Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
XI. évfolyam 6. szám
Kiemelt hírek

Ütemezetten haladnak a munkálatok – a nyár végéig új sétányok is épülnek a Rába-parton

Ütemezetten haladnak a munkálatok – a nyár végéig új sétányok is épülnek a Rába-parton
2021. február 17. szerda, 15:42

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság koordinációjában zajlik a térség árvízvédelmének kiépítését célzó „Rába-völgy" projekt (KEHOP-1.4.0-15-2016-00018). Az Európai Unió támogatásával megvalósuló projekt legfőbb célja, hogy komplex árvízvédelmi fejlesztésekkel javuljon a Rába völgyében élők és az ott található javaik árvízvédelmi biztonsága.

A beruházás szentgotthárdi árvízvédelmi szakaszát érintő kiviteli munkái:

- a Rába bal parti árvízvédelmi mű fejlesztése meder- és partbiztosítás kiépítésével a Lapincs torkolat és a duzzasztómű közötti szakaszon (földmű- és támfalfejlesztés mintegy 740 m)

- Lapincs jobb part töltésfejlesztése a Lapincs torkolattól a Május 1. úti hídig (földműfejlesztés ~ 180 m)

- Rába jobb parti töltés fejlesztése közvetlenül a duzzasztómű alatti szakaszon (földműfejlesztés ~ 110 m)

- a Rába bal és jobb parti töltésében lévő csőzsilip rekonstrukciója

- a Rába jobb parton lévő japán keserűfű irtása, vegyszeres kezelése a Lapincs torkolattól a Hunyadi u. híd környezetéig

- vízrajzi észlelő hálózat fejlesztése: hídra szerelhető radaros távmérő és vízszintregisztráló eszközök telepítése

- gátőrház felújítása (Szentgotthárd, István király u. 17.).

Projekt jelenlegi állása:

A volt kaszagyári terület mentén, illetve a Hunyadi úti híd és a duzzasztómű közötti szakaszon a vasbeton támfal előkészítő és szerkezetépítési munkái zajlanak. A Rába bal partján a volt kaszagyár előtti részen 207 m hosszon a támfalas szakasz szerkezetépítési munkái elkészültek, a régi támfalat ezen a szakaszon elbontották, mely a munkák előrehaladásával párhuzamosan folytatódik.

Az ipari kémény felső ~4 m-es szakasza a tartószerkezeti szakértői vélemény alapján eltávolításra kerül, mely növeli a kémény állékonysági biztonságát. A tervezett védmű adott pontja egyedi műszaki megoldással épül ki az ipari kémény környezetében, de magát az építményt az árvízvédelmi fejlesztés nem érinti. A támfalépítés mellett a Rába jobb parti, a gát környezetében lévő 110 méter hosszúságú védműjének töltésfejlesztése is folyamatban van (töltésmagasítás, vízoldali betonba rakott terméskő rézsűburkolat kialakítása).

Az István király u. 17. szám alatt lévő gátőrház felújítása az utolsó fázisába lépett, jelenleg kisebb javítási munkákat végez a vállalkozó. Megvalósult vízrajzi fejlesztések során vízszintmérő radar szenzoros állomások kerültek telepítésre, többek között a Lapincs árapasztó vápa közúti hídján, mely a hidrológiai előrejelzéseket teszi hatékonyabbá. A fejlesztéseknek köszönhetően jelentősen javul a település árvízbiztonsága. Az elsődleges árvízvédelmi szempontok mellett, a beruházás hozzájárul egy modern településkép kialakításához a duzzasztóműtől egészen a Lapincs torkolatáig.

A fejlesztés hozzájárul a vízközeli élmények növeléséhez is, hiszen a kivitelezéssel érintett, fentiekben részletezett töltés szakaszokon új sétányok is épülnek, így ezt követően a Rába-folyó ezen szakaszai a gyalogosok számára is könnyen megközelíthetővé válnak.  

A projekt fizikai befejezése várhatóan 2021. augusztus 31.

 

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal | NYUDIVIZIG
Képek