Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 4. szám
Városunk

A barokk épületegyüttes

A barokk épületegyüttes

A Nagyboldogasszony templom 1748-1779 között épült Franz Anton Pilgram tervei alapján, letisztult barokk stílusban. A templom alapkövét 1748. augusztus 14-én tették le, de az építkezés olyan gyorsan haladt, hogy a munka befejezése előtt, már 1764-ben – a szentgotthárdi csata 100. évfordulója alkalmából – sor kerülhetett a templom megáldására, amelyet az időközben elhunyt Robert Leeb apát utóda, Fritz Alberik apát végzett. Az ünnepélyes felszentelést Szily János, Szombathely első püspöke végezte 1779. március 16-án. Freskói közül kiemelkedik a keresztény seregeknek a törökök feletti, szentgotthárdi győzelmét ábrázoló alkotás, amely Dorffmeister István alkotása. A főoltár és valamennyi mellékoltár festője Matthias Gusner, laikus fráter volt, a templom szobrait pedig Jozef Schnitzer készítette.  A dúsan díszített, húsz ülőhelyes kórust, a nemes vonalú padokat és a sekrestye öltözőszekrényeit Kaspar Schrezenmayer laikus fráter faragta közel 40 éven át. A templom tornyában található Nyugat-Magyarország legnagyobb harangja, amely közel 40 mázsás. Kovácsoltvas kapuja 1791-ből való.

A kolostorépület - amely ma a városháza épülete - alapkövét 1740-ben tették le, szobáit már 1746-ban birtokba vették a ciszter rend tagjai. Franz Anton Pilgram tervei alapján eredetileg tükörszimmetrikus épület lett volna, tehát a templom északi oldalán is helyett kapott volna egy kolostorszárny. Az elképzelés nem valósult meg, ugyanis az építkezés közben elfogyott a pénz, így csak a déli szárny készülhetett el.

A Hivatal nyitvatartási idejében a kolostorépület közösségi helyiségei megtekinthetőek, igény szerint épületvezetéssel.

Előzetese egyeztetés telefonon: +36-94-553-044, vagy e-mailben: titkarsag@szentgotthard.hu, vagy személyesen: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal, I. emelet, 22. iroda.