Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 3. szám
Városunk

Kistérségünk

Forrás: Szentgotthárd és Térsége Turisztikai Egyesület

www.helloszentgotthard.hu

 

 

 

 

Alsószölnök

Alsószölnök

Alsószölnök Vas megyében, Szentgotthárdtól hét kilométerre, az osztrák határ mentén fekszik. Szlovének, németek, magyarok és cigányok lakják. Itt lép a Rába Ausztriából Magyarországra. Alsószölnöknél ömlik a folyóba a szlovéniai Trdkovo településen eredő, Felsőszölnököt és Alsószölnököt átszelő Szölnöki patak.

Apátistvánfalva

Apátistvánfalva

Községünk Vas Megyében, annak is legnyugatibb csücskében, a szlovén-osztrák-magyar hármashatár közelében található. Legegyszerűbb megközelítése a 8-as számú főúttól Szentgotthárd városán keresztül történhet két irányban is: megközelíthető Máriaújfalu irányában, ahol már menet közben megcsodálhatják a kedves turisták az erdő övezte szépséges Hársas tavat, valamint egy kissé rövidebb hegyi útvonalon, a Kétvölgy községet jelző közlekedési táblát követve is.

Csörötnek

Csörötnek

A Rába-völgy szívében, termékeny mezőkkel, dúsfüvű rétekkel, szelíd dombokon nyugalmat sugárzó erdőkkel, csörgedező patakokkal ékesített tájon, a vadregényes partjait szaggató Rába folyó két oldalán található Csörötnek. Hagyományai, szokásai és nyelve alapján sokan az Őrséghez sorolják, de szorosabban az ún. Rába-vidék egyik meghatározó települése.

Felsőszölnök

Felsőszölnök

Magyarország legnyugatibb települése Vas megyében, Szentgotthárdtól 14 kilométerre, a magyar–szlovén–osztrák határ és kultúrák találkozási pontjánál fekszik. A domborzati viszonyok és a növénytakaró alapján a táj magashegységi jellegű, az Őrségi Nemzeti Park része. A Szentgotthárd környéki szlovén falvak plébánosainak állít emléket a régi paplakban lévő „A szlovén plébániák történetéből” című állandó kiállítás.

Gasztony

Gasztony

A Rába völgyében fekvő község nevét a kisnemesi Gasztony testvérektől kapta. Előzőleg Kövesszarmnak hívták, és Magyarország akkori nyugati határán az ún. gyepű őreinek szálláshelye volt. A falu híres szülötte Széll Kálmán, akit 1875-ben az ország pénzügyminiszterének, később pedig miniszterelnökének választottak.

 

Kétvölgy

Kétvölgy

Kétvölgy közvetlenül a szlovén határ mellett elhelyezkedő kis szlovén nemzetiségi falu. A település a szlovén és osztrák határ közé ékelődő szlovén Rába-vidékhez tartozik, amely az ország egyik legértékesebb természeti területe és az Őrségi Nemzeti Park része. Aki Kétvölgy szépségét, igazi értékeit meg akarja ismerni, annak érdemes végigjárnia a településen lévő réti orchideák tanösvény állomásait (zsúpfedeles ház, kaszáló-, illetve láprétek élővilága, szoknyás harangláb).

 

Magyarlak

Magyarlak

Magyarlak község a Rába völgyének déli oldalán, Szentgotthárd város keleti szomszédjaként, szép természeti környezetben fekszik az Őrségi Nemzeti Park szélén. A falut északról a Rába folyó, délről az Alpok egyik utolsó dombvonulata fogja közre. A Rába vadvízi világa régi kedvence a vízitúrázóknak, akik a faluból, vagy annak környékéről indítanak hosszabb-rövidebb vízitúrákat.

 

 

Nemesmedves

Nemesmedves

Vas Megye legkisebb települése az országhatáron fekszik, az Alpokalja közepesen tagolt, teraszos dombsági területének déli részén. A II. világháború végén a település közvetlen környékén hagyták el a német csapatok hazánkat. A „felszabadulás” emlékére 1985-ben mementóként egy szovjet T34-es harckocsit állítottak talapzatra.

 

 

Orfalu

Orfalu

Magyarország nyugati régiójában, a magyar-szlovén határ mentén fekszik Orfalu, a legkisebb szlovének lakta település, amelynek első okleveles említése 1538-ból származik. Magyarországi viszonylatban a Fekete-tó és a hozzá hasonló szigetszerűen előforduló tőzegmohás lápok flóra-fejlődéstörténeti kuriózumnak számítanak.

 

Rábagyarmat

Rábagyarmat

Rábagyarmat mai területe már az őskorban is lakott hely volt. A honfoglalás után a nyugati gyepű egyik katonai őrhelye létesült a Rábától délre húzódó dombokon.

Rátót

Rátót

Rátót község a Rába folyó bal partján található. Határait délről a Lahn-patak mossa, északról a 8-as főút övezi. Legjelentősebb építménye a Széll Kálmán kastély, mely műemlék épület. A falu patak melletti részén helyezkedik el az Aradi park, ahol a hagyomány szerint Deák Ferenc, a haza bölcse egyik itt tartózkodása alkalmával tizenhárom tölgyfát ültetett el az aradi vértanúk emlékére.

Rönök

Rönök

A település természet-földrajzilag a Vasi dombsághoz tartozik, a dombvidék Rába völgyére néző peremén terül el. A községen halad át a 8-as számú főút (E66), a település mellett pedig a „Berekben” a Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal, amelynek rönöki megállóját a közelmúltban korszerűsítették és felújították.

Szakonyfalu

Szakonyfalu

Szakonyfalu község Szentgotthárdtól délnyugatra fekszik kb. 7 km-re. A községet már az 1350-es évben egy oklevél jegyzi Zakonyfolva néven. A Római Katolikus Templomot – amely a település egyik legjelentősebb látványossága – 1922-ben emelték az Amerikába szakadt szakonyfalusiak áldozatkészségéből.

Vasszentmihály

Vasszentmihály

Vasszentmihály a Vörös- és a Lahn-patak találkozásánál fekvő község, amely a Rába-völgy nyugati részében található. Lakóinak száma 360 fő. A községbe betérőknek a XVIII-XIX. század fordulóján épült római katolikus templom jelent látnivalót.