Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
XI. évfolyam 6. szám
Kiemelt hírek

Nevezetes szentgotthárdi évfordulók júliusban

Nevezetes szentgotthárdi évfordulók júliusban
2020. július 04. szombat, 19:10

Júliusban is számos évfordulóra emlékezhetünk Szentgotthárdon, a Rába-híd építésétől kezdve a Kenyérüzem korszerűsítéséig.
Talabér Lászlóné, a Szentgotthárdi Honismereti Klub tagjának összeállítását olvashatják.

110 éve, 1910 júliusában kezdték el megyénk első vasbetonból készült hídjának, a szentgotthárdi új Rába-hídnak az építését a gimnázium mellett. Vasvármegye anyagi támogatásával Gut Árpád és Gergely Jenő tervezte, Láng Ignác vállalkozó építette. A Rába partjára korlát került, mindkét oldalon lépcső vezetett a víz mellé. December 16-án adták át a forgalomnak. A Nepomuki-szobor csak két évvel később került melléje.

95 éve, 1925. július 5-én volt a Hadastyán (leszerelt katona) Egyesület zászlószentelése tábori misével a Széll Kálmán téri Mária-szobornál. Ezen teljes létszámmal részt vettek a tűzoltók. A szentbeszédet Láng Ince ciszterci és Czipott Géza evangélikus pap, az ünnepi beszédet az egyesület vezetője, dr. Vargha Gábor tartotta. A zászlót a nagyfalvai hadastyánoktól kapták, mert Trianon után – mint magyar jelképet – ők már nem használhatták. A zászlót felszentelése után az apátsági templomba vitték megőrzésre. A zászlóanya dr. Sztojka Viktorné volt.

75 éve, 1945 júliusában megalakult a Szentgotthárdi Munkások Sport Egylete. Elnökök Gerenday Lajos, a dohánygyár és Weith Nándor, a selyemgyár ügyvezető elnöke, és Englóner Vince, a kaszagyár igazgatója voltak.

75 éve, 1945. július 1-jén megtartották a ciszterciek vezetésével a máriabildi zarándoklatot, melyet még a heiligenkreuzi szerzetesek honosítottak meg 1734 után. A szép hagyományt 2007-tól újra évente megszervezik, és egyre több helyi, körmendi és nagykanizsai hívő vesz részt rajta. Az út oda-vissza 22 km.

50 éve, 1970 júliusában korszerűsítették a helyi Kenyérüzem sütödéjét, így ettől kezdve jobb munkafeltételekkel ízletesebb kenyér készült.

30 éve, 1990. július 18-án született városunk történetének legeredményesebb női sportolója, Dancsecs Bojána. Itt élt és járt általános, majd középiskolába. A kick–box sportágban 17-szer volt magyar bajnok, 20-szor nyert világkupán, 3-szor Eb-n és 4-szer Vb-n.

Szerző: Talabér Lászlóné
Forrás: Szentgotthárdi Honismereti Klub