Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
XI. évfolyam 5. szám
Kiemelt hírek

Országos vándorkiállítás nyílik Szentgotthárdon

Országos vándorkiállítás nyílik Szentgotthárdon
2020. november 05. csütörtök, 08:35

 

„És mindenik talpra tudott állani!” – ezt a címet viseli az Őrségi Kitelepítéseket Kutató Egyesület (ŐKKE) országos vándorkiállítása, amelynek nem véletlenül második állomása Szentgotthárd 2020. november 7-től két héten át, a nagy érdeklődést keltett őriszentpéteri indulás után.

 

 

Hiszen hetven éve a városból és környékéről, így a Vendvidékről is az őrségihez hasonló brutalitással tépték ki a korabeli lakosság mintegy öt százalékát, hogy „belső ellenség” koholt vádjával a Hortobágy zárt kényszermunkatáboraiba deportálják őket. A sztálinista-rákosista önkényuralom akárcsak az Őrségből, úgy Gotthárdról és vidékéről is egész családokat hurcolt el és szándéka szerint fosztott meg szülőföldjétől, tulajdonától, jövőjétől az osztályharcos ideológia és az akkor világrendszereket megosztó határvidéki „éberség” jegyében.

A korlátos szabadulás utáni kényszerhallgatás évtizedeiben félelemmel titkolt közös emléke volt Kónyatanya, Lászlómajor, Tiszaszentimre, Tedej neve őrséginek, vendvidékinek, gotthárdinak egyaránt. Szentgotthárd mint járási székhely pedig a kitelepítések előtt, alatt és után személyes és kistáji sorsokat meghatározó hatalmi szerepet is játszott, miközben maga is meghatározottja lett, máig kitapinthatóan, az akkor történteknek. Ezért fűzhető ma tematikus városi séta tanulságos útvonalára egykori tanácsépület, pártbizottság, járásbíróság, börtön, rendőrkapitányság és ÁVH-parancsnokság, mint az ŐKKE-vándorkiállítás egyik tervezett kísérő eseménye.

A másik kísérő rendezvény novemberben pedig az a könyv- és kiadványtárlat lesz, amelyen a Móra Ferenc Városi Könyvtár elhivatott munkatársai a kitelepítés kérdéskörének helyi és általános forrásait mutatják be, segítséget kínálva mindazoknak, akik – akár hiánypótló vagy kegyeleti célból – elmélyülnének ebben a sokrétű, ám máig kevéssé ismert témában. Maga az ŐKKE vándorkiállítás a városközpont új kulturális alkotóhelyén, a SZEMLE egyesület által létrehozott és fenntartott Vitrinben (Deák Ferenc utca 3.) várja az érdeklődőket éppen úgy, mint mindazokat, akik személyes vagy más emlékükkel, dokumentumaikkal, véleményükkel és részvételükkel szívesen járulnak hozzá annak bizonyításához, hogy „És mindenik talpra tudott állani!”

(Az Őrségi Kitelepítéseket Kutató Egyesület országos vándorkiállítása a szentgotthárdi Vitrin alkotóhelyen /Deák F. u. 3./, 2020. november 7. – 23.)   

 

Szerző: Róka Zsuzsa
Forrás: SZEMLE Egyesület
Képek