Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 3. szám
Programok

Brenner János boldoggá avatása - Szentgotthárdi program

Brenner János boldoggá avatása - Szentgotthárdi program
2018. május 01. kedd, 18:00

Brenner Jánost, a 60 éve meggyilkolt rábakethelyi káplánt 2018. május 1-jén, Szombathelyen avatják boldoggá. A szombathelyi ceremóniát és programot követően Szentgotthárdon a rábatkethelyi kápolnától zarándoklat indul a zsidai Brenner-kápolnához. 

Brenner János boldoggá avatása - Szentgotthárdi programok

Programok 2018. április 30-án:

Brenner János boldoggá avatásához kapcsolódva Szentgotthárd már április 30-án, hétfőn reggeltől várja azokat, akik János atya vértanúságának helyszínére kíváncsiak.

Április 30-án 8:00-tól 20:00-ig nyitva áll a Rábakethelyi Mindenszentek temploma (Szentgotthárd, Felső utca) valamint a Brenner (Jó Pásztor) kápolna (Szentgotthárd Zsida városrészén, az Örökzöld utcából érhető el).

A rábakethlyi templom Szentgotthárd Rábakethely városrészén járművel a Kethelyi úton a Brenner János térig haladva érhető el. A Brenner János tértől gyalogosan lehet felmenni a dombtetőre, ahol a templom található.

A Brenner kápolna elérése: Szentgotthárd központjából Zsida városrész felé haladva (Árpád u. - Rózsa F. u. - Zsidai út - Örökzöld utca dombtetőre felvezető része. A dombtetőre csak gyalogosan lehet felmenni.

A templomot és a kápolnát a Brenner János zarándokút köti össze.

A zarándokút egyúttal 14 állomásból álló keresztút is. A stációkat fa oszlopok és azokon az állomás számát jelző római számok olvashatók. A fehér kavicsos zarándokút a rábakethelyi templomtól indul és a kápolnáig vezet Brenner János utolsó útján, mely úton megtámadták majd meggyilkolták. Hossza kb. 900 méter.

Programok 2018. május 01-én:

08:00-tól: nyitva áll a Rábakethelyi Mindenszentek templom (Szentgotthárd, Felső utca) valamint a Brenner (Jó Pásztor) kápolna (Szentgotthárd, Örökzöld utca)

18:00-tól keresztút a Rábakethelyi templomtól a Brenner kápolnáig a Brenner János zarándokúton. A keresztutat vezeti Dr. Székely János Püspök.

A zarándoklaton részt vevő autóbuszos zarándokok a Kethelyi úton, a Brenner János téren szállnak le és gyalogosan mehetnek fel a templomhoz illetve az onnan induló zarándokúthoz. Az autóbuszok a Kethelyi út végén lévő egykori határőr laktanyá udvarán várakoznak.

A gépkocsikkal érkezők a Kethelyi úton tudnak várakozni. A zarándokok a rábakethelyi templom kerítésénél mobil wc-t találnak. Vizet, ásványvizet, üdítőt, gyertyát, mécsest szintén a templom kerítésénél lévő elárusító helyen tudnak vásárolni.

19:00-tól Ima, szertartás a Brenner kápolnánál.

A csak erre a programra érkezők személygépkocsival és gyalog Szentgotthárd központjából Zsida városrész felé az Árpád u. - Rózsa F. u. - Zsidai út - Örökzöld utca útvonalon közlekedhetnek. A gépkocsival érkezők számára a parkolást a helyszínen biztonsági szolgálat, polgárőrök és önkéntesek segítik. A Brenner kápolnához való feljutás gyalogosan lehetséges. A kápolnánál 19:00 óra előtt zenés együttlét. A kápolna közelében kegytárgyak, gyertyák, mécsesek, üdítő vásárolható, mobil wc-k a közelben találhatók.

Megemlékezés a Brenner János emlékkeresztnél: A program a Brenner emlékkeresztnél folytatódik ami Zsida városrész fő utcáján található azon hely közelében, ahol Brenner János holttestét megtalálták. A kápolnától gyalogosan jutunk el az emlékkeresztig, ahol rövid megemlékezést követően elhelyezhetők gyertyák, mécsesek. Az emlékkereszttől vissza kell menni az Örökzöld utcáig, ahonnan tovább Rábakethely utcáin lehet visszajutni a buszokhoz, gépkocsikhoz. Az autóbuszos zarándokok, illetve a gépkocsikat a Brenner János tér környékén hagyók útját az utak menti villanyoszlopokra kitett égő mécsesek fogják mutatni. A Brenner J. térhez kell visszahívni az autóbuszokat az autóbuszos zarándokoknak azt követően, hogy a csoport tagjai mind odaértek. A buszok csak a hívást követően indulhatnak el a parkoló helyükről. Az út mentén nem tudnak az utasokra várni, a csoport tagjai minél gyorsabban szálljanak fel a járművekre. A közlekedést önkéntesek és polgárőrök segítik. Különösen az indulás során mindenkitől a zarándokoktól megszokott megértést és türelmet kérik a szervezők:

 

Brenner János Emlékhely Alapítvány Szentgotthárd

Nagyboldogasszony Plébánia Szentgotthárd

Pannon Kapu Kulturális Egyesület Szentgotthárd

Szentgotthárd Város Önkormányzata

 

Hasznos linkek:

https://brennerjanos.hu/

http://www.kemesze.org/

Program kezdete: 2018. május 01. kedd, 18:00
Program vége: 2018. május 01. kedd, 22:00
Helyszín: Rábakethelyi katolikus templom / Brenner-kápolna