Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
XI. évfolyam 6. szám
Kiemelt hírek

Szobrot avattak a Várkertben, megnyitották a nemzetközi művésztelep kiállítását

Szobrot avattak a Várkertben, megnyitották a nemzetközi művésztelep kiállítását
2019. november 29. péntek, 10:06

Szentgotthárdon augusztusban rendezték a 18. Szentgotthárdi Nemzetközi Művésztelepet, az alkotásokat november 15-én mutatták be a Szlovén Kulturális és Információs Központ kiállító-termében. A kiállítás megnyitása előtt, a Várkertben leleplezték Robert Jurak: Rabarica (rábai ragadozóhalnak lehet fordítani) című szobrát, amit nyáron készített a művésztelepen.

A Várkertben kialakított dísztó partján kapott helyet a szlovén művész fémből készült szobra, amely halat formáz. Huszár Gábor polgármester köszöntötte a megjelenteket, köztük Metka Lajnšček asszonyt, a Szlovén Köztársaság szentgotthárdi főkonzulját, Bojnec Tadejt, a Határontúli Szlovének Hivatalának titkárát, a művésztelep alkotóit, köztük Robert Jurak szobrászművészt és a szponzorokat, Kollár Csabát és Racker Balázst.

A polgármester elmondta, különös alkalom adódott, hiszen a nyáron készült szobor mellett még két másik alkotás – Pál Zoltán Munkácsy-díjas szobrászművész két, 20 évvel korábban alkotott kőszobra – is helyet kapott a tónál. Kollár Csaba (akkori alpolgármester) már 20 évvel ezelőtt javasolta a várkerti elhelyezését, azonban az akkori testület, nem tudott kiegyezni a helyszín megválasztásában.

A fémből készült, halat ábrázoló szobrot a polgármester és a főkonzul leleplezte le a szobrászművész társaságában. A polgármester hangsúlyozta, a felújított Várkertben még több értékes alkotást is el szeretnének helyezni, Szentgotthárd elkötelezett a művészet pártolásával.

A Magyarországi Szlovének Szövetsége augusztusban már 18. alkalommal rendezte meg az alkotótábort a helyi önkormányzat és szponzorok közreműködésével. A szlovén, magyar, horvát, ausztriai és romániai alkotók műveit mindig ősszel tárják a nagyközönség elé.

A Szlovén Kulturális és Információs Központban Hirnök József, a szlovén szövetség elnök-helyettese köszöntötte a művészeket és a vendégeket. Huszár Gábor köszönetet mondott Racker Balázsnak (a Rabacsa Kft. ügyvezetője) és Kollár Csabának (a Kollstein Kft. ügyvezetője) támogatásáért. Ahhoz, hogy a művésztelepen érzésekkel teli alkotások születhessenek, hozzájárul az a páratlanul jó légkör, amiről a festmények mellett kiállított fotók is tanúskodnak, ezeket munka közben készítették a művészekről. A műalkotásokat Anamarija Stibilj Sajn művészettörténész méltatta. Kiemelte: a hármas határ menti településen a művésztelep különböző korosztályú, más-más képzőművészeti stílust képviselő művészeket köt össze, magas művészeti színvonalon alkotnak.

Metka Lajnšček főkonzul elmondta, megtiszteltetésnek érzi, hogy megnyithatja a 18. Szentgotthárdi Nemzetközi Művésztelep alkotásainak kiállítását. A Rába-vidék ihletet is ad a művészeknek, a kulturális sokszínűség vonzását hozza. Elismerését fejezte ki Gerics Ferencnek (a nemzetközi művésztelep szakmai irányítójának) és Hirnök Józsefnek (a Magyarországi Szlovének Szövetsége alelnökének), valamint a szentgotthárdi önkormányzatnak, hogy immár a 18. alkalommal megszervezték a művésztelepet.

Fotó: Holecz Károly | Bana Ferenc

Szerző: Treiber Mária
Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal