Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 5. szám
Turizmus

Kolostorépület

Kolostorépület

A Szentgotthárdra érkező ciszterek először lakhelyük, a kolostor építésébe kezdtek 1740-ben. A terveket szintén Franz Anton Pilgram készítette. Először a déli szárny megépítéséhez fogtak hozzá, amelybe a szerzetesek 1746-ban már beköltözhettek. A kolostor mai része 1750 körül készült el teljesen, ám a templom körül szimmetrikusra tervezett északi rész már nem valósult meg.

Ma a városháza foglalja el a ciszterek szobáit. A titkársági irodából nyílik az egykori apáti fogadószoba, ahol Dorfmeister István jelentős barokk festő pannóinak digitális másolatai láthatók, ugyanis az eredeti képek 1951-ben a Magyar Nemzeti Galériába kerültek. Szintén a kolostor emeletén találjuk eredeti formájában a társalgót, amely a vendégek méltó fogadására készült. Az elmúlt évtizedekben házasságkötő teremnek használták, az utóbbi években pedig a testületi ülések színhelye lett. A közelmúltban kerültek vissza a terem falaira Matthias Gusner festményeinek másolatai, amelyeknek eredetijei a Bécs melletti heiligenkreuzi ciszter kolostorban találhatók. A társalgó terme mögött helyezkedik el a könyvtár. Gyönyörű szekrényeit Kaspar Schrezenmayer asztalos fráter készítette, mennyezetét pedig szintén Matthias Gusner festménye díszíti. A földszinten található az ebédlő, vagy más néven refektórium. Napjainkban házasságkötő teremként, illetve kiváló akusztikájának köszönhetően koncertteremként is használják. Lenyűgöző mennyezeti festménye szintén Matthias Gusner munkája.

A Hivatal nyitvatartási idejében a kolostorépület közösségi helyiségei megtekinthetőek, igény szerint épületvezetéssel. Ezen túlmenően az érdeklődők kipróbálhatják a "Kaland a kolostorban" elnevezésű interaktív játékot, amelynek keretében egy tablet segítségével és feladványok megoldásával járhatják végig az épületet és szerezhetnek ismereteket. 

Előzetes egyeztetés telefonon: +36-94-553-044, vagy e-mailben: titkarsag@szentgotthard.hu, vagy személyesen: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal, I. emelet, 22. iroda.