelkezik,

- mobil sminkasztalok, illetve (nézőtéri) székeket is beszereztek, lehetőséget biztosítva a kolostorudvarban a nagyobb előadások megtartására.

A fejlesztéseket szeretnék továbbvinni, benyújtott pályázat van már a színház alsó öltözőinek és a hozzá tartozó vizesblokkok felújítására, illetve a színház elavult hang- és fénytechnikai felújítására is, amelyhez az Önkormányzat is további támogatásokat biztosít az idei költségvetésben. Hamarosan megtörténhet a Művelődési ház kerthelyiségének felújítása és a mozi új, hangszigetelt nézőtéri ajtóinak beszerelése (lásd: fentebb) is, de előkészített projekt van a könyvtár udvar többfunkciós közösségi térré történő átalakítására is. Az egykori ciszter udvarház felújításával egy olyan újabb tér jön létre, amely azon túl, hogy a város turisztikai központja lesz, a tervek szerint kiváltja a színházi látogatóközponti funkciót is.

A rendezvényszervezés területén is történtek változások a 2015 évet követő időszakban. Az elmúlt években kézzelfogható irány a nagyobb városi rendezvények vonatkozásában, hogy egy másfajta szemlélettel, mind szélesebb közreműködői körrel és mind igényesebb programokkal valósuljanak meg. Kezdetben önkormányzati ösztönzéssel és koordinációval több új kezdeményezés is megvalósulhatott az elmúlt években (nagyobbak: Szerelmesek Fesztiválja / Művészeti napok, pl. Kern-Koltai Napok / Szentgotthárdi Kolostorszínház, stb.). A bevételek növelésére és a kiadások csökkentésére (pl. kolostorudvar, mint rentábilis férőhelyű rendezvénytér - saját kockázatú produkciók megszólítása, mobil színpad és mobil színpadfedés beszerzése pályázati forrásokból) is történtek lépések, amelyeket tovább szeretnének vinni és – a kulturális tartalmak érdemi csökkentése nélkül – finanszírozhatóbbá tenni a feladatellátást.

Az Önkormányzat év elején megkereste a város rendezvényszervezéssel is foglalkozó szervezeteit, intézményeit, egyesületeit stb. és az általuk megküldött adatok/információk alapján összeállította a város teljes 2020. évi rendezvénytervét. A programokat/rendezvényeket – a rendelkezésre álló ismertetővel, elérhetőséggel, ha van, plakáttal – az Önkormányzat weboldalán kialakított ESEMÉNYNAPTÁRBA feltöltötték és folyamatosan frissítik a rendezvényszervezőktől kapott információk alapján.

 

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal