Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
XI. évfolyam 6. szám
Kiemelt hírek

Pályázati program: Kuruc Napot tartottak a korabeli csata emlékére

Pályázati program: Kuruc Napot tartottak a korabeli csata emlékére
2019. szeptember 17. kedd, 09:08

Kuruc Napot tartottak szeptember 13-án, Szentgotthárdon a Várkertben, az 1705. decemberi csata emlékére, amikor a kuruc csapatok itt győzték le a stájer labancokat. A program a Mura Raba Tour határon átnyúló turisztikai együttműködés újabb állomása volt. A rendezvényen Metka Lajnšček, az új szentgotthárdi szlovén főkonzul, és Marton Ferenc a Vas megyei közgyűlés alelnöke is részt vett.

Az uniós program egyik célja a határon túli területek történelmének megismerése, megismertetése is. A kuruc harcokban szlovének és magyarok együtt vettek részt. Huszár Gábor polgármester emlékeztetett rá, hogy a török elleni győzelem mellett ez a második szentgotthárdi csata is megérdemli az utókor tiszteletét. Az uniós támogatású programban három magyar és három szlovén partner működik együtt azzal a céllal, hogy a mesterséges határral elválasztott Mura és Rába parti régiókat újra egységben, közös arculati elemekkel jelenítse meg a látogatók előtt. A közös munka során már létrejött egy szolgáltatói hálózat, amely a határ mindkét oldaláról 20 szálláshelyet, falusi vendéglátót, kézműveseket és egyéb felkeresésre érdemes helyszíneket mutatbe, melyekről közös katalógus és térkép is készült. Több tematikus útvonalat is kínálnak majd a határmentét felfedezni kívánó turistáknak. Eddig a lovas és vízi programok népszerűsítésére már mindkét országban tartottak rendezvényeket.

A Várkertben kuruc életképpel, népi játékokkal, a régi kort fölidéző harapnivalóval (pásztor tarhonyát kóstolhattak füstölt csülökkel, tarhonyával) és műsorral emlékeztettek a Rákóczi korabeli időkre, amikor Szentgotthárdnál a kuruc csapatok – törökverő elődeikhez hasonlóan – sorsdöntő győzelmet arattak. Délelőtt a színházban Gueth László múzeumpedagógus tartott előadást a kuruc korszakról, míg délután a látványosabb programokkal szórakoztatták az érdeklődőket.

A várkerti műsorban helyi és szlovéniai énekesek, táncosok mellett fellépett a kemenesmagasi citerazenekar is, kuruc nótákkal, és Szóka Júlia énekművész is kuruc nótacsokrot hozott. A vásáron szlovén és magyar kistermelők kínálták terményeiket, kézműves portékájukat.

A rendezvényen Metka Lajnšček, az új szentgotthárdi szlovén főkonzul elmondta, a nyilvánosságtól sokáig elzárt Mura-Rába vidék fejlesztése nagyon fontos. Örömét fejezte ki, hogy az Interreg program lehetőséget ad az itt élőknek, hogy a térség természeti, gasztronómiai értékeit közkinccsé tegyék. A rendezvényre eljött Marton Ferenc megyei közgyűlési alelnök is, aki Rákóczi példájának, az egykori győztes kurucok emlékének fontosságát hangsúlyozta.

A programban résztvevő Szentgotthárd és Térsége Turisztikai Egyesület által szervezett Kuruc Nap a két nép közös történelmét tette ismertebbé a nyilvánosság számára.

Fotó: Kóbor Szonja

Szerző: Treiber Mária
Képek