Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 4. szám
Városunk

Régiónkról

A szentgotthárdi kistérség a Dunántúl igazi ékköve. Központját, Szentgotthárdot, Magyarország legnyugatibb városát különleges földrajzi helyzete festői szépségű természeti környezettel, gazdag történelme pedig gyönyörű építészeti remekművekkel ajándékozta meg.

A hármashatár városaként is ismert települést néhány kilométer választja csak el Ausztriától és Szlovéniától. A három nemzet szoros együttélése kulturális és turisztikai téren is megfigyelhető, így az ide érkezők igazán különleges élményekkel gazdagodhatnak.

A magával ragadó természeti környezet, a békességet árasztó fürdő és kirándulóhelyek, a gyógynövényekben gazdag rétek és a hűvös erdők ölelésében fekvő térség a turisták minden igényét kielégíti, hiszen az aktív pihenésre és a kikapcsolódásra vágyók számára is rengeteg lehetőséget kínál. 

Szentgotthárdi kistérség

A szentgotthárdi kistérség földrajzi adottságainak és történelmi emlékeinek köszönhetően egy igazi gyöngyszem Magyarország legnyugatibb csücskében, mi több, ez a vidék ad otthont az ország leggazdagabb lepkefaunájának. A hűvös erdők, gyógynövényekben gazdag rétek ölelésében fekvő terület kiváló lehetőségeket nyújt mind a kikapcsolódni vágyóknak, mind az aktív pihenés szerelmeseinek.

A hangulatos kis falvak, települések valódi vidéki élményben részesítik az ide látogatókat. Helytörténeti emlékek, a múlt darabkái, építészeti kincsek, autentikus ízek és színes programok várják mindazokat, akik a szentgotthárdi kistérséget választják úti célként.

A nyugalmat és békességet árasztó Hársas-tó remek kirándulóhely, a horgászok és a vízi sportok kedvelői számára pedig a számos kistérségi települést érintő Rába, mint az ország egyetlen igazán vadvízi evezésre alkalmas folyója nyújt lehetőséget a kikapcsolódásra.  

Fedezze fel a szentgotthárdi kistérséget!

A szentgotthárdi kistérség települései gazdag történelmi múltra tekintenek vissza, így az egyedülálló természeti értékek mellett építészeti és kulturális látnivalókat is kínálnak.

A magyar, osztrák, szlovén határ találkozásánál fekszik az ország legnyugatibb települése, Felsőszölnök. Érdekesség, hogy az országban itt kel fel legkésőbb a nap. A településen található Szlovén Tájház a magyarországi szlovénség történelmi, egyháztörténeti, néprajzi és egyéb kulturális értékeit mutatja be. Felsőszölnökről, a falu központjából indul és a páratlan természeti értékekkel bíró Hampó völgyön keresztül halad a "Hármashatár" tanösvényen, amelyen eljuthatunk egészen a Hármashatár kőig, amely a község legnagyobb látványossága. A Szlovén-vidék Közhasznú Nonprofit Kft. erdei iskolás programokkal, kézműves és gasztronómiai műhelymunkákkal, helyben készült ételekkel és természetesen zamatos gyümölcslevekkel várja minden kedves vendégét. 

A szlovének, németek és magyarok lakta Alsószölnök fő látványossága az 1815-ben, klasszicizáló stílusban épült Nagyboldogasszony Római Katolikus templom. Érdemes felsétálni a templom mögött található dombra, ahonnan egyedülálló kilátás nyílik a Rába folyó völgyére. Az egykori bognármester otthonában kialakított tájház műhelyében a bognár munkáit és eszközeit tekinthetik meg az érdeklődők, a volt lakótérben pedig a hármashatár mellett élők hagyományaival ismerkedhetnek meg.

A Szentgotthárdtól hat kilométerre fekvő Szakonyfalu nagy része már az Őrségi Nemzeti Park kiemelten védett területe. A község látványossága az 1922-ben épült római katolikus templom. A Szakonyfaluból kiinduló "Nyugati pont" tanösvény kellemes kikapcsolódást nyújt.

Rönökön járva feltétlenül ajánlatos betérni az országhatáron, csodálatos természeti környezetben elhelyezkedő, 1904-ben neogótikus stílusban épült Szent Imre templomba. Az erdei tisztáson megbúvó templomról az a hír járta, hogy az ide zarándokoló betegek gyógyulást nyernek.

A Vörös és a Lahn patak találkozásánál elterülő Vasszentmihály községet természeti szépségekben gazdag erdők öveznek, kellemes kirándulási lehetőséget nyújtva az ide látogatóknak.

Nemesmedves Vas megye és az ország egyik legkisebb települése. Érdekes látnivalók a falu főterén található második világháborús német védőállomás maradványai és egy orosz T34-es tank, valamint az ország minden megyéjének emléket állító kopjafa-park és harangláb is.

Gasztony, Széll Kálmán szülőfalujának fő látványossága a késő barokk stílusú templom, amelynek belsejében II. József korabeli török feliratos emlékek találhatók, a szintén barokk stílusú volt Pázmándy-kastély pedig napjainkban a polgármesteri hivatalnak és a kultúrotthonnak ad helyet.

Rátót legnevezetesebb építménye a Széll Kálmán kastély, amely ma egy impozáns kastélyszállónak ad otthont. Parkjában - amely természetvédelmi terület - több ritkaságszámba menő fa és cserje is található. A falu patak melletti részén helyezkedik el az Aradi park, melyről az a hír járja, hogy Deák Ferenc egyik itt tartózkodása alkalmával tizenhárom tölgyfát ültetett el az aradi vértanúk emlékére.

Rábagyarmat legérdekesebb látnivalója a műemléki védelem alatt álló füstöskonyhás lakóház, valamint a Rábel kápolna. Érdemes egy sétát is tennie az idelátogatónak a Szent László forrás menetén.

Csörötnek építészeti szempontból említést érdemelő látványossága az 1814-ben épült "Bekes"vízimalom, s a hozzá kapcsolódó "Bekes" villa is. A község vallási emlékhelyei közül az "Örök ige" templomot és a Mária kápolnát is érdemes megtekinteni. A Csörötneket kettészelő Rába folyó tiszta vizű, érintetlen világa halakban gazdag horgászparadicsom és a vízitúrázók kedvelt folyója. A községtől délre elhelyezkedő napsütötte lejtőkkel megáldott Szőlőhegy ("Rába völgye gyümölcsút") a térség kedvelt pihenőhelye, de érdemes kihasználni az Akácfa kemping nyugalmát is. Magyarlak község határát szőlőskertek borítják, ahol szép környezetben, kristálytiszta levegőn lehet erdei sétákat vagy hosszabb túrákat tenni.

Apátistvánfalava, Orfalu és Kétvölgy, e három Rába-vidéki kisfalu leginkább természeti értékekben gazdag: a bükkösök, luccfenyvesek által körülölelt táj ritka és értékes növényeknek, változatos állatvilágnak ad otthont. A festői környezetben elhelyezkedő orfalui Fekete-tó egy egyedülálló lápvidék, sajátos élővilággal, mely szigorúan védett.

Apátistvánfalva temploma 1786-ban épült, védőszentje s egyben a falu névadója Harding Szent István ciszter apát. Az egykori határőrs épületében berendezett kiállítás a határőrélet mindennapjait mutatja be. A három település - Apátistvánfalva, Orfalu és Kétvölgy - közös sajátja a Magyarországon csak ezen a vidéken megtalálható szórvány településszerkezet, az erre jellemző építkezési stílussal: gyakran találkozhatunk műemléki védelem alatt álló zsúpfedeles, füstös konyhás, döngölt agyagpadlós boronafalú házakkal, melyek közül is a legszebb Kétvölgyön található. A falu legmagasabb pontján, a Katalin dombon lévő kilátóról az idelátogatók megcsodálhatják a vidék csodálatos panorámáját. Aki Kétvölgy szépségét, igazi értékeit akarja megismerni, annak érdemes végigjárnia a településen lévő "Réti orchideák tanösvény" állomásait.  Orfaluban a műút mellett lévő egykori "Nyúlház" helyén ma teaház és fűvészkert várja a turistákat. Orfalu központjából indul az "Áfonyás" tanösvény, amely csodálatos természetbe kalauzolja a kirándulókat.