Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
XI. évfolyam 5. szám
Kiemelt hírek

Újabb pályázati fejlesztések Szentgotthárdon

Újabb pályázati fejlesztések Szentgotthárdon
2019. szeptember 25. szerda, 18:26

Megújul a kerthelyiség, fejlesztik a mozit, építik az időutazó múzeumot, kicserélik a kolostorépület ablakait, kültéri fitnesz parkot létesítenek, helytörténeti programsorozatot valósítanak meg – tovább folytatódnak a pályázati fejlesztések.

„Újabb pályázati fejlesztések Szentgotthárdon” címmel tartott sajtótájékoztatót Huszár Gábor polgármester a megvalósítás előtt vagy elbírálás alatt álló pályázati projektekről. Elmondta, megújul a kerthelyiség, fejlesztik a mozit, építik az időutazó múzeumot, kicserélik a kolostorépület ablakait, kültéri fitnesz parkot létesítenek, illetve helytörténeti programsorozatot valósítanak meg. Pályázatot állítottak össze továbbá a bölcsőde bővítésére és felújítására, a Hársas-tó környezetének fejlesztésére, klímastratégiai intézkedésekre és a belváros fásítására, a színház fejlesztésére és az idősbarát szolgáltatások korszerűsítésére. A Kézilabda Klub sportcsarnok beruházása is kimozdult a holtpontról, állami és TAO támogatásból indulnak a befejezési-kivitelezési munkálatok. Az egyes projektekről az alábbiakban olvashatnak bővebben.

MEGÚJUL A RÉGI KERTHELYISÉG

A LEADER „Élhető Vidékért”, VP6-19.2.1-7-1 kódszámú felhívás keretében támogatást nyert az a pályázat, amelyet Szentgotthárd Város Önkormányzata az egykori, Kossuth úti Művelődési Ház udvarának régi kerthelyiséghez hasonló módon történő felújítására nyújtott be. Nem csak a településképet javítja majd a beruházás, de az egykori kerthelyiség hangulatának visszaidézésén túl szabadtéri kulturális események is helyszíne lesz a felújított tér: a tervek szerint koncerteknek, irodalmi műsoroknak, egyéb közösségi programoknak, illetve szabadtéri időszakos kiállításoknak is otthona lesz a kerthelyiség. A közel 20 millió forintból, jövő nyárig megvalósuló fejlesztés 25%-át biztosítja önrészként az Önkormányzat.

ELNYERT PÁLYÁZAT A KOLOSTOR ABLAKAINAK CSERÉJÉRE

A helyi önkormányzatokért felelős miniszter által az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására meghirdetett felhívásra nyújtott be sikerrel pályázatot az Önkormányzat. A ciszterek által az 1740-es években épített kolostor ablakait az időjárás és az évszázadok igencsak kikezdték, mára már nagyon rossz állapotban vannak. Az épület keleti homlokzatán és délkeleti sarkán található ablakok felújítása valósul meg az elnyert támogatásból. Nem csupán az itt található irodahelyiségek, de a refektórium és az emeleti tanácsterem nagyobb ablakainak felújítása is megvalósul, az ablakrácsok és spaletták felújítására is kiterjedően. A már támogatási okirattal rendelkező projekt keretében a felújításhoz szükséges tervek már elkészültek, sőt, az örökségvédelmi engedély is már rendelkezésre áll. Az ablakok gyártása jövő év elején megkezdődhet, és így nyárig bezárólag megvalósulhat akár a teljes fejlesztés. A projekt költségvetése 22.115.404,- Ft, ebből az Önkormányzat 50%-ot, azaz 11.182.702,- forintot biztosít önrészként.

IDŐUTAZÓ MÚZEUM KIALAKÍTÁSA AZ EGYKORI CISZTER UDVARHÁZBÓL

Az Önkormányzat 2017-ben nyújtotta be az „Interaktív IDŐutazó Múzeum Szentgotthárdon – IDŐM Szentgotthárdon” pályázati projektjét a „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” című, TOP-1.2.1-16 kódszámú felhívásra. Célja Szentgotthárdon létrehozni egy országosan is egyedülálló élmény-múzeumot, amely a város központjában, a ciszter templom és kolostor közvetlen szomszédságában álló több mint 200 éves épületben, az egykori ciszter udvarházban kap majd helyet. A támogatásból megvalósuló építészeti felújítás eredményeképpen egy modern, háromszintes épület ad majd otthont a város történelmét rendhagyó módon bemutató produkciónak, amelynek lényege az interaktivitás, élményszerzés és a szórakoztatva tanítás. A tavaly

év végén aláírt támogatási szerződést követően az épület kialakításának engedélyes és kiviteli tervdokumentációja el is készült, megkapta az építési engedélyt is, párhuzamosan pedig zajlik a rendhagyó kiállítás kialakításának előkészítése is. Az összesen 280 millió forintos beruházás eredményeképpen létrejövő látványosság várhatóan 2020. második felében nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt.

MOZI NÉZŐTÉRI AJTÓK CSERÉJE ÉS FILMKLUB TÁMOGATÁSA

Az évi 22 ezer fő néző felett teljesítő Csákányi László Filmszínház épületének nyílászáró cseréire benyújtott önkormányzati projekt is támogatásban részesült. A VP6-19.2.1.-68-3-17 kódszám alatt futó LEADER támogatásból három darab ajtó csere valósul meg hamarosan a szentgotthárdi moziban: a nézőteret és az előteret elválasztó kétszárnyú bejárati ajtó, valamint a nézőtérről a Rába irányába nyíló, kettő kétszárnyú kijárati ajtó cseréje. Az ajtócseréken túl még a helyi filmklub számára nyújt támogatást a pályázat tematikus filmek beszerzéséhez. A projekt 2.828.700,- Ft összköltségvetés mellett valósul meg, ebből 707.175,- forintot az Önkormányzat biztosít.

HELYTÖRTÉNETI PROGRAMSOROZAT VALÓSUL MEG

Önkormányzatunk - a Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeum és a Honismereti Klub előkészítésében - pályázatot nyújtott be az Agrárminisztérium 2019. évi, a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására kiírt pályázati felhívására és 3 millió forint támogatásban részesült. A támogatásból Széll Kálmán életét bemutató könyvet ad ki az Önkormányzat 2019 októberében, valamint a Települési Értéktár népszerűsítése érdekében egy 2020 áprilisig tartó rendezvénysorozat valósul meg: kiállítással, előadásokkal, helytörténeti sétával, városi kaland- és GPS-túrával, vetélkedő-sorozattal, gyalogtúrával, rajzpályázattal.

KÜLTÉRI FITNESZ SPORTPARK KIALAKÍTÁSA

Egyre népszerűbbek a köztéri fitneszparkok, hiszen használatuk térítésmentes és a zárt konditerem helyett a szabad levegőn végezhetők a gyakorlatok. A „Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Program” keretében nyert nemrég pályázatot az Önkormányzat, ennek köszönhetően hamarosan Szentgotthárdon is kialakítanak egy hasonló kültéri fitnesz parkot a városi sporttelepen, a műfüves pálya mellett.

LENDVA ÉS SZENTGOTTHÁRD MÉZESKALÁCSBÓL

A Bethlen Gábor Alap felhívására a Szentgotthárd alapító tagságával működő MURABA Európai Területi Társulás nyújtott be sikerrel pályázatot. A projekt keretében Szentgotthárd és Lendva városokat egy közös, mézeskalácsból készülő terepasztalon mutatjuk be az adventi időszakban. A települések épületeinek elkészítésére felkérjük a két város intézményeit, munkahelyeit, családjait, civil szervezeteit, illetve a környékbeli településeket is meghívjuk a részvételre. A hagyományteremtő szándékkal induló projekt fő célja a lakosok együttműködésének erősítése és közelebb hozása egymáshoz és a határ túloldalán élőkhöz.

A BÖLCSŐDE BŐVÍTÉSE ÉS FEJLESZTÉSE

Az Önkormányzat pályázatot állított össze a „Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése” című, TOP-1.4.1-19 kódszámú felhívás kapcsán, vele új férőhelyek kialakítását célozza a SZEOB Tótágas Bölcsődéjében. Az új csoportszobát a most tornaszobaként használt helyiségben tervezik létrehozni.

Az új tornaszoba kialakítása hozzáépítéssel történne, az épület nyugati irányú bővítésével: itt tornaszoba, játéktároló, sószoba is helyet kapna. Mindezeken túl babakocsi és gyermek kerékpár tároló, a játszóudvari bejáratnál gyermek WC és kézmosó, illetve egy baba-mama szoba kialakítása is megvalósulna. Árnyékolókat is szerelnének a csoportszobák ablakaira, tűzjelző rendszert is kiépítenének, a játszóudvar fejlesztésén túl pedig egészen a főbejáratig térkövezést terveznek. A meglévő gépkocsi parkolóhelyek bővítése is szerepel a projektben: 14 db új férőhellyel terveznek a főbejárati kapun belül. A parkolótér kettős lehatárolásával biztosítható (kapu és sorompó között), hogy ezek az új helyek az általános városi személygépkocsi parkoló rendszertől elkülöníthetők legyenek és kizárólag az intézmény forgalmát szolgálják majd a reggeli és délutáni órákban. Az így összeálló fejlesztés – pozitív elbírálás esetén - mindösszesen több mint 153,5 millió forint költségvetéssel valósulhat meg. A pályázat benyújtását a térség települési önkormányzatait tömörítő Szentgotthárd és Térsége Önkormányzati Társulási Tanács is támogatta.

A HÁRSAS-TÓ KÖRNYEZETÉNEK FEJLESZTÉSE

Az előzetes egyeztetések és Szentgotthárd Város Önkormányzatának támogató döntése alapján a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége horgászturisztikai pályázatot nyújt be - több vasi helyszín mellett - a Hársas-tó fejlesztésére. A „TOP-1.2.1-15 - Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” című felhívás keretében megújulhat a tó környezete: új zsindelytetős és támlás padok kihelyezése, ehhez kapcsolódó tereprendezés, terület előkészítés, illetve a tó környéki kavicsos sétány teljes felújítása is a tervek között szerepel. A meglévő játszótéri elemeket kiegészítenék egy rönkfából készült toronnyal, ahhoz kapcsolódó csúszdával és kétállású hintával, a homokozó fölé pedig napvitorlát helyeznének el. Mozgáskorlátozott horgászstég, fedett kerékpár tároló, valamint újabb tűzrakóhelyek és hulladéktárolók is részei a projekt költségvetésének. A több mint 40 millió forintos pályázat legnagyobb eleme a strand villamos energia ellátásának kiépítése 840 fm hosszúságú földkábel lefektetésével. A szentgotthárdi képviselő-testület támogatta a projekt benyújtását, az engedélyeztetéshez szükséges előfinanszírozást saját forrásból biztosítja.

ÉGHAJLATVÁLTOZÁSSAL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEK A TÉRSÉGBEN

Az Interreg SI-HU Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program keretében Szentgotthárd és Lendva Város Önkormányzata a muraszombati PRAK TV AS céggel konzorciumban pályázatot nyújtott be azzal a céllal, hogy a magyar-szlovén határ menti régióban szorosabbra vonja az intézményi együttműködést az éghajlatváltozás okozta negatív környezeti hatásokra való felkészülés terén. Kedvező elbírálás esetén a klímaváltozás elleni védekezésben érintett szakterületek (mezőgazdaság, vízügy, egészségügy, lakhatási viszonyok, energetika, városi infrastruktúra, területrendezés, gazdaság, természetvédelem, stb.) helyi képviselőinek bevonásával helyzetelemzés, közös stratégia és helyi akciótervek készülnek, illetve képzési program valósul meg Muravidék, illetve Vas megye önkormányzati tisztviselői számára. A két város ezen túlmenően egy-egy konkrét klímavédelmi intézkedés megvalósítását is tervezi: Szentgotthárd a belváros zöld folyosóját bővítené a projekt keretében egy 500 méteres szakasz fásításával, mintegy 6,5 millió Ft értékben.

FOLYTATÓDHAT A SZÍNHÁZ FEJLESZTÉSE

Az „Élhető Vidékért - Települések közösségi célú fejlesztése”, VP6-19.2.1.-68-3-17 kódszámú pályázati felhívás keretében a Pannon Kapu Kulturális Egyesülettel együttműködve pályázatot nyújtunk be a szentgotthárdi színház fejlesztésére is. Pozitív elbírálás esetén a színház alsó szintjén lévő két művész-öltözőjének és a hozzá tartozó vizesblokknak a felújítása, valamint az elavult színházi hang- és fénytechnikai eszközök (multimédiás lejátszó, ledes fejgép, 2 db 900 W-os aktív hangfal és 2 db 1000 W-os aktív mélynyomó) beszerzése történik meg. A több mint 6 millió forint összköltségvetéshez a tulajdonos Önkormányzat 1.250.000,- forinttal járulna hozzá.

IDŐSBARÁT FEJLESZTÉSEK A TÉRSÉGBEN

„MOTIVAGE” címmel a MURABA Európai Területi Társulás nyújtott be pályázatot az INTERREG Szlovénia-Magyarország együttműködési program keretében. A projekt átfogó célja egy határon átnyúló idősbarát régió fejlesztése Lendva és Szentgotthárd térségének időskorúakkal foglalkozó szervezetei között, hosszú távú együttműködés kialakításán keresztül. Az együttműködés elősegíti az idősebb korosztályok egészségmegőrzését, önálló életvitelét és aktív társadalmi szerepvállalását. A projekt specifikus céljai: idősbarát közszolgáltatások stratégiai kereteinek kialakítása; egészségügyi prevenciós és otthoni segítségnyújtási szolgáltatások biztosítása; időskorúak aktív társadalmi és gazdasági szerepvállalásának növelése. Szentgotthárd és térsége szempontjából kiemelkedően fontos projektelem a Városi Gondozási Központ által működtetett jelzőrendszeres házi segítségnyújtás több mint 13 éves készülékeinek új, kétirányú kommunikációra is alkalmas karórákra történő cseréje, melyek már követni is tudják az ellátott egészségi állapotát. Pozitív elbírálás esetén 2020 márciusától egészen 2022 szeptemberéig tartó megvalósítási időszakról beszélhetünk, 338.960 euró teljes projekt költségvetéssel.

IDŐSBARÁT ÖNKORMÁNYZAT PÁLYÁZAT

Az emberi erőforrások minisztere és a belügyminiszter közös pályázati felhívásán is indult az Önkormányzat a 2019. évi Idősbarát Önkormányzat Díj elnyerésére. A Szentgotthárdi Idősügyi Tanács, a Szentgotthárdi Nyugdíjas Egyesület, a Nyugdíjas Pedagógusok és Barátaik Egyesület és a Városi Gondozási Központ által is támogatott pályázat kedvező elbírálása esetén a díjjal járó 1 millió forintot egyrészt idősekkel foglalkozó helyi civil szervezetek támogatására, másrészt a 2020-ban 50 éves Városi Gondozási Központ intézmény szakmai konferencia szerezésének finanszírozására fordítaná az Önkormányzat.

INDULNAK A SPORTCSARNOK BEFEJEZŐ MUNKÁLATAI

Hosszas önkormányzati előkészítő munka eredményeképpen a 2014-ben félbeszakadt Szentgotthárdi Kézilabda Klub sportcsarnok beruházás ügye kimozdulhat a holtpontjáról. Az Önkormányzat - az 1004/2019. (I.18.) Korm. határozatban meghatározottak szerint az államtól e célra kapott - 149 millió Ft-ot vissza nem térítendő támogatásként átadja a Szentgotthárdi Kézilabda Klub számára azzal, hogy azt a Klub kizárólag a szentgotthárdi sportcsarnok befejezéséhez használhatja fel. A támogatás utalásának feltétele, hogy a kivitelezés megvalósítása és a támogatási összeg felhasználása kizárólag mindenre kiterjedő önkormányzati kontroll mellett valósulhat meg úgy, hogy az átutalás ténylegesen a számlák megjelenésének ütemében történik majd. A Belügyminisztérium támogatása, valamint a zárolt társasági adó lehívása együttesen fedezi a befejezési munkálatokat. Már javában folynak a tervezési-műszaki előkészítő munkálatok, igazságügyi szakértői véleménnyel rendelkezünk, illetve a Katasztrófavédelmi Kirendeltség és tűzvédelmi szakhatóság bevonásával már azon dolgozunk, hogy az épület mihamarabb rendelkezzen jogerős fennmaradási és továbbépítési engedéllyel, ezt követően pedig indulnak is a befejezési-kivitelezési munkálatok.

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal